Annons

Jonas Gardell - Queen of fucking everythingExtra allt när pastor Gardell showar loss

Jonas Gardell omgiven av ensemblen på Cirkus.
Jonas Gardell omgiven av ensemblen på Cirkus. Foto: Mats Bäcker

Pojkfarbrorn Gardell gör en Disney – en storslagen show på Cirkus med vaktparad, dervischdans, 1700-talskostymer och dansande granar. Han lyckas både provocera och inkludera många, skriver Lars Ring.

Under strecket
Publicerad

Jonas Gardell - Queen of fucking everything

Genre
Show
Regi
Jonas Gardell
Medverkande
Sång: Ulrik Munther, Jessica Heribertsson, Johanna J:son Lindh, Joanna Perera På scenen: Victoria Cedergren, Björn Törnblom, Sandro Skagerberg, Simon Schill, Tobias Johannisson
Var
Cirkus
Text
Jonas Gardell

Scenografi: Martin Jacobson Koreografi: Roger Lybeck Kostym: Sebastian Löjdkvist Kapellmästare: Martin Jonsson

Han är som ett Kinderägg, Jonas Gardell. Ena dagen skriver han en tragikomisk, svart tv-film om några familjer som växer upp på samma villagata. Den andra publicerar han en delvis dokumentär och känslostark skildring i bokform av relationen mellan sig själv och sin mor. Nu har han haft premiär på en stort anlagd scenshow med extra allt. Det är som om han inte kan låta bli att göra ett mellanstick där han liksom drar ner byxorna för att visa alla delar av sig själv. Som en grimas mot allvaret och den här gången: döden själv.

Jonas Gardell har en bred och stark kontakt med sina fans. Med jämna mellanrum har han levererat shower som han sedan spelat över hela landet. Iscensättningarna – där han ständigt småpratar med publiken – blir som ett slags släktkalas där vi åter träffar den där excentriska pojkfarbrorn som än himlar med ögonen och talar om sex, än tar fram ett mer salvelsefullt tonfall och talar om moral och samtid. Om hat och mörker. Då blir han pastor Gardell och predikar vackert men uppfordrande om hur man bör leva livet.

Annons
Annons

Nu står han på scenen igen, åter iförd byxor av elefanttyg från Svenskt Tenn, röda den här gången. Han slår på stort, det här är Gardell som Disney. Med vaktparad, dervischdans, 1700-talskostymer och dansanta granar. Allt mot en fond där ett sagoslott av guld glimmar – eller om det rent av är Himmelen, slutstationen med gator av guld någonstans ovanför den queera regnbågen.

Han syr oerhört snyggt ihop sina olika teman till ett komiskt universum som ständigt refererar till sig självt.

Showen ”Jonas Gardell – Queen of fucking everything” är kanhända inte den bästa han har gjort, men absolut den största. Cirkus är ju en enorm byggnad som kräver volym på allt. Alla texter biter inte, men många skämt har ändå vassa kanter. Som när han förlöjligar delar av Akademien, talar om #metoo samt om alla vänner som gått bort. Självklart rapporterar han från hemmafronten, fast den här gången tar han med sina egna barn lika mycket som han skämtar om maken Mark. Författaren, dramatikern, hedersdoktorn, gayaktivisten och komikern Jonas Gardell är ju också en 55-årig pappa till två tonårsbarn som under dessa yttersta av dagar undrar när jorden ska gå under.

Han använder sin sedvanliga, effektiva dramaturgi. Tar aktiv kontakt med någon/några längst fram – på premiären en Ulf. Han syr oerhört snyggt ihop sina olika teman till ett komiskt universum som ständigt refererar till sig självt. Han byter kläder om och om igen, från t-shirten med texten ”I love gay porn” till en tröja med en gullig katt.

Han är en aning forcerad på premiären men så är han ju härföraren, som ensam står för manus och regi. Med jämna mellanrum sjunger andra ur ensemblen. Ulrik Munther har tonsatt några Gardelltexter och framför dem med sin subtila, ljusa röst med djup och allvar. Vackra, stilla ögonblick av känslomässig fördjupning.

Utan andra jämförelser tänker jag plötsligt på den sketch där Gösta Ekman spelar en blyg man som inte kan låta bli att säga ”pitt”. Jonas Gardell provocerar på samma, oftast älskansvärda sätt, med sitt utanförskap – och han lyckas få det att inkludera många. Han blir en representant för alla svaga, klena och osedda människor som sjunger skruttigt men sjunger ändå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons