Annons

Experterna: Så tryggar du pensionen då börsen svajar

Den senaste tiden har de negativa signalerna stått som spön i backen. Arkivbild.
Den senaste tiden har de negativa signalerna stått som spön i backen. Arkivbild. Foto: Berit Roald/TT

Rädslan för sämre tider präglar världens börser. Men experterna är oense om hur sparare bör agera för att säkra framtida pensioner – lita på staten eller spara stora summor själv.

Under strecket
Publicerad

Mattias Munter, pensionsekonom Skandia.

Foto: Emil Fagander/Pressbild

Marcus Lindenius, pensionsexpert vid Pensionsmyndigheten.

Foto: Pressbild

Börsoro, fallande räntor och signaler om en avmattning i ekonomin. Den senaste tiden har de negativa signalerna stått som spön i backen.

Ingen vet om ekonomin bara kommer att mattas av en aning – eller om en större långkonjunktur står för dörren.

Enligt pensionsbolaget Skandias beräkningar skulle det för dagens 40-åringar krävas ett månatligt sparande på mellan 850–2 800 kronor hela vägen fram till pensionering för att kompensera för en lågkonjunktur, allt beroende på yrkeskategori och om krisen blir mild eller djup.

– Ansvaret för storleken på pensionen blir allt mer en fråga för den enskilde. Om staten och arbetsgivarna tidigare tog den största risken ligger nu ansvaret mer och mer på individen att göra aktiva val för hur pengarna ska förvaltas och växa, säger Mattias Munter, pensionsekonom Skandia.

Men Mattias Munter får mothugg från statliga Pensionsmyndighetens expert Marcus Lindenius. Han håller förvisso med om att pensionerna påverkas negativt av en lågkonjunktur, men han tonar ned vikten av ett privat pensionssparande.

Annons
Annons

Mattias Munter, pensionsekonom Skandia.

Foto: Emil Fagander/Pressbild

Marcus Lindenius, pensionsexpert vid Pensionsmyndigheten.

Foto: Pressbild

Nyckeln till att sova gott om natten med tanke på sitt pensionssparande är att ha spridit sina risker på ett klokt sätt.

– Så länge man arbetar och betalar skatt och därmed tjänar in till den allmänna pensionen, samt omfattas av en tjänstepension, har man gjort det viktigaste, säger Marcus Lindenius och fortsätter:

Mattias Munter, pensionsekonom Skandia.
Mattias Munter, pensionsekonom Skandia. Foto: Emil Fagander/Pressbild

– Om man sedan har möjlighet att spara privat är det ytterligare ett tillskott till pensionen. Men man ska komma ihåg att det egna sparandet för de allra flesta utgör en mindre del av den totala pensionen.

Lindenius poängterar att ingen heller vet hur det privata pensionssparandet kommer att utvecklas, och att även det påverkas vid en lågkonjunktur.

De båda pensionsexperterna är däremot eniga om att ett sätt att krissäkra sin pension är att se över risken.

– Nyckeln till att sova gott om natten med tanke på sitt pensionssparande är att ha spridit sina risker på ett klokt sätt. Det blir också viktigare ju närmare pensionen du kommer, säger Mattias Munter.

Marcus Lindenius, pensionsexpert vid Pensionsmyndigheten.
Marcus Lindenius, pensionsexpert vid Pensionsmyndigheten. Foto: Pressbild

Marcus Lindenius poängterar i sin tur att risken i sparandet ofta omfördelas när man närmar sig pensionen per automatik.

För alla de fyra miljoner svenskar som har sina PPM-pengar placerade i ickevalsalternativet, AP7 Såfa, så sker det till exempel en omfördelning från hög risk till lägre risk vid 55 års ålder.

På samma sätt finns det också ofta generationslösningar inom den kollektivavtalade tjänstepensionen, där automatiska omfördelningar sker i takt med pensionsspararens ålder.

Men Marcus Lindenius tycker inte att det finns någon större anledning till drastiska förändringar innan man börjar närma sig pensionsåldern.

– Ingen vet med säkerhet var vi är på väg. Pensionssparandet sträcker sig över flera decennier där konjunkturen kommer och går, och då påverkar ett eller några år av vikande marknader inte särskilt mycket, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons