Annons

Få har baltiskt kunnande i toppen av storbanker

Swedbanks Estlandskontor i Tallinn.
Swedbanks Estlandskontor i Tallinn. Foto: Sopa Images/TT

Misstänkt penningtvätt och en nära konkurs-upplevelse under finanskrisen. Så har livet varit för Baltikums största banker, Swedbank och SEB. Ändå har få i styrelse och ledning kunskap om Baltikum.

Under strecket
Publicerad

Bedyrat och åter bedyrat. Det är vad Swedbanks och SEB:s koncernchefer har gjort vad gäller att de ska stanna i Baltikum, trots att både Swedbank och SEB misstänks ha problem med penningtvätt där. Och trots att båda bankerna var nära att gå omkull i finanskrisen på grund av Baltikum.

Ändå kommer få i bankernas styrelse och ledning från Baltikum eller har erfarenhet från de tre länderna på andra sidan Östersjön.

– För att kunna bedöma eller förstå en marknad är det bra om man har arbetat i den, säger Andreas Werr, professor i företagsekonomi med inriktning på humankapital vid Handelshögskolan i Stockholm.

I Swedbank kom runt en femtedel av rörelseresultatet och omsättningen från Baltikum 2018. Men i bankens styrelse sitter endast svenskar och ingen har erfarenhet av Baltikum, förutom ordförande Göran Persson. När han var Sveriges statsminister (S) var han med om att införliva Baltikum i EU 2004, men han har inte jobbat i de baltiska länderna.

I Swedbanks ledning på huvudkontoret i Sundbyberg sitter också enbart svenskar, till och med den tillförordnade Baltikumchefen Jon Lidefelt är svensk.

Annons
Annons

– Jon Lidefelt har gedigen erfarenhet av det baltiska affärslivet där han har verkat som konsult i flera år. Han har dessutom varit finansdirektör för vår Baltic Banking, säger bankens presschef Unni Jerndal.

Unni Jerndal säger att Swedbank har många personer högt upp i banken med baltisk erfarenhet.

– Tittar man på helheten, har vi skickliga medarbetare med erfarenhet från Baltikum hela vägen upp i Swedbank. Vi har stor kompetens i affärer och samhällsfrågor från Baltikum i banken, säger hon.

Hon lyfter fram att fyra av tolv i gruppen Digital Banking & IT kommer från Baltikum. Det är en grupp som ligger under koncernledningen.

De tre landcheferna i Baltikum kommer alla från Baltikum, men de sitter inte heller i koncernledningen.

Vd Jens Henriksson har dock själv erfarenhet från Baltikum. Han var direktör för den nordisk-baltiska valkretsen i Internationella valutafonden, IMF, under finanskrisen och stöttade det hårdast drabbade landet, Lettland. Men inte heller han har jobbat i regionen.

Medan Swedbank har sitt huvudkontor för Baltikum i sin skyskrapa i Riga så har SEB sitt huvudkontor för Baltikum i koncernens högkvarter i Kungsträdgården mitt i Stockholm.

Hos SEB kommer runt en tiondel av intäkterna och rörelseresultatet från Baltikum.

Här är styrelsen betydligt mer internationell, hela fem ledamöter av tio – arbetstagarrepresentanterna och vd oräknade – är utlänningar. Men ingen kommer från Baltikum och ingen har erfarenhet från regionen.

Även i koncernledningen finns några utlänningar, men endast en av dem kommer från Baltikum – regionens chef, esten Riho Unt.

Riskchefen Magnus Augustsson har dock tidigare varit riskchef för bankens baltiska verksamhet. Och Mats Torstendahl, som är chef för divisionen Företag & Privatkunder, sitter i den baltiska bankens styrelse.

– Vi har flera med baltisk bakgrund i vår utökade koncernledning, säger bankens presschef Frank Hojem.

Där finns några med erfarenhet från den baltiska divisionen, bland andra den operativa chefen Ausra Matuseviciene, som kommer från Litauen och har varit finanschef för SEB i landet.

Där finns även den seniore rådgivaren Martin Johansson, som tidigare var chef för bankens baltiska division.

– Vi har flera balter i vår svenska verksamhet eller ute i världen. Vi har några finansdirektörer, några på techsidan, ganska många i it-organisationen och även chefer för större områden, teamchefer, säger Frank Hojem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons