Annons

Imam vill träffa misstänkts familj: ”Betyder mycket”

Mohamed Rafiq och Mohamed Iqbal blev hjältar i samband med attacken.
Mohamed Rafiq och Mohamed Iqbal blev hjältar i samband med attacken. Foto: Terje Pedersen/TT

Mer än 150 000 norska kronor har samlats in till männen som stoppade moskéskytten i Norge. Nu vill imamen i moskén träffa den misstänkte Philip Manshaus familj.

– Det betyder enormt mycket för dem, säger målsägarbiträdet Vibeke Hein Bæra.

Under strecket
John Falkirk, Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad

Philip Manshaus sitter häktad, misstänkt för mord och terrorbrott. Bild från måndagens häktningsförhandling.

Foto: Vidar Ruud/TTBild 1 av 1

65-årige Mohamed Rafiq är en av dem som beskrivits som hjältar, bland annat av Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen. Vid attacken i lördags sköts flera skott inne i moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. Rafiq övermannade gärningsmannen.

– Han stoppade ett terrorangrepp som hade kunnat få fatala konsekvenser, säger Jensen vid en partiledarutfrågning.

Fick styrka

I en intervju med norska TV2 berättar Rafiqs son att hans far är pensionerad från Pakistans flygvapen.

– Det uppstod tumult, och pappa klarade av att få ned honom på backen. Han säger att han plötsligt fick en massa kraft och styrka. Egentligen hade han fastat den här dagen, så kroppen hade inte mycket energi. Han höll honom ensam tills den andre (mannen, reds amn) kom och hjälpte till, säger sonen till tv-kanalen.

De två männen ska ha kämpat mot den terrormisstänkte 21-åringen Philip Manshaus i omkring 20 minuter tills polisen kom dit, enligt NRK.

På gräsrotsfinansieringssajten Spelis har en insamling till de båda männen hittills inbringat mer än 150 000 norska kronor av fler än 760 givare. Pengarna ska enligt insamlingen gå till en tre veckor lång pilgrimsresa till Mecka. Även en tredje person, som sprang och larmade polisen, har tagits med i insamlingen.

Annons
Annons

Philip Manshaus sitter häktad, misstänkt för mord och terrorbrott. Bild från måndagens häktningsförhandling.

Foto: Vidar Ruud/TTBild 1 av 1
Philip Manshaus sitter häktad, misstänkt för mord och terrorbrott. Bild från måndagens häktningsförhandling.
Philip Manshaus sitter häktad, misstänkt för mord och terrorbrott. Bild från måndagens häktningsförhandling. Foto: Vidar Ruud/TT

Imam vill träffa den misstänktes familj

Samtidigt säger Syed Mohammad Ashraf, imam i al-Noor Islamic center, att han gärna träffar den misstänktes familj för att visa sitt stöd.

– Om vi får möjlighet att komma hem till dem, visa våra kondoleanser och vara där för familjen i denna svåra tid, så gör vi gärna det, säger han till NRK.

Församlingens medlemmar är skakade av händelsen, även om ingen av dem dog, säger moskéns informationschef Waheed Ahmed till NRK. Moskén har ännu inte öppnat igen efter attacken.

– För oss var det ett angrepp mot den muslimska gemenskapen, men den stackars flickan hade heller inte gjort något fel, säger Syed Mohammad Ashraf, och syftar på Manshaus 17-årige styvsyster, som 21-åringen misstänks ha mördat.

Via sina målsägarbiträden säger familjen att de är väldigt tacksamma för omtanken från imamen.

– Det betyder enormt mycket och gjorde ett djupt intryck på dem. Det är något som ger hopp i en sådan här situation, att kommunikationen fortsätter och att vi alla visar omtanke i kriser, säger 21-åringens pappas målsägarbiträde Vibeke Hein Bæra till NRK.

Facebook stängde konto

Den 21-årige terrormisstänktes Facebookkonto stängdes ned på Facebooks initiativ, sedan bolaget varslats av polis.

Kontot stängdes bara timmar efter angreppet i moskén på lördagseftermiddagen.

– Det är korrekt att vi stängde vederbörandes profil. Det har vi gjort för att den överträdde våra gemenskapsregler, säger den nordiska kommunikationschefen Peter Münster till NRK.

Det verkar som om Manshaus försökte livesända dådet på nätet, men att han aldrig lyckades med det. Polisen har säkrat information från mannens Facebookprofilsida, liksom konton på andra sajter som mannen hade.

På kvällen hittades Manshaus 17-åriga styvsyster död. Manshaus misstänks ha mördat henne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons