Annons
Krönika

Ola Wong:Facebook inte kompatibelt med demokrati

Facebooks grundare Mark Zuckerberg är på väg att bli ”sanningens skiljedomare” skrfver Ola Wong.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg är på väg att bli ”sanningens skiljedomare” skrfver Ola Wong. Foto: Eric Risberg/TT
Under strecket
Publicerad

Minns du när Facebook och Twitter påstods vara slutet för världens diktaturer? Snarare har ju nu de sociala nätverken visat sig inte vara kompatibla med demokrati, vilket lett till skadeglädje i kinesiska medier. Motsättningarna om invandring och globalisering som Trump spelade på är förvisso inte Facebooks fel. Men en fungerande demokrati behöver en väljarkår som inte gör sina val baserade på fejknyheter.

Mark Zuckerberg har på alla sätt försökt charma kommunistpartiet.

Kina tar debatten till intäkt för att sprida sin modell av hård internetkontroll reglerad inom nationalstatens gränser. Lika nödvändigt som att att installera bromsar innan man kör bil, säger viceministern på Kinas cyberadministration Ren Xianliang. Han rekommenderar identifikationssystem för att kunna ”belöna och straffa” ryktesspridare. Det hör till saken att partiet själv har en armé av nättroll. Kommunistpartiet har varit post-truth sedan grundandet 1921 då sovjetiska instruktörer lärde dem att de har rätt att ljuga om vad som helst så länge det gynnar politiska syften.

Annons
Annons

Facebook rapporteras vara på gång att utveckla en censurfunktion för att få tillgång till kommunistpartiets marknad. De har varit blockerade sedan 2009, vilket gjort att kinesiska sociala medier som Wechatt dominerar. Facebooks grundare Mark Zuckerberg har på alla sätt försökt charma partiet. Vid ett tillfälle bad han president Xi Jinping att namnge hans dotter – Xi avböjde. En signal om att Facebook kan vara på väg att släppas in är att censuren i mars gav order om att stoppa sarkastiska nätkommentarer om Zuckerbergs fjäskande.

Facebook utövar redan viss politisk censur i länder som Frankrike, Ryssland, där bilder på terrordåd i Paris eller vaga regler om ”ryska federationens integritet” sätter gränser. Men den kinesiska åsiktskontrollen är extremt mer långtgående.

Programmet som Facebook utvecklar uppges kunna hindra inlägg att bli postade. Men bolaget kommer också att behöva lämna över användardata även för icke-kineser till kinesiska myndigheter, menar bland annat Kaiser Kuo, tidigare presstalesman för kinesiska sökfirman Baidu, i tidskriften Foreign Policy.

Den kinesiska partitabloiden Global Times kallar västerländska medier för hycklare och skriver att när Kina slår ner på ”ryktesspridning” på nätet kommer kritik om yttrandefrihet, men nu förfasar sig västerländska medier över att fejkade nyheter kunde påverka amerikanska presidentvalet.

Zuckerberg avfärdade först kritiken i USA som "galenskaper". Men så i en statusuppdatering 18 november annonserade Zuckerberg plötsligt planer på bland annat faktagranskning och kontroll av länkar i användarnas flöden.

Zuckerberg skrev samtidigt att de inte vill vara "sanningens skiljedomare", men är alltså på väg att bli det.

Genomtänkt? Demokratiskt? Knappast. Facebook bör få mindre, inte mer makt över våra åsikter.

Debatten som nu sker borde börjat för länge sedan och inte i dagens panikreträtt från idéernas slagfält. Kärnfrågan är: Hur bör demokratier hantera sociala medier och desinformation från främmande makt? Världens mest framgångsrika auktoritära regim har tänkt igenom de frågorna och gett sina dystra svar. Om folkstyre ska överleva som relevant system måste demokratins länder snabbt komma med alternativ.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons