Annons

Facket hyllar Volvos jobbsatsning: ”Viktig signal”

Volvo Cars rekryterar 400 nya ingenjörer, de flesta till Sverige.

Magnus Sundemo, facklig representant, hyllar satsningen.

– Det här sänder en signal till andra företag om att det fungerar att expandera även i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1
Foto: Malin Hoelstad

De senaste åren har Volvo Cars vuxit ordentligt: Sedan 2008 har man rekryterat ungefär 2 000 nya ingenjörer i Sverige. Nu söker Volvo främst ingenjörer med inriktning på programvaruutveckling, då företaget har som ambition att bli ledande inom den nya tidens bilar: självkörande, elektriska och hybridbilar.

– Därför behöver vi inte bara ingenjörer med olja på fingrarna utan sådana som kan designa programvara. Det är en helt ny definition av vad det innebär att vara ingenjör, säger en person på Volvos pressavdelning som vill vara anonym.

En ”stor majoritet” av ingenjörerna kommer att arbeta i Sverige, företrädesvis i Göteborg. Men Volvo öppnar också ett forsknings- och utvecklingscenter i Lund, där 35 nya medarbetare börjar redan i september.
En del av ingenjörerna, exakt hur många vet inte Volvo i dagsläget, kommer dock att arbeta i Kina. Det finns även en möjlighet att andra länder blir aktuella, i takt med att företaget expanderar, uppger talespersonen.

Annons
Annons

Från vilka länder kommer ni att rekrytera ingenjörerna?

– Där vi kan hitta dem. Sverige har ett gott rykte och där kommer vi självklart ha vårt fokus, men vi är öppna för ansökningar från hela världen, säger talespersonen, och tillägger att företaget aldrig tidigare haft svårt att hitta rätt kompetens i Sverige.

– Det är långt fler som ansöker än som vi kan anställa.

Magnus Sundemo, facklig representant för ingenjörerna på Volvo Cars, konstaterar att de senaste årens expansion har fört med sig ett ”positivt problem”: I våras larmade facket om att det var trångt inne på kontoret i Göteborg. Under höst kommer därför runt 800 av ingenjörerna att tillfälligt hålla till i Ericssons gamla lokaler i Mölndal.

Magnus Sundemo passar dock på att skicka en känga till just Ericsson, och andra svenska företag som under senare år krympt sin verksamhet i Sverige i stället för att expandera.

– Det är viktigt med ägare som är engagerade och tror på framtiden. Sverige är ett fantastiskt land med duktiga människor och ingenjörer, vi har alla förutsättningar att lyckas, säger Magnus Sundemo.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons