Annons

Experterna: ”Bopolitiken behöver ett helhetsgrepp”

Både bolån och bostäder – det blir Per Bolunds (MP) i sin nygamla ministerroll på Finansdepartementet.

– Jag kan tycka att man kunde ha haft en egen bostadsminister men jag tycker att det är bra att bostadsfrågorna kommer in på Finansdepartementet, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman

Under strecket
Publicerad
Foto: Gunnar Lundmark

Anna Breman, Swedbank

Foto: Anders Ahlgren

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Foto: Joakim Goksör/TT
Foto: Gunnar Lundmark

Anna Breman, Swedbank

Foto: Anders Ahlgren
Foto: Gunnar Lundmark

Den stora nyheten på Finansdepartementet var att Per Bolund (MP) numera ansvarar för både finansmarknaden och bostadsmarknaden. Som väntat var nämligen Magdalena Andersson (S) kvar som finansminister. Civilminister Ardalan Shekarabi är också på Finansdepartementet.

I regeringsförklaringen sade statsminister Stefan Löfven (S) att ”En ny stor skattereform genomförs. Så ska vi främja jobb och konkurrenskraft, utjämna klyftor och öka jämlikheten.”

Anna Breman, Swedbank
Anna Breman, Swedbank Foto: Anders Ahlgren
Annons
Annons

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Foto: Joakim Goksör/TT

Anna Breman hoppas på en större genomgripande reform när det gäller både skatter och bostäder och önskar sig en bred uppgörelse där bostadspolitiken kan fungerar bättre på sikt.

Hon konstaterar att man i överenskommelsen mellan S, MP, C och L tar bort ränta på uppskovsbeloppen, men tycker att man bör se över också ränteavdraget, beskattning av bostäder, hyreslagstiftning.

– Det behövs ett helhetsgrepp, så att man inte gör en grej som blir positivt åt ett håll, men negativt åt ett annat. Utan att man passar på att göra en skattereform som kan stärka arbetsmarknaden och även få en fungerande bostadsmarknad, säger hon.

Även Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tycker att det är viktigt att man ser över reglerna för bostadsmarknaden.

– Politikerna har ett ansvar. Både om de som bygger och de som köper behöver få långsiktiga regler. I den bästa av världar får man en bred överenskommelse som håller.

Hon påpekar också att det är viktigt att man får grepp om hushållens skuldsättning, som hon ser som ett orosmoment.

– Om det är någon risk vi har byggt upp så är det skuldsättningen på bostadsmarknaden. Och priset är jättehögt om man misslyckas. För danskarna tog det 10 år att komma tillbaka, säger hon och tillägger att alltför många unga tar på sig en för hög skuld för tidigt i livet.

– Det är fel i systemet när man måste ta så stora lån så tidigt, säger Annika Winsth.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Foto: Joakim Goksör/TT
Annons
Annons

Anna Breman konstaterar att i och med att Magdalena Andersson sitter kvar som finansminister och att Per Bolund är kvar i sin roll, men får släppa konsumentfrågorna, så är det inte fråga om väldigt stora förändringar.

Annika Winsth hoppas att konsumentfrågorna nu får en mer framträdande roll.

– Det är viktiga frågor och konsumenten är ofta utsatt i ganska många avseenden, exempelvis på bostadsmarknaden, säger Annika Winsth och tillägger att ett bostadsköp är bland den största affär man gör som privatperson och konsumenter borde bli bättre rustade inför en sådan affär.

Anna Breman önskar också att forskning- och utbildningsfrågor kommer högre upp på agendan under den kommande mandatperioden.

– Det är viktig för konkurrenskraften för svensk del, långsiktigt. Det finns en del studier som tyder på att svenska universitet tappar lite i internationella jämförelser. Men för att företagen ska hitta bra kompetens är det viktigt att man fokuserar mer på den frågan än vad man har gjort tidigare.

Utanför Finansdepartementet var den stora nyheten att Ibrahim Baylan blir ny näringsminister och att Anders Ygeman gör come back i regeringen som energi- och digitaliseringsminister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons