Annons

Experterna: Därför ska du se över dina sparpengar

Skakigt på börserna, en lågkonjunktur som lurar runt hörnet och högre räntor som kommer att påverka plånboken. Anledningarna att se över dina sparpengar inför och under 2019 är många. ”Av samma skäl som du besiktar bilen en gång om året och går på den årliga kontrollen hos tandläkaren bör du besikta ditt sparkapital minst en gång per år”, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Under strecket
Publicerad

Dags att se över dina sparpengar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Dags att se över dina sparpengar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Dags att se över dina sparpengar.
Dags att se över dina sparpengar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensk ekonomi tuffar på men inte alls i samma takt som tidigare. 2019 räknar de flesta ekonomiska bedömare med betydligt lägre tillväxtsiffror både i Sverige och globalt. Det här sker samtidigt som den svenska Riksbanken börjar höja räntorna. Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, tycker att spararna bör se över sparpengarna för att parera sämre tider.

– I mars 2019 är det tio år sedan börsen vände upp efter finanskrisen, vilket gör det här till den längsta börsuppgången i historien. Börsuppgångar dör inte av hög ålder så det behöver inte betyda att den är slut ännu, men det kan vara bra att plocka ut pengar från börsen som du behöver de närmaste ett till tre åren för att inte riskera att de halveras i värde lagom till du ska använda dem, säger Maria Landeborn.

Annons
Annons

Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Att räntorna är på väg upp kommer också att påverka plånboken. Enligt Maria Landeborn stiger räntorna 2019 i takt med att centralbankerna långsamt avvecklar de extrema stimulanserna, både i Sverige och globalt.

– Stigande räntor är negativt för obligationsfonder, som riskerar att falla i värde nästa år. Om man vill ha ett räntesparande som åtminstone bevarar värdet är det bättre att välja ett sparkonto eller en penningmarknadsfond, som kan ge lite högre avkastning i takt med att räntan stiger.

Att amortera är också att spara, poängterar Maria Landeborn och rekommenderar alla som tycker att risken känns för hög på börsen just nu att amortera istället om man har dyra lån med hög ränta.

Har du konsumentkrediter eller blancolån är det dom du ska amortera av först, därefter bolånet.

– Har du konsumentkrediter eller blancolån är det dom du ska amortera av först, därefter bolånet. Genom att minska storleken på bolånet blir du mer motståndskraftig om bostadspriserna går ner, och på sikt blir din räntekostnad mindre. En win-win, säger Maria Landeborn.

Swedbanks privatekonom Arturo Arques.
Swedbanks privatekonom Arturo Arques. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Swedbanks privatekonom Arturo Arques rekommenderar att se över sparpengarna minst en gång per år.

– Av samma skäl som du besiktar bilen en gång om året och går på den årliga kontrollen hos tandläkaren bör du ”besikta” ditt sparkapital minst en gång per år. Varför? För att få koll på risknivån och den förväntade avkastningen på sparandet, säger han och fortsätter:

– Genom att se över ditt sparande kan du anpassa risken och den förväntade avkastningen efter dina behov så att du får så mycket avkastning som möjligt i förhållande till den risk du vill ta.

Arturo Arques uppmanar alla att göra smarta val av värdepapper för att lättare minska exempelvis skatten genom att kvitta vinster mot förluster. Att göra ett eget ”besiktningsprotokoll” för sparpengarna som man går igenom varje år kan alltså vara en hjälp på vägen. Här ingår till exempel att kolla avgifter och bestämma sig för vilken risk med sparpengarna man vill ta.

– Byt ut aktier och fonder som underpresterar och minska risken i hela portföljen genom att sprida innehaven till värdepapper som inte uppvisar samma avkastningsmönster.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons