Annons

Säpo hjälper polisen efter explosion

Polisen ser en risk för att våldet trappas upp mellan kurdiska och turkiska fraktioner i Sverige, efter nattens explosion i en turkisk förenings lokal utanför Stockholm. Säpo bistår i utredningen och polisen bevakar vissa adresser.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Maja Suslin / TT Bild 1 av 1
Foto: Maja Suslin / TT Bild 1 av 1
Foto: Maja Suslin / TT

Ismael Zengin, ordförande för Botkyrka turkiska kulturförening, röjer bland det som går att rädda efter sprängladdningen som kastades in genom fönstret. Explosionen fick väggarna till kontorsrummet att tryckas ut.

– Folk skrek överallt, ambulanser och brandkår, det går inte att beskriva, det var ungefär som när man ser krig på tv. Jag trodde att det var personer inne i lokalen, men när dykarna gått in och inte hittat någon kunde vi andas ut, säger han.

Polisen rubricerar explosionen som allmänfarlig ödeläggelse. Polisen har gjort en brottsplatsundersökning, knackat dörr i området för att höra eventuella vittnen och undersöker om misstänkta gärningsman kan ha fångats av någon övervakningskamera.

Ismael Zengin säger att personerna som ligger bakom attacken försöker slå sönder det starka band som finns mellan turkar och kurder i norra Botkyrka.

Annons
Annons

– Det här handlar om yttre krafter som vill splittra oss, för att trappa upp problematiken.

Under intervjun får Ismael Zengin ett telefonsamtal från turkiska utrikesdepartementet i Ankara:

– De frågade vad de kunde göra, men jag svarade att de inte kunde göra något.

Under lördagen passerade en prokurdisk demonstration föreningens lokal, och i samband med demonstrationen skottskadades en man.

– Det uppstod konfrontation som rubriceras som våldsamt upplopp, och sen kom skjutningen senare på dagen, säger Lars Byström.

Mannen satt i en minibuss draperad med prokurdiska flaggor. Enligt polisen är hans skadeläge fortfarande "väldigt allvarligt". Polisen har ännu inte identifierat den misstänkte skytten som försvann från platsen i en bil. Inte heller bilen har hittats.

**Förundersökningarna **kring explosionen och det våldsamma upploppet leds av kriminalinspektör Christer Axling.

– Det är en särskild händelse och man kommer att jobba med de här tre ärendena samtidigt för att se eventuella sammanhang, säger han till TT.

Att det våldsamma upploppet, skjutningen och explosionen vid föreningslokalen i Fittja klassas som en särskild händelse gör att polisen kan kraftsamla.

– Vi har en operativ möjlighet att vi kan lyfta personal från olika ställen för att kraftsamla på ett särskilt område, i det här fallet de tre utredningarna, säger Christer Axling.

Även Säpo deltar i utredningen.

– Vi samverkar med polisen, bistår med vår expertis och lämnar information, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo, till TT.

Enligt Lars Byström finns det en risk för fler attentat.

Annons
Annons

– Vi vidtar åtgärder för att det inte ska hända något liknande. Vi har personal uttagen sedan tidigare i och med en förhöjd hotbild.

TT: Bevakar ni vissa adresser?

– Ja, vi har vidtagit sådana åtgärder vad gäller bevakning och tillsyn.

Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, betonar att utredningen är i ett tidigt skede och att det är svårt att dra slutsatser, men han säger:

– Rent generellt kan man säga att det kan vara ett uttryck för baksidan av globalisering. Att konflikter i andra regioner av världen även ger avtryck i Sverige, säger han.

Grannarna till den drabbade föreningslokalen känner stor oro efter attentatet. En granne som inte vill framträda med namn berättar hur hon satt i vardagsrumssoffan och tittade på tv med sin man och äldre dotter när explosionen fick hela lägenheten att skaka.

– Min yngre dotter vaknade av smällen, men kunde somna om efteråt. Min äldre dotter låg sömnlös. Det som har hänt är inte bra för barnen, de är rädda, säger hon till TT.

En annan granne, Amin Dawn, 33, var på jobbet när flickvännen ringde och berättade om bombdådet. Han förbereder lunchen när en man från Botkyrkabyggen ringer på ytterdörren och berättar att tryckvågen kan ha skadat värmerören i huset.

– Det är verkligen läskigt, vi är verkligen rädda just nu och funderar på att så fort som möjligt hitta en ny lägenhet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons