Annons

Janerik Larsson:Expressens Jantesatsning

Anför änglakör
Anför änglakör Foto: Axel Öberg / Svenska Dagbladet
Under strecket
Publicerad

Expressen ägnar idag ett antal sidor åt en magnifik Jante-övning vars budskap är att för att räknas som socialdemokrat får man aldrig bli framgångsrik i näringslivet.

Detta är en skrämmande illustration av hur populismen härjar i samtiden.

Är du en begåvad person som väljer att tillbringa en del av ditt yrkesliv som socialdemokratisk politiker ska du därefter inte utnyttja andra sidor av din begåvning för att bli framgångsrik i näringslivet.
Nej du ska skaffa dig ett lågavlönat jobb för att därmed markera din klasslojalitet.

Jag har av och till trott att socialdemokratins grundidé var att frigöra människor så att de kan uppnå allt vad individen har förutsättningar att nå.

Detta må vara andra värden är hög inkomst, men varför det inte skulle vara inkomst är obegripligt.

Denna konstiga moral har också som konsekvens att den som från början satsar på näringslivskarriär inte misstänks för klassmässigt förräderi. Tvärtom hyllas vederbörande för sin långa väg till näringslivsframgång.

Jag tror inte att Thomas Mattsson gjort en journalistisk felbedömning när han storsatsat på den kungliga svenska avundsjukan.

Men nog hade det varit klädsamt om kommentarerna i slutet av artikeln hade kommit – åtminstone i något fall – från någon med annat perspektiv än att som de intervjuas ”sjunga med änglarna”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons