Annons

Nya ledtråden kan lösa gåtan – var är vi?

SvD-läsaren Anna Maria Björnsdotter Dahlin hittade ett gammalt album hemma hos sin farmor. Uppdraget för er är att lista ut var i Stockholm bilden är tagen. Ni får nu se mer av bilden, efter den extremt svåra starten! En ledtråd är att nästan allt på bilden är rivet. Lite längre ner i artikeln får ni också en färsk bild från platsen!

Uppdaterad
Publicerad
Foto: Privat

Det fina albumet som Anna Maria Björnsdotter Dahlin hittade hos sin farmor innehåller bilder från sent 1800-tal och tidigt 1900. Enligt en anteckning är fotona ”framkallade på Artillerigatan medan Mjölkcentralen fortfarande fanns”.

Här en nytagen bild från samma plats:

Foto: Johan Lindberg

Alltså: Var i Stockholm är de två bilderna tagen? Mejla gärna en gissning till mittstockholm@svd.se.

Annons

Här är några tidiga gissningar:

Eva T: ”Jag gissar på Nytorgsgatan (NOFO delen), sett från Folkungagatan, sen kommer Tjärhovsgatan och korsar.”

Anna E: ”Björngårdsgatan vid Mariagårdstäppan”

Kerstin B: ”Jag tror det är Riddargatan mellan Sibylle- och Artillerigatan där Armémuseum nu ligger.”

Göran W: ”En vild gissning är att bilden är tagen i tagen i Sibyllegatans nedre del och upp mot Östermalmstorg. Huset i högerkanten skulle kunna vara gamla Kronobageriet och tegelmuren tillhörande Hovstallet. Träden i fonden på höger sida skulle i så fall vara parken omgivande Hedvig Eleonora. Som sagt en väldigt vild gissning... Tack för fantastiskt härliga bildgåtor.”

Ari R: ”Tror mig se Renstiernas gata–Skånegatan.”

Johan B: ”Kan det vara Bergsgatan vid Rådhuset och att man ser Kungsholms kyrka sticka upp bakom träden?”

Anna Maria Björnsdotter Dahlin med sitt fynd – albumet där bland annat veckans gåtbild ingår. Foto: Johan Lindberg

Anders T: ”Jag tror att det kan vara Östgötagatan i hörnet Tjärhovsgatan och eftersom "det mesta är rivet" högt uppe i bakgrunden är Södra Teatern”

Jonas S: ”Jag gissar på Sibyllegatan!”

Fredrik F: ”Jag gissar på Jungfrugatan mot Hedvig Elenora kyrka. Det vita stenhuset som sticker upp längst bort i bild finns kvar och är huset i korsningen Jungfrugatan och Kommendörsgatan.”

Daniel A: ”Baltzar von Platens gata får bli min gissning den här veckan. Inte lätt!”

Sören E: ”Jag gissar på Katarina Västra Kyrkogata!”

Jonas R: ”Djurgårdsstaden. Det är något som har med båtverkstad/segeltillverkning tror jag. Ligger således ned mot vattnet från hyreshusen.”

Karl-Olov Fentorp: ”Av någon orsak får jag för mig att det kan vara ungefär Renstiernas gata nr 40-42.”

Alexander W: ”Är det Lignagatan?”

Niklas N: ”Bastugatan.”

Hasse H: ”Jag får en känsla av att det är Nytorget t v i bild och att det är Renstiernas Gata, just där den planar ut mot Ringvägen...”

Roland G: ”Nuvarande Nytorget. Malongen, huset på bilden, är numera konstnärsateljéer.”

Hans O: ”Kan det vara vid nuvarande Kungsholms Hamnplan mot norr, på vänstra sidan envåningsbyggnaden Parmmätarehuset och i fonden Parmmätargatan upp mot Bergsgatan och Kungsklippan? Industribyggnaderna med de stora fönstren således någonstans i nuvarande kv. Vattuormen (garverier?)”

Margitha B: ”Jag tror att det är på Storgatan, mellan Torstenssonsgatan och Grev Magnigatan. Kan vara Elimkyrkan längst upp, nuvarande Zlatans hus.”

Adam H: ”Gatans lutning leder min vilda gissning till Malmgårdsvägen i riktning upp mot Ringvägen...”

Christer: ”Gissningsvis Barnängsgatan. Lurigt på bilden är industrifönstren, de är i allmänheten vända från solen. Så alternativ 2 Rörstrand.”

Lycka till med lösningen! Nyligen fick ni ju se en nyproducerad kortdokumentär om Christina Nilsson-tragedin 1885 – här kommer den igen för er som missade den:

Efter reklamen visas:
Christina Nilsson-olyckan 1885

Nu vill vi ha hjälp med ämnen för kommande filmer. Det ska vara en dramatisk historia som helst ska ha ljudmaterial kopplat till sig – alternativt att det finns någon som kan berätta om händelsen.

Några tips från läsare har redan kommit in. Tord Hultman vill gärna att vi tittar närmare på sprängdåden i Stockholm som genomfördes av den så kallade Sabbatssabotören 1946. Om någon läsare har egna minnen från det som hände de där dramatiska dagarna 1946 så får ni gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

Välkomna tillbaka till en ny Stockholmsgåta nästa vecka.

Annons
Annons
Annons
Foto: Privat Bild 1 av 3
Foto: Johan Lindberg Bild 2 av 3

Anna Maria Björnsdotter Dahlin med sitt fynd – albumet där bland annat veckans gåtbild ingår.

Foto: Johan Lindberg Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons