Annons

Domstolen stoppar strejk

Facken får nobben från Arbetsdomstolen. Unionen och Sveriges Ingenjörer får inte strejka i pensionsfrågan.

Under strecket
TT
Publicerad

Domstolen ger därmed arbetsgivarparten Almega rätt i sin invändning att pensionsavtalet inte är uppsagt och att det därmed råder fredsplikt.

– Det var förstås inte alls vad vi hade hoppats på, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius i en första kommentar.

"Domstolens tillfälliga beslut stoppar inte medlemmarnas behov av flexpension, men hindrar oss just nu. En lösning måste förr eller senare till", skriver Unionens förbundsordförande Martin Linder i en kommentar.

Men båda facken tycker att domen är tvetydig och är försiktiga i sina kommentarer om vad den egentligen betyder.

Det är förstås inte Almega:

"Arbetsdomstolens besked om att det råder fredsplikt i pensionsfrågor var väntat, och ligger i linje med den tolkning Almega gjort av gällande rätt. Komplicerade frågor som pensionsfrågor bör hanteras i lugn och ro och utan strejkhot", skriver Almegas vd Anna-Karin Hatt.

Även AD beskriver rättsläget som aningen oklart. Men AD kommer ändå fram till att ordalydelsen i avtalet gällande ITP-planen, som handlar om avsättningar till tjänstepensionen, pekar på att det råder fredsplikt i frågan.

"Det har i vart fall, på utredningens nuvarande stadium, inte kommit fram tillräckligt som talar emot en sådan slutsats. Det innebär att arbetstagarförbundens yrkanden om interimistiska beslut ska avslås", skriver AD.

Grundtvisten handlar om att facken vill att arbetsgivarna sätter av mer pengar till tjänstepensionen, som ska tas från löneutrymmet. Men arbetsgivarna är emot en sådan kollektiv lösning.

Facken hade varslat om strejk från i måndags, och tanken var att den skulle dra i gång nu efter ett för facken positivt besked från domstolen.

Vid sidan om har även Seko lagt ett strejkvarsel gentemot Almega inom samma avtalsområden. Den konflikten, som också skjutits upp, bryter i dagsläget ut på fredag om inte det bud som medlarna nu jobbar fram resulterar i ett avtal.

Förhandlingarna i målarkonflikten har strandat och Måleriföretagen har vänt sig till Medlingsinstitutet, skriver arbetsgivarna i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons