Annons

Janerik Larsson:Facken som framtidskraft

Eva Nordmark, nyligen TCO:s ordförande men nu arbetsmarknadsminister
Eva Nordmark, nyligen TCO:s ordförande men nu arbetsmarknadsminister Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jag följer med intresse de svenska arbetsmarknadsorganisationernas utveckling. Det gör jag av flera skäl. Ett är att de inte minst i vår svenska samtid har ett utrymme att ta för sig som framtidsspanare och sanningssägare i ett politiskt klimat som - diplomatiskt uttryckt - nu inte ter sig särskilt löftesrikt.

Under strecket
Publicerad

Jag brukar följa den podd som TCO:s tankesmedja Futurion gör: ”Vad är grejen med facket?”

Jag skrev om podden för ett halvår sedan. Här.

Och jag har mera övergripande skrivit om fackens roll i framtiden. Här. Och här.

Det senaste poddavsnittet var en intervju som programledarna Futurions VD Ann-Therese Enarsson och arbetsmarknadsreportern Anna Danielsson Öberg gjort med Victor Bernhardtz som bär titeln Ombudsman för digitala arbetsmarknader på Unionen.

Bernhardtz grundade en gång, berättade han, tillsammans med Daniel Suhonen vänstertankesmedjan Katalys.

Jag vet inte om Bernhardtz är medveten om hur har utvecklats därefter. Men det är han nog.

Katalys och de LO-förbund som står bakom den är de mest reaktionära företrädarna i den svenska samhällsdebatten. Med blicken fast fäst i backspegeln är de motståndare till allt nytt och hyser en rött nostalgisk förhoppning om att alltid ska återgå till så det var en gång för bra länge sedan.

I poddintervjun pläderar han däremot för nytänkande, för experimenterande, för framtidens oupptäckta möjligheter och understryker att Unionen, Sveriges i särklass största och mäktigaste fackliga organisation, är bärare av detta positiva framtidstänk.

Annons
Annons

Bernhardtz låter som en mycket smart person och det är nog ingen tillfällighet att han i intervjun nämner sitt samarbete med Fredrik Söderqvist.

På Unionen pågår ett utvecklingsarbete för att anpassa fackligt arbete till dagens och morgondagens arbetsvillkor och där har Söderqvist haft en nyckelroll under ett antal år.

På Entreprenörskapsforums hemsida läser jag att Entreprenörskapsforums doktorand Fredrik Söderqvist, även BTH och Unionen, har tilldelats stipendium från Sverige-Amerika Stiftelsens för att studera vid MIT, USA. Han kommer att fördjupa sig i arbetsmarknadsekonomiska frågor som rör fackföreningar, arbetsgivarorganisationer och kollektivavtalens roll i att lindra negativa konsekvenser av strukturomvandling.

BTH är Blekinge tekniska högskola där Entreprenörskapsforums chef Johan Eklund är professor.

Podden är mycket väl värd at lyssna på och man ska nog bland annat notera hur häpna de båda intervjuarna låter. Plötsligt möter de tankar som är helt nya i den facklig värld de oftast vistas i och där de flesta har oändligt svårt att tänka nytt, att söka göra något som inte är väl känt sedan fornstora dar.

Facken som en positiv framtidskraft i svenskt samhällsliv kan te sig som en sensationell tanke. Det finns så många sura, fantasilösa pampar i den världen som aldrig vågat tänka nytt i detta århundrade.

Men lyssna på Bernhardtz så får ni höra...!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons