Annons

Få har sökt terrorskadestånd

Blommor på Drottninggatan i Stockholm i våras, vid årsdagen av terrordådet 2017.
Blommor på Drottninggatan i Stockholm i våras, vid årsdagen av terrordådet 2017. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ganska få av de uppemot 140 berörda som har rätt till skadestånd för terrordådet i Stockholm 2017 har hittills ansökt om pengar, rapporterar SR Ekot.

Under strecket
TT
Publicerad

Rakhmat Akilov dömdes i juni till livstids fängelse för dådet, som krävde fem liv. Enligt domen ska 136 inblandade offer ha sammanlagt nästan 14 miljoner kronor i skadestånd. Men eftersom den dömde gärningsmannen inte har de medel som krävs behöver offren ansöka hos Brottsoffermyndigheten för att få ut sina delar av pengarna.

Men i nuläget har bara ett 30-tal ansökningar kommit in, varav några dessutom är från personer som inte har rätt till pengar, uppger Brottsoffermyndigheten enligt Ekot.

– Vi hade nog väntat oss fler nu direkt efter sommaren, säger Åsa Lundmark på myndigheten.

– Om det fortsättningsvis inte kommer in särskilt många får vi se om vi på något sätt ska kontakta de målsägande som finns i domen och som inte hört av sig till oss, säger Åsa Lundmark till radion.

Utöver de 14 miljonerna kan Brottsoffermyndigheten bli inblandad om berörda ansöker om ersättning för fysisk eller psykisk personskada. I de fallen vänder sig offren i första hand till lastbilens försäkringsbolag, men som andra instans kan myndigheten kopplas in, enligt Ekot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons