Annons

Få fall av tvingat äktenskap leder till åtal

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bara fem fällande domar på fem år. Nu ska lagen om äktenskapstvång ses över.

– Ambitionen är att förändra vad det är åklagare måste visa inför domstol för att få till stånd fällande domar, säger justitieminister Morgan Johansson.

Under strecket
Publicerad

För fem år sedan togs beslut om ny lagstiftning som skulle öka skyddet mot att giftas bort mot sin vilja. Två nya brott infördes: äktenskapstvång och vilseledande till tvångsäktenskapsresa.

Sedan dess har det anmälts 365 brott av det här slaget, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Åtal har bara väckts i sju fall.

– Med tanke på att vi har fem fällande domar på fem år så kan man ju inte tycka att det har blivit ett jättebra utfall, säger Jessica Wenna, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Eskilstuna, till Sveriges Radios program Kaliber.

Enligt chefsåklagaren saknas ofta dokument som bevisar att det hållits ett bröllop. Andra svårigheter är att brotten ofta begås utomlands och att åklagaren måste bevisa att giftermålet skedde under olaga tvång eller att de brottsmisstänkta har utnyttjat personens "utsatta belägenhet”.

Justitieminister Morgan Johansson vill skärpa lagen genom att införa ett nytt brott.

– Det är ju just den särskilda brottsrubriceringen om barnäktenskapsbrott och att man då också förändrar vad det är åklagare måste visa inför domstol för att få till stånd fällande domar, säger Morgan Johansson, som även vill införa en möjlighet att dra in pass när det finns uppgifter om att barn kan tvingas utomlands för giftermål.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons