Annons

Lokala topparna vill inte se samarbete med Löfven

Spekulationerna om att Centerpartiet och Liberalerna ska lämna Alliansen för att sätta sig i en mittenregering har svagt stöd internt, visar en rundringning till partiernas distriktsordförande som SvD har gjort.

Inom L finns dock ett fåtal kritiska röster.

Uppdaterad
Publicerad
Majoriteten av L- och C-företrädarna som SvD talat med vill att Alliansen håller ihop och att Ulf Kristersson blir Sveriges nästa statsminister.
Majoriteten av L- och C-företrädarna som SvD talat med vill att Alliansen håller ihop och att Ulf Kristersson blir Sveriges nästa statsminister. Foto: Tomas Oneborg

Det slutgiltiga valresultatet väntas fastställas först på söndag, men spelet om hur den kommande regeringen ska se ut är redan i full gång. Eftersom varken de rödgröna eller Alliansen får egen majoritet spekuleras det i att Centerpartiet och Liberalerna skulle kunna lämna det borgerliga samarbetet – för att bilda en blocköverskridande regering.

Men tanken att göra upp med Socialdemokraterna får tummen ner av lokala partitoppar. SvD har i veckan ringt runt till distriktsordförande i Centerpartiet och Liberalerna.

En klar majoritet av de 15-tal personer som SvD har talat med tycker att man ska hålla fast vid Alliansen, trots att det parlamentariska läget gör det svårt för de fyra partierna att bilda regering.

Annons

– Det är Alliansen som gäller, det är den vi vill ha, säger Ulrika Axelsson, som är distriktsordförande för C i Skåne.

Bosse Svensson, som leder partiet i Jämtland, håller med.

– Alliansen ska pröva att hålla i hopp tycker jag. Man måste pröva den i botten innan man överhuvud taget tittar på något annat alternativ, säger han.

Enligt den preliminära mandatfördelningen räcker det med att Centerpartiet byter block för att det ska kunna bli en rödgrön regering även nästa mandatperiod. Men de lokala partitopparna vill hellre se en S-stöd Alliansregering.

– Vi kan samarbeta över blockgränsen men inte med Stefan Löfven som statsminister. Det är inte rimligt. Vi står för långt i från varandra i många frågor, säger Anne Lennartsson som är distriktsordförande för C i Uppsala län.

Annie Lööf som statsminister? Foto: Tomas Oneborg

Miljöpartiets språkrör öppnade på fredagen för att den svåra regeringsbildningen kan sluta med att C-ledaren Annie Lööf blir statsminister, om andra förslag först misslyckas. Men bland Centerns distriktsordföranden är entusiasmen för att bilda en liten liberal minoritetsregering – likt folkpartiledare Ola Ullsten gjorde 1978 – klart begränsad.

– Ullsten-regeringen är en legendarisk grej som inte fungerade, så jag tror inte att vi ska kopiera den. Ulf Kristersson är vår statsministerkandidat och det håller vi fast vid, säger Mattias Larsson, som leder C i Västerbotten.

Efter reklamen visas:
Efter valet- detta är datumen att hålla koll på

Även många av L:s länsförbund håller fast vid tanken att Alliansen bör försöka ta över regeringsmakten. Börje Dovstad, förbundsordförande för L i Blekinge, tror att Alliansen kan regera utan att SD ges för stort inflytande, trots Löfvens uppmärksammade kommentar i valrörelsen om att Alliansen kan ”glömma” att försöka använda S som stödparti.

– Han sa ju det innan valet. Men innan valen fokuserar man på det som särskiljer. Efter valet måste man fokusera på det som är gemensamt. Landet måste ju styras på något sätt. Det kanske har varit en del övertoner från olika håll. Och detta är nog en överton som kan dämpas när man kommer till den politiska vardagen, säger han.

Ulrica Solver-Gustavsson, förbundsordförande för L i Örebro län, beklagar att valresultatet inte ”gett oss den stabilitet vi hade önskat”. Också hon håller dock fast vid att det bästa vore om Alliansen håller ihop och Ulf Kristersson blir statsminister.

– Det viktigaste är att vi håller löftet om att inte aktivt samarbeta med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger hon.

Några av de L-företrädare SvD pratar med avböjer att svara på om de anser att Alliansen borde splittras för att bryta det politiska dödläget. Lars Karlsson, länsordförande för L i Östergötland, säger att han blivit allt mer pessimistisk om möjligheterna att bilda en Alliansregering som inte tvingas förlita sig på SD.

– Man ska inte tro att vi bara kan sitta och få deras stöd utan förhandlingar, och det är vi inte beredda att göra. Då kanske delar av Alliansen och S kanske kan gå samman. Det är väl egentligen de möjligheter som finns i dag, som jag kan se, säger han.

Annons
Annons
Annons

Majoriteten av L- och C-företrädarna som SvD talat med vill att Alliansen håller ihop och att Ulf Kristersson blir Sveriges nästa statsminister.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Annie Lööf som statsminister?

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons