Annons

Siffrorna som visar att Kristersson hade vunnit extravalet

Med hjälp av SD hade M-ledaren Ulf Kristersson kunnat bli statsminister om det hotande extravalet blivit av. I alla fall av dagens opinionsläge att döma. Den 7 april skulle svenskarna ha gått till valurnorna om inte låsningen i regeringsfrågan fått en lösning.

Under strecket
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Talmannen Andreas Norlén hade gett Valmyndigheten i uppdrag att förbereda ett extraval, och ett datum var redan spikat. Söndagen den 7 april skulle svenskarna ha gått till valurnorna igen – om inte januariöverenskommelsen hade kommit på plats.

I stället kunde Stefan Löfven (S) inta statsministerposten för ytterligare en mandatperiod.

I helgen har oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) mött moderata kommun- och regionpolitiker i Karlstad under partiets Sverigedagar. I en parallell verklighet hade han på söndagskvällen i stället kunnat hålla ett sergertal på partiets valvaka, i extravalet som aldrig blev av – men som under fyra dramatiska höst- och vintermånader såg ut som en allt mer trolig verklighet.

SvD har med hjälp av Valmyndighetens valsimulator räknat på hur mandatfördelningen i riksdagen skulle ha sett ut om dagens opinionsläge vore valresultat. Siffrorna bygger på den senaste sammanvägningen av opinionsmätningar som Sifo gör på uppdrag av Ekot.

Annons
Annons

Som opinionsläget ser ut i dag skulle både Liberalerna och Miljöpartiet ramla ur riksdagen. De rödgröna skulle fortfarande vara större än Alliansen – 142 mandat mot 134 – men Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle tillsammans få 176 mandat. Det vill säga egen majoritet, med två mandats övervikt.

I ett sådant scenario skulle Kristersson gå segrande ur en statsministeromröstning och kunna bilda sin så kallade 3-2-1-regering tillsammans med KD, förutsatt att SD skulle rösta på samma sätt som de gjorde under regeringsbildningen.

När riksdagen den den 14 november förra året röstade nej till Kristersson kom Jimmie Åkesson med ett tydligt budskap från talarstolen:

– När vi står här om fyra år ska jag sett till att ha gjort allt vi kan för att Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kommer att ha 175 mandat tillsammans, sa SD-ledaren.

Statsvetarprofessorn Tommy Möller vid Stockholms universitet varnar för att dra för stora växlar av ett simulerat valresultat, men tycker ändå att siffrorna som SvD tagit fram pekar på en intressant aspekt.

Annons
Annons

– Det är svårt att veta hur den politiska dynamiken hade sett ut om det blivit ett extraval. Då hade det förmodligen varit ett annat opinionsläge än i dag. Men det hade fortfarande varit ett fullt tänkbart scenario att M, KD och SD skulle få majoritet och att Ulf Kristersson då blivit statsminister, säger han.

Det simulerade valresultatet understryker samtidigt de problem som Ulf Kristersson står inför, i ett läge där SD har gått om M som näst största parti och KD öppnat för SD-samarbete.

Moderaterna står inför ett vägval där frågan är om man ska satsa på att återupprätta Alliansen eller försöka hitta någon slags modell för att regera med stöd av SD.

– Moderaterna står inför ett vägval där frågan är om man ska satsa på att återupprätta Alliansen eller försöka hitta någon slags modell för att regera med stöd av SD. Det är det alternativ som står till buds om man inte längre tror att Alliansen är värd att satsa på. Här är man i dag väldigt splittrade inom M, säger Möller.

För statsminister Stefan Löfven behöver det svaga stödet för partierna bakom januariöverenskommelsen inte vara en nackdel menar Tommy Möller – tvärtom kan Socialdemokraterna utnyttja det för att säkra sitt regeringsinnehav under mandatperioden.

– Löfven har det som ett trumfkort mot Centerpartiet och Liberalerna. Som det ser ut just nu vill inget av de här två partierna ha ett extraval, säger han.

Efter reklamen visas:
Vad händer med Moderaterna?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons