Annons

Facket kräver att ABB drar in utdelning

Under gårdagens årsstämma i Schweiz klubbade verkstadskoncernen ABB igenom beslutet att dela ut 18 miljarder kronor till aktieägarna.
Under gårdagens årsstämma i Schweiz klubbade verkstadskoncernen ABB igenom beslutet att dela ut 18 miljarder kronor till aktieägarna. Foto: WALTER BIERI/TT

Orimligt och provocerande. Fackets dom är hård mot ABB:s beslut att dela ut 18 miljarder kronor till aktieägarna.

Under strecket
Publicerad

Under gårdagens årsstämma i Schweiz klubbade verkstadskoncernen ABB igenom beslutet att dela ut 18 miljarder kronor till aktieägarna.

Nu rasar facket mot beslutet.

Det är LO-klubbarna inom ABB Power Grids i Ludvika som kräver att storägarna Investor och Cevian drar tillbaka utdelningen, med hänvisning till coronakrisen och det världsekonomiska läget.

”Vid korttidspermitteringar skjuter staten till resurser och våra medlemmar sänker frivilligt sin egen lön. Därför är det särskilt provocerande att ABB har beslutat att dela ut 18 miljarder till sina aktieägare samtidigt som man är intresserad av att teckna krisavtal med fackliga organisationer. Det faller på sin egen orimlighet”, står det i ett pressmeddelande undertecknat ordföranden för IF Metall och Pappers på ABB Power Grids.

Wallenbergssfärens Investor äger 12 procent av aktierna och får därmed drygt två miljarder av utdelningen. Cevian Capital, med Christer Gardell, äger 5,9 procent av aktierna och cirka en miljard av utdelningen.

Flera andra bolag i Investors portfölj har sänkt sitt utdelningsförslag, och ABB blev på torsdagen det första av storbolagen att klubba igenom sin utdelning.

– När en styrelse lämnar ett förslag till ett beslut till en stämma har styrelsen gjort en sammanvägd bedömning utifrån det bolagets specifika situation. Vi stöder styrelsens förslag och har därför också då röstat ja, sade Viveka Hirdman-Ryrberg, informationsdirektör på Investor till TT i samband med beslutet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons