Annons

Sprängdåd i syriska Daraa – 14 döda

En stillbild från en regimtrogen tv-kanal visar syriska styrkor i provinsen Daraa.
En stillbild från en regimtrogen tv-kanal visar syriska styrkor i provinsen Daraa. Foto: Syrian Central Military Media, via AP

Terrorrörelsen IS har genomfört ett sprängdåd mot syriska regeringssoldater och rebeller i provinsen Daraa. Minst 14 människor dödades i dådet.

Samtidigt drabbar rebellgrupper samman med IS i regionen, i takt med att regeringen tar kontroll över allt större del av området.

Under strecket
TT
Publicerad

Den syriska regeringen bedriver med ryskt understöd en offensiv i Daraa i sydväst i syfte att återta ett av de sista rebellfästena i landet, utöver de delar som kontrolleras av USA-stödd kurdisk-arabisk milis eller turkiskstödd milis.

Samtidigt förhandlar regimen med hjälp av Ryssland med vissa rebellgrupper om att de ska lägga ned vapnen och stanna i området under regeringsstyre eller bussas till rebellkontrollerat område i nordvästra Syrien. Liksom vid liknande tidigare förhandlingar, sker de efter omfattande flygangrepp med många civila dödsoffer.

IS som kontrollerar ett område i provinsen – mot gränsen till de av Israel ockuperade Golanhöjderna och Jordanien – försöker dra fördel av offensiven för att ta över delar som kontrolleras av andra beväpnade grupper. Bombangreppet inträffade i byn Zaizun, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

IS har via ett propagandaorgan sagt sig ligga bakom attentatet, som utfördes av en själmordsbombare som lastat en bil med sprängmedel.

Regeringen har ännu inte inlett någon offensiv mot IS-fästet, men rebeller beskjuter området med granater.

Sedan regimen inledde offensiven i Daraa den 19 juni har många civila dödats, och över 320 000 människor drivits på flykt. Regeringen kontrollerar nu omkring 80 procent av provinsen.

I nordvästra Syrien gick beväpnade grupper på tisdagen till angrepp mot regeringssoldater i provinsen Latakia. Minst 27 människor dödades i attacken, som besvarades med flygbombningar av rebellmål.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons