Annons

Margit Richert:Så ska vi se på aggressionen mot Greta Thunberg

Greta Thunberg är just nu på ett uppmärksammat besök i New York.
Greta Thunberg är just nu på ett uppmärksammat besök i New York. Foto: Mary Altaffer/AP

Numera är det få som förnekar klimatkrisen, i stället är det ilskan och aggressionen som dominerar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson har ändrat taktik gällande klimatet.

Foto: Lotte Fernvall/TT Bild 1 av 2

Klimatprotester i Berlin i juli 2019.

Foto: Emmanuele Contini/AP Bild 2 av 2

Vad kan vi vänta oss av människan nu när vi träder in i klimatkatastrofens tidevarv? Det sägs att man bör vara försiktig när man extrapolerar, men eftersom alla temperaturkurvor pekar åt ett håll – uppåt! – och resten av kurvorna (artrikedom, odlingsbart land, färskvatten, för att bara nämna några) pekar käpprätt nedåt så kan det ändå vara på sin plats att grubbla lite på de mänskliga konsekvenserna.

Jag menar nu inte huruvida vi alla kommer att dö (det kommer vi oavsett klimat, så mycket är statistiskt säkerställt), utan vad som kan tänkas hända i skallen på människan när det börjar gå upp för henne vad hennes omättliga aptit på jordens all fossilerade energi från forna skogar ställt till med.

Förnekelsefasen är nästan över, minus ett par halvgaggiga ytterkantsmoderater. Till och med Bolsonaro tycks erkänna att klimatet går åt helvete: hans lösning är att vi ska äta och bajsa mindre. Även vår egne Jimmie Åkesson har ändrat taktik. Han kom nyligen med argumentet att hela världsekonomin skulle kollapsa om alla seglade likt Greta Thunberg. Slugt, Jimmie.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson har ändrat taktik gällande klimatet.

Foto: Lotte Fernvall/TT Bild 1 av 2

Klimatprotester i Berlin i juli 2019.

Foto: Emmanuele Contini/AP Bild 2 av 2

För nog är det uppenbart vartåt det barkar: vi är alla fast i ett gigantiskt system som slukar olja och kol, och skiter mikroplaster och växthusgaser.

I stället dominerar ilskan. Den populism som galopperar världen runt är en åldrande och mätt medelklass desperata försök att försvara sina privilegier gentemot de andra. Och de andra är alltid samma människor i olika skepnad: invandrare, knarkare, ursprungsbefolkningar, ”vänstern” och feministerna. Och så förstås alla som larmar om klimatet.

Det är i den här kontexten man ska se den hejdlösa aggressionen mot Greta Thunberg, regnskogsbränder, gränsmurar och allt vad det är.

Jimmie Åkesson har ändrat taktik gällande klimatet.
Jimmie Åkesson har ändrat taktik gällande klimatet. Foto: Lotte Fernvall/TT

Tills den dagen någon rycker sladden ur internet finns inget som tyder på att vreden kommer att minska. Raseriet är den ånga som driver sociala medier-maskinen.

Förhandlingsfasen? Den verkar gå sådär med tanke på att G7-gruppen åkte till Biarritz mest för att bråka om vems fru som var snyggast. Det är dessutom svårt att förhandla med en motpart som klimatet, som skiter fullständigt i oss.

En del har gått direkt på depressionen.

Klimatprotester i Berlin i juli 2019.
Klimatprotester i Berlin i juli 2019. Foto: Emmanuele Contini/AP

Acceptans så? Jodå, vi är några stycken. Roy Scrantons ”Att lära sig dö i antropocenen” har varit en lisa för många överhettade själar den här sommaren. Han menar att vi bör förbereda oss på den nuvarande civilisationens sönderfall, eftersom den är helt beroende av en ändlig, och dessutom livsfarlig resurs.

Till skillnad från vad folk verkar tro så är acceptans inte samma sak som att ge upp – tvärtom.

För nog är det uppenbart vartåt det barkar: vi är alla fast i ett gigantiskt system som slukar olja och kol, och skiter mikroplaster och växthusgaser. Det har blivit trendigt att skälla på företagen, men de ger oss ju bara det vi genom vår konsumtion beställer. Det är inte klimatet det är fel på, det är människan.

Till skillnad från vad folk verkar tro så är acceptans inte samma sak som att ge upp – tvärtom. Världen blir klarare när man möter sina rädslor. Om vi alla ändå ska dö blir det desto viktigare vad man gör under tiden. Och vad man lämnar efter sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons