Annons

Externa leverantörer ska lösa sjukvårdskrisen

Varuförsörjningsnämndens ordförande Behcet Barsom (KD).
Varuförsörjningsnämndens ordförande Behcet Barsom (KD). Foto: Jessica Gow/TT

Sjukvården i de fem drabbade regionerna ska ta hjälp av externa distributörer för att hantera matrielkrisen. Det beslutade politiker i Varuförsörjningsnämnden under ett extrainsatt möte på tisdagen.

Under strecket
Publicerad

Situationen för sjukvården i fem regioner i Mellansverige har blivit bättre men är fortsatt allvarlig, enligt Varuförsörjningsnämndens ordförande Behcet Barsom (KD).

– Det är en situation som vi inte är bekväma med, sade han på en pressträff på tisdagen.

Under flera veckor har sjukvården i regionerna Örebro, Uppsala, Södermanland, Dalarna och Västmanland haft stora problem sedan de bytte leverantör av förbrukningsmaterial.

Akademiska sjukhuset i Uppsala fick under en dryg vecka ställa in alla planerade operationer och sjukvården i fyra av regionerna gick upp i stabsläge. I dag är stabsläget hävt och Akademiska sjukhuset uppger att de har materiel för två dygn framåt.

Leverantören Apotekstjänst har fått hård kritik och har skuldbelagts för situationen. Företaget har medgett att de inte har klarat av uppdraget i upphandlingen.

Behcet Barsom uppger att de i nuläget inte har planer på att säga upp kontraktet med leverantören. Men nämnden tog under ett extrainsatt möte på tisdagen beslutet att ta hjälp av ytterligare leverantörer för att hantera den uppstådda situationen.

– Vi måste utgå från våra patienters behov och att gå den vägen (säga upp avtalet) hade bara förvärrat situationen, sade Barsom.

De nya avtalen ska börja gälla om tre veckor, men Barsom vill inte gå in på vilka leverantörerna är. De nya distributörerna kan exempelvis ta över leveranserna i en region eller delar av sortimentet, enligt Barsom.

Avtalet mellan Apotekstjänst och Varuförsörjningen, det organ som upphandlar leveranserna i regionerna, började gälla 1 oktober i år. Anbudet från Apotekstjänst var 14 miljoner kronor billigare än det från den tidigare leverantören Mediq.

Sedan Apotekstjänst tog över har det rått brist på allt från sterila handskar till kanyler och toalettpapper. Företaget förklarade haveriet först med it-problem, och sedan med att de fick onormalt stora beställningar när de tog över.

Enligt den tidigare leverantören Mediq gjorde vårdinrättningarna däremot extra stora avrop i september, före bytet av leverantör.

Efter reklamen visas:
Sjukvårdskrisen: Nya leverantörer tas in
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons