Annons

Extrema åtgärder har inte räckt – resor förbjuds

Pilgrimsvandrare strandade på Jakartas flygplats i Indonesien efter att Saudiarabien stoppat flyg till Mecka för att hindra virusspridning.
Pilgrimsvandrare strandade på Jakartas flygplats i Indonesien efter att Saudiarabien stoppat flyg till Mecka för att hindra virusspridning. Foto: Donal Husni/TT

Nu har coronaviruset nått den förmögna Gulfregionen. Saudiarabien har vidtagit åtgärder som saknar motstycke för att hålla viruset borta – men har ändå drabbats. Men det finns ett land i Mellanöstern där fruktan är som störst.

Under strecket
Publicerad

Läkare och tidigare hälsominister Abdullah al-Rabeeah, i mitten.

Foto: Fayez Nureldine/AFP

Jemens vice hälsominister Shawqi Al-Shargabi.

Foto: Gunilla von Hall

En mamma håller ett vakande över sin dotter på en koleraavdelning vid ett sjukhus för kvinnor och barn i Sanaa, Jemen, 12 september 2019.

Foto: Achilleas Zavallis/TT

Ghosoon Bazugifan är orolig inför ett eventuellt virusutbrott.

Foto: Gunilla von Hall

RIYADH, ADEN Oron ökar nu snabbt i Gulfländerna och övriga Mellanöstern då coronaviruset tar sig in bland miljonbefolkningar och hotar några av världens värsta konflikthärdar. I många fall finns en koppling till det massiva utbrottet i Iran – där antalet fall fördubblades under måndagen.

Nu finns närmare 1 000 coronafall i Iran och över 300 har dött i sjukdomen. En rådgivare till Irans högsta religiösa ledare avled på måndagen. Iran har nu det största sjukdomsutbrottet utanför Kina, och WHO sände på måndagen en krisgrupp till Teheran. Man ska försöka få stopp på spridningen och har med utrustning till 15 000 sjukvårdare samt coronatester till 100 000 människor.

– Läget är mycket oroande. Vi har att göra med ett hittills okänt virus där vi inte vet hur det utvecklas. Det skapar oro i hela Mellanöstern, säger Abdullah al-Rabeeah, läkare och tidigare hälsominister till SvD i Riyadh.

Här, i den välbärgade Gulfregionen, har oron stegrats i takt med att coronaviruset ökat explosionsartat i Iran. Nu har viruset fått fäste i samtliga av länderna, i många fall genom resenärer som kommit från Iran. Rapporterade fall finns sedan någon vecka i Kuwait, Bahrain, Oman, Qatar och Förenade Arabemiraten. I regionen har även Irak, Libanon och Israel fått coronafall.

Annons
Annons

Läkare och tidigare hälsominister Abdullah al-Rabeeah, i mitten.

Foto: Fayez Nureldine/AFP
Läkare och tidigare hälsominister Abdullah al-Rabeeah, i mitten.
Läkare och tidigare hälsominister Abdullah al-Rabeeah, i mitten. Foto: Fayez Nureldine/AFP

Saudiarabien har vidtagit åtgärder som saknar motstycke för att hålla viruset utanför landet. Till sist var kungadömet omringat av drabbade länder, och alla pilgrimsresor stoppades till de heliga städerna Mecka och Medina som tar emot miljontals muslimer varje år.

– Detta har aldrig gjorts tidigare. Det visar hur mycket vi tagit detta hot på allvar, säger al-Rabbeah.

Man har också förbjudit alla medborgare i Gulfländerna att resa mellan sina länder – ett historiskt beslut.

Dessutom har Saudiarabien gjort en lista med 25 ”förbjudna” länder. Passagerare från dessa länder stoppas från att resa in i landet. Här finns förutom Kina, Iran och Italien länder som Japan, Indien, Singapore, Somalia och Vietnam. Man har också förbjudit alla medborgare i Gulfländerna att resa mellan sina länder – ett historiskt beslut. Och alla turistvisum till Saudiarabien uppges ha stoppats.

Men restriktionerna räckte inte. Viruset tog sig över gränsen ändå – genom en saudisk man som besökt Iran och kom tillbaka till Riaydh runt helgen. På måndagen bekräftades att Saudiarabien fått sitt första coronafall, och rädslan för viruset stegras nu.

– Jag är självklart orolig. Vi måste stoppa en större spridning. Men samtidigt finns tecken på att viruset avtar när det blir varmare väder. Sådana här virus brukar minska i april-maj, säger al-Rabeeah.

Annons
Annons

Jemens vice hälsominister Shawqi Al-Shargabi.

Foto: Gunilla von Hall
 Jemens vice hälsominister Shawqi Al-Shargabi.
Jemens vice hälsominister Shawqi Al-Shargabi. Foto: Gunilla von Hall

Men det man bävar för mest är att viruset ska nå grannlandet Jemen. Mellanösterns fattigaste land som plågats av ett kaotiskt krig i fem år och där 80 procent av befolkningen är beroende av humanitär hjälp för att överleva. Plus att tre miljoner människor lider av akut undernäring och lika många är på flykt inom landet.

Coronaviruset kan bli en dödsdom för hela landet, säger Jemens vice hälsominister Shawqi Al-Shargabi när SvD träffar honom i Riyadh. Han är nedstämd där han sitter i en snusbrun fåtölj i en öde sal och berättar om ett sönderslaget land. Hälsosektorn ligger i spillror, landet är hopplöst tyngt av epidemier som kolera, difteri och malaria. I dag finns knappt någon beredskap om viruset tar sig över gränsen. Det finns inga möjligheter att coronatesta människor som uppvisar symptom och det saknas isoleringsplatser, respiratorer, skyddskläder, munskydd, termometrar.

Det kommer att spridas som en helvetesstorm här.

– Det finns inte ens tillräckligt med smärtstillande och febernedsättande medel, säger han.

Ministern rullar upp sju sidor med detaljerad sjukvårdsutrustning och mediciner som man skickat till WHO. Men nästan ingenting har kommit, säger han.

– Om coronaviruset tar sig in i Jemen blir det total katastrof. Vi går under. Vi behöver hjälp från omvärlden, och vi behöver det genast.

Annons
Annons

En mamma håller ett vakande över sin dotter på en koleraavdelning vid ett sjukhus för kvinnor och barn i Sanaa, Jemen, 12 september 2019.

Foto: Achilleas Zavallis/TT

Ghosoon Bazugifan är orolig inför ett eventuellt virusutbrott.

Foto: Gunilla von Hall

– Vi är chanslösa om vi inte upprättar en beredskap nu.

En mamma håller ett vakande över sin dotter på en koleraavdelning vid ett sjukhus för kvinnor och barn i Sanaa, Jemen, 12 september 2019.
En mamma håller ett vakande över sin dotter på en koleraavdelning vid ett sjukhus för kvinnor och barn i Sanaa, Jemen, 12 september 2019. Foto: Achilleas Zavallis/TT

Lika bekymrad är WHO:s Jemenansvarige Altaf Mousani som passerar Riyadh.

– Vi har aldrig tidigare sett en humanitär situation med sådana kolossala behov. Kommer coronaviruset in i Jemen blir det en katastrof ovanpå en annan katastrof för miljontals människor.

– Jemeniterna lider redan av kolera, denguefeber, malaria, difteri, influensa och undernäring. Plus hjärtsjukdomar, cancer och diabetes. Ännu en sjukdom kan krossa hela sjukvården.

Vi känner oss helt hjälplösa. Det finns ingenting som skyddar oss.

Inne i Jemen möter SvD den 32-åriga tandläkaren Ghosoon Bazugifan som lever i Aden med sin man och femårige ögonsjuke son. Hon berättar om en tärande rädsla för coronaviruset, och blir mörk i blicken när hon hör om hur viruset sprids i grannländerna.

– Det kommer att spridas som en helvetesstorm här. De kan ju inte ens diagnostisera fall. Vi har inte hört om någon som helst beredskap inför sjukdomen. Ingen sjukvård fungerar här. Jag är väldigt rädd.

– Hur ska jag kunna skydda min son om viruset kommer? Vi vet ju ingenting, och det går massor med rykten på sociala medier.

 Ghosoon Bazugifan är orolig inför ett eventuellt virusutbrott.
Ghosoon Bazugifan är orolig inför ett eventuellt virusutbrott. Foto: Gunilla von Hall

Hon fruktar att ett sjukdomsutbrott i Jemen kan ”kosta många många liv” eftersom det lär spridas med blixtens hastighet under landets eländiga förhållanden.

– Vi har överlevt kriget, flyktingströmmar, bomber, svält och sjukdomar. Och så kommer kanske detta. Vi känner oss helt hjälplösa. Det finns ingenting som skyddar oss.

Samtidigt påpekar en europeisk diplomat i Riyadh att coronavirusets spridning till fattiga och krigsdrabbade länder som Jemen, Syrien och Somalia möjligen kan medföra något positivt på sikt.

– Nu kanske omvärlden hjälper till att bygga upp bättre sjukvårdssystem som också kan hjälpa mot sjukdomar som kolera, difteri och malaria när coronakrisen passerat. Förhoppningsvis kan coronaviruset bli en väckarklocka för att investera i hälsosystem i de fattigaste länderna, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons