Annons

Extramöte om vårdkrisen – S kräver akutkommission

Aida Hadzialic, oppositionsregionrådet (S), är kritisk.
Aida Hadzialic, oppositionsregionrådet (S), är kritisk. Foto: Yvonne Åsell

Stockholmssjukhusen har klarat planeringen bra förutom några få dagar under storhelgerna. Det har inte varit värre än de senaste åren, enligt den styrande blågröna majoriteten.

– Den moderatledda regionen är nöjd med status quo, säger Aida Hadzialic, oppositionsregionrådet (S) som vill se en akutkommission.

Under strecket
Publicerad

Oppositionen har krävt ett krismöte efter det mycket starka patienttryck som återigen funnits mot Stockholmssjukvården under jul- och nyårshelgerna. Allra värst brukar det vara dagarna mellan nyår och trettondagshelgen och i år tillkom it-haveriet på Karolinska i Huddinge.

Där tvingades man styra om ambulanser till andra sjukhus och hundratals operationer fick också flyttas till andra sjukhus. Det utlöste, under flera dagar, en extrem situation med långa väntetider på inte minst Södersjukhuset. Patienter fick till och med ligga på en madrass på golvet i väntan på vård.

Kritiken har varit hård från såväl vårdpersonal som drabbade patienter och oppositionen. Men under fredagseftermiddagen var gruppledarna från alla partier kallade till en genomgång av läget.

– Det är bra att alla partier har samma material om läget. Det visar att planeringen funkade rätt bra jämfört med tidigare år men tjocknade på sig ordentligt mot trettondagshelgen, säger sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Hon menar att statistiken visade att riktningen är den rätta, att besöken på akutmottagningarna minskar och att patienter som inte behöver akutsjukhusen får hjälp på närakuterna.

Annons
Annons

– Det som inte är bra är att det är färre besök på husläkarmottagningarna, där borde vi få en ökning i stället.

Att köerna och väntetiderna stundtals blev extremt långa beror på att ”utflödet” från akuten inte fungerar, enligt Anna Starbrink. Patienterna kommer inte upp på avdelningarna eftersom det saknas vårdplatser, de kommer inte till geriatriken eller till sina egna hem där det behövs kommunal hemtjänst.

– Där måste det bli bättre, det kommer vi jobba hårt med.

Hur mycket betyder varslen och besparingarna på akutsjukhusen?

– Jag kan inte göra någon annan bedömning än de upplevelser som personalen haft. Jag litar på deras uppgifter och är bekymrad över det pressade läge som de känner. Jag förstår att det inte skapar någon bra stämning när de måste diskutera sjukhusets budgetar. Däremot har ju inga varsel slagit igenom ännu, säger Anna Starbrink.

Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) menar att majoritetens ambitionsnivå är alldeles för låg när tjänstemännen samtidigt säger att patientsäkerheten inte kunde garanteras.

– Det här mötet signalerar mest att den moderatledda regionen är nöjd med status quo. Det räcker inte. När vi fått vittnesmål om att människors liv har riskerats och sedan bara de pratar man utan att göra något. Vi vill ha en akutkommission som verkligen tar tag i den här allvarliga situationen.

Under fredagen blev det också klart att det blågröna styret höjer straffavgiften för dem som struntar i ett bokat läkarbesök eller en behandling. Från 1 maj kommer det att kosta 400 kr om man inte lämnar återbud minst 72 timmar före avtalad tid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons