Annons

Storkundernas hårda kritik mot Nordeas planer: ”Girigt”

”Arrogant” och ”girigt”. I takt med att dagen närmar sig då Nordeas stämma ska ta beslut om flytt växer kritiken mot banken. Flera LO-förbund är hårda i sina omdömen och ekonomiprofessor Magnus Henrekson varnar för skenande kostnader.

Under strecket
Publicerad

Nordea beslutar den 15:e mars om banken ska flytta sitt huvudkontor till Helsingfors.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 2

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson berättar att fackföreningen inlett processen att byta bank.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

Nordea beslutar den 15:e mars om banken ska flytta sitt huvudkontor till Helsingfors.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Nordea beslutar den 15:e mars om banken ska flytta sitt huvudkontor till Helsingfors.
Nordea beslutar den 15:e mars om banken ska flytta sitt huvudkontor till Helsingfors. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Förslaget att flytta Nordeas huvudkontor från Stockholm till Helsingfors är historiskt. Aldrig tidigare, under de senaste 100 åren, har en stor internationell bank i Europa valt att flytta sitt högkvarter och säte från ett land till ett annat.

Den 15:e mars, om drygt tre veckor, är det bolagsstämma i Nordea. Då ska bankens aktieägare säga ja eller nej till styrelsens förslag.

Nu växer kritiken från bankens storkunder.

– Vi vill inte förknippas med en bank som agerar utpressare på det sättet som Nordea har gjort, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal med 500 000 medlemmar.

Kommunal har tidigare haft en miljard kronor placerat på konton i Nordea. Nu har man flyttat en halv miljard till en annan bank och är på väg att flytta det kvarvarande beloppet inom kort.

Annons
Annons

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson berättar att fackföreningen inlett processen att byta bank.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Ilskan från Kommunal – och även från andra LO-förbund – bottnar i Nordeas synpunkter mot storleken på den så kallade resolutionsavgiften, pengar som ska kunna användas vid en framtida bankkris. Nordea har pekat på att avgiften är alltför hög och att den slår mot banken på ett orättvist sätt.

– Vi tycker det är arrogant och upprörande att Nordea försöker pressa regeringen till att sänka resolutionsavgiften. Vi får stort stöd i den här frågan från vanliga människor på gator och torg. Många är upprörda, säger Tobias Baudin.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson berättar att fackföreningen inlett processen att byta bank.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson berättar att fackföreningen inlett processen att byta bank. Foto: Lars Pehrson

Även från centralt fackligt håll mullras det. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har tidigare hotat med att LO ska lämna Nordea. Nu har man inlett processen att byta bank, berättar han.

Han har tidigare beskrivit Nordeas agerande som girigt.

– Vi står fast vid vår kritik. Jag tycker det är anmärkningsvärt att Nordea planerar den här flytten. Banken kom i fredags med nya beräkningar på kostnadsbesparingar vid en eventuell flytt. Jag har väldigt svårt att tro att de kan räkna hem en sådan vinst, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Beräkningarna, som LO:s ordförande syftar på, är Nordeas prospekt inför flytten. I prospektet har Nordea gjort en komplicerad nuvärdesberäkning av framtida kostnadsbesparingar vid en eventuell flytt till Finland, som ingår i den europeiska bankunionen.

Annons
Annons

Enligt bankens styrelse, med ordförande Björn Wahlroos i spetsen, blir besparingarna i spannet 9–12 miljarder kronor. Det är något lägre jämfört med tidigare. Då trodde styrelsen att man skulle spara 11–13 miljarder kronor. Besparingarna är möjliga genom lägre resolutionsavgifter, insättningsgarantier och andra övergående effekter i Finland, enligt Nordeas styrelse.

Karl-Petter Thorwaldsson ställer sig frågande till uträkningarna.

– Det finns en uppenbar risk att det kan tillkomma stora avgifter för att ingå in bankunionen. Man kan tvingas till stora avsättningar framöver, det har Nordea inte alls räknat med, säger han.

Det är inte bara i de fackliga leden kritiken mot flyttplanerna växer. Magnus Henrekson, professorer vid Institutet för Näringslivsforskning, ser flera nackdelar med en eventuell flytt.

– Känslan är att det har blivit en prestigefråga för bankens ordförande, Björn Wahlroos och det säger kanske något om hans personlighet, säger Magnus Henrekson.

Han ser framförallt två risker.

– Dels att kostnaden för flytten kan bli betydligt högre än planerat, det finns gott om exempel på det. Dels att det kan bli svårt att hitta rätt kompetens till topposter i banken med huvudkontoret i Helsingfors. Finansbranschen i Stockholm är betydligt större än finansbranschen i Helsingfors.

Stämman den 15:e mars kan bli en nagelbitare. Mycket talar för att flyttbeslutet klubbas igenom. Det krävs kvalificerad majoritet för det, två tredjedelar av rösterna på stämman, måste säga ja.

Skulle det bli ett nej är Kommunal beredd att ompröva sitt beslut.

– Då har vd och styrelse fått bakläxa. Då får även vi fundera på hur vi ska göra. Då kan det bli så att förbundsstyrelsen tar upp en diskussion om att gå tillbaka till Nordea, säger Tobias Baudin på kommunal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons