Annons

Experter: Twitter kan gynnas av Trumpbråket

Twitter ansåg att ett av Donald Trumps inlägg glorifierade våld och valde att blockera det.
Twitter ansåg att ett av Donald Trumps inlägg glorifierade våld och valde att blockera det. Foto: Evan Vucci/AP

Konflikten mellan Trump och Twitter trappas upp sedan Twitter blockerat en tweet från presidenten som bolaget anser glorifierar våld. Och trots hot om lagändringar kan Twitter enligt vissa bedömare stärkas av kontroversen.

Under strecket
Publicerad

President Trumps tweet som blockerats av Twitter.

Foto: Skärmavbild från Twitter.

President Trumps tweet som blockerats av Twitter.

Foto: Skärmavbild från Twitter.

– Jag tror det här är helt rätt väg att gå för Twitter, säger Brit Stakston, digital strateg och expert på sociala medier.

Kontroversen inleddes i tisdags när Twitter för första gången valde att märka två av Trumps tweets med en uppmaning till faktakoll. Trump gick därefter ut i en serie tweets och anklagade bland annat Twitter för att tysta konservativa röster.

På torsdagen undertecknade presidenten en exekutiv order om översyn av en lag som skyddat sociala nätverk från juridiskt ansvar för vad användarna publicerar på deras plattformar. Detta kan öppna för fler stämningsansökningar mot bolagen.

Enligt Hampus Brynolf, vice vd på pr-byrån Springtime-Intellecta och kunnig i frågor som rör sociala medier, är såväl Twitter, som Facebook, Instagram, Youtube och Amazon med flera helt beroende av skyddet i den här lagstiftningen.

President Trumps tweet som blockerats av Twitter.
President Trumps tweet som blockerats av Twitter. Foto: Skärmavbild från Twitter.
Annons
Annons

”Skulle det upphävas eller förändras på ett mer omfattande sätt så måste flera av dessa företagen i grunden förändra sina tjänster, och säkert också sina affärsmodeller”, skriver Hampus Brynolf i ett sms till SvD.

Inom Demokraterna finns redan stöd för att förändra den här lagstiftningen, presidentkandidaten Joe Biden är en av dem som förespråkar detta. Hampus Brynolf tror dock inte att Donald Trump och Republikanerna menar allvar.

”Han verkar faktiskt mer intresserad av att mucka gräl att och sparka Twitter på smalbenet. Det handlar alltså om hot och hämnd, inget annat” skriver Brynolf.

Twitter verkar heller inte ha låtit sig påverkas.

På fredagen skrev Trump ett nytt inlägg som handlade om de pågående protesterna i Minneapolis där en svart man avlidit efter ett polisingripande. Presidenten beskrev demonstranter som brottslingar och uppgav att militären är beredd att gå in. Han avslutade med:

”Vid minst problem kommer vi att återställa ordningen men, när plundringen börjar, börjar skjutandet”

Twitter ansåg att detta var att glorifiera våld och valde att blockera inlägget. Trump har därefter gått till förnyad attack mot Twitter på Twitter. Men bland annat Financial Times skribent Richard Waters tror att utvecklingen snarast kommer att gynna bolagets affärer. Kontroverser som den här driver ju engagemang i sociala medier, konstaterar han.

Twitter aktie som i torsdags föll drygt 4 procent fortsatte dock ner under fredagens inledande handel på New York-börsen. Men Brit Stakston tror att Twitter och dess aktieägare i längden kan gynnas.

Bolaget måste helt enkelt se till vad användarna vill ha och långsiktigt tror hon inte att det som efterfrågas enbart är kanaler där manipulativ och felaktig information fritt tillåts. Även om det så klart innebär en risk att gå emot USA:s president.

Att det skulle strida mot yttrandefriheten att moderera innehållet på sin egen plattform ger hon inte mycket för.

– Det är ingen mänsklig rättighet att uttrycka sig på Twitter. Det är ett privat företag, säger hon.

Att Trump med sina 80 miljoner följare skulle sluta twittra tror hon inte. Plattformen är för viktig för honom.

– Jag tror inte han har nåt val, och det är väl det som gör honom vansinnig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons