Annons

”Extrem press” inifrån L: Slopad värnskatt räcker inte

Tydliga vinster i kärnfrågor krävs för att Jan Björklund ska få med sig sitt djupt splittrade parti. Annie Lööfs ställning som partiledare är starkare men även hon riskerar en sakpolitisk svekdebatt. Det politiska läget i Sverige går in i ett avgörande skede.

Uppdaterad
Publicerad
Jan Björklund.
Jan Björklund. Foto: Tomas Oneborg

Både Annie Lööfs centerpartister och Jan Björklunds liberaler sitter i avgörande möten under söndagen med riksdagsgrupp och partistyrelse. På agendan står vad partiledarna fått igenom i förhandlingarna med Stefan Löfven.

Tuffast är det kanske för Jan Björklund som redan är pressad av opinionssiffrorna – L fick bara 4,3 procent i senaste stora SCB-mätningen vilket inte är statistiskt säkert över fyraprocentspärren – och sjunkande förtroendesiffror.

Nu måste han få med sig partiet på ett historiskt beslut att börja samarbeta med Socialdemokraterna. L är djupt splittrat i frågan. Även toppolitiker i partiet har öppet gått emot partiledarens linje.

Annons

Björklund beskrivs av personer inom partiet inför mötet som ”otroligt pressad” och ”tilltufsad” av opinionen och interna konflikter. När han fick med sig riksdagsgruppen på att inleda förhandlingar var det bara 13 av 20 som gick på partiledarens linje.

Men nu är det skarpt läge och kraven på vad som krävs för att Björklund ska få ett ja är mycket höga, enligt liberaler som SvD talat med.

Det som räddar honom är att det inte riktigt finns någon självklart utmanare.

Det beskrivs som avgörande att Björklund kan presentera vinster inte bara i frågor som lika gärna skulle kunna vara centerpartistiska. Främst handlar det bland annat om profilfrågor som förstatligande av skolan, språkkrav för medborgarskap och eventuellt frågan om förbud mot religiösa friskolor. Värnskatt beskrivs inte som en lika viktig fråga för partiet.

– Det krävs att få med sig minst två viktiga markörer, säger en liberal källa.

Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, håller med om att Jan Björklund främst är ”extremt pressad”.

– Det som räddar honom är att det inte riktigt finns någon självklart utmanare. Det är ett extremt svagt mandat han har och han måste visa väldigt goda resultat för att överhuvudtaget få göra överenskommelsen, säger han.

Om Jan Björklund inte får med sig riksdagsgruppen och partistyrelsen på söndagen blir det inget partiråd på tisdag. Dock kan det innebära att förhandlingarna fortsätter. Det går i teorin att flytta på budgetomröstningen ett par dagar.

Svend Dahl på Liberala nyhetsbyrån säger att det finns en bild inom partiet att Björklund varit lite för angelägen att nå en uppgörelse med Socialdemokraterna och därmed kan ha fått med sig för lite.

– Många tror att han får värnskatten, men det krävs något mer av strukturell karaktär. Värnskatten är bara en skattesats, det räcker inte när man ska försvara samarbetet i valet 2022, säger Svend Dahl och lägger till:

– Problemet är att det är saker som Centerpartiet ogillar, och det sägs att de har blockerat de frågorna. Så det ser jättesvårt ut för Jan Björklund att leverera det som behövs.

Centerledaren Annie Lööf har suttit i hårda historiska förhandlingar med S. Foto: Jessica Gow/TT

Liberalerna behövs egentligen inte för att Stefan Löfven (S) ska släppas fram som statsminister, men däremot för att inte Vänsterpartiet ska få ett inflytande på budgetarna under mandatperioden. Dessutom tros Liberalernas beslut spela in i hur Centerpartiet resonerar i regeringsfrågan.

När det gäller Centerpartiet finns även stora risker för Annie Lööf.

– Går man in med en oerhört hög svansföring kan man lätt få en sakpolitisk svekdebatt. Men de fruktar svekdebatten om Sverigedemokraterna mer, säger Svend Dahl.

Han pekar på två C-ideal som kolliderar – den starka ideologiska profilen som Annie Lööf själv är symbol för och det faktum att C i grunden har varit ett pragmatiskt parti som gillar uppgörelser. Ett resultatinriktat part, säger Dahl.

– Jag tror att de kommer fram till något de kan leva med.

Ett problem kommer dock att bli relationen mellan C och MP, tror han. Exempelvis frågan om stärkt äganderätt för skogsägare är en symbol för den ideologiska konflikten mellan partierna.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna REGERINGSFÖRHANDLINGAR PÅGÅR
Annons
Annons
Annons

Jan Björklund.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Centerledaren Annie Lööf har suttit i hårda historiska förhandlingar med S.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons