Annons

Facket på NKS tar strid – saknas omklädningsrum

Nya Karolinska byggdes för litet – och nu saknas omklädningsrum, duschar och flera tusen personalskåp. Sjukhusets lösning är att erbjuda minimala så kallade Z-skåp.

– Det är skåp för gymmet, inte på arbetsplatser där man måste kunna byta om till arbetskläder, säger Carina Lenngren, facklig företrädare för Kommunal på Karolinska.

Under strecket
Publicerad

Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Nya Karolinska sjukhuset i Solna.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Nya Karolinska sjukhuset i Solna.
Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

I december 2017 berättade SvD om bristen på bland annat omklädningsrum, nästan 3 000 personalskåp, omkring 30 jourrum och administrativa lokaler med ungefär 1 225 platser i Nya Karolinska.

I en så kallad 6:6a-begäran vill nu Kommunal att sjukhusledningen inom några veckor ska visa på lösningar på en rad av dessa brister, och som stämmer med arbetsmiljölagen. Nästa steg kan annars blir en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi hoppas fortfarande på en bra dialog med sjukhusledningen, men hittills har vi inte fått några bra svar. Man verkar inte ta det på allvar, trots att många är väldigt upprörda över att det inte finns tillräckligt med omklädningsrum, egna rejäla skåp och duschar och toaletter, säger Carina Lenngren, ett av Kommunals huvudskyddsombud på Karolinska.

Annons
Annons

Bristerna kan enligt facket lösas om Karolinska hyr in sig i ett näraliggande patienthotell och i gamla befintliga byggnader på sjukhusområdet.

Samtidigt skulle det öka på totalnotan med ytterligare en miljard, ovanpå de 60 miljarder som NKS, med drift och underhåll, kostar fram till år 2040.

Det som de fackliga organisationerna nu rasar emot är att man i efterhand försöker få in så mycket som möjligt i det redan för trånga sjukhuset. Exempelvis genom att ersätta normalskåp för en person med så kallade Z-skåp, som har fack för två personers tillhörigheter.

Lokalproblemen är en direkt följd av beslut som togs under åren 2008-2010. Då skars flera normalt självklara funktioner i sjukhuset bort för att inte det beslutade utgiftstaket för NKS-projektet skulle sprängas.

Redan i maj 2015 kunde SvD avslöja denna så kallade knapring som landstinget tvingades göra för att pressa byggpriset. Eftersom Skanskas anbud var högre än landstinget bestämt tvingades delar av projektet lyftas ut för att klara den ekonomisk ramen. När kontraktet signerats kunde dessa delar lyftas tillbaka – nu i form av tilläggsbeställningar.

Detta kallas knapring och är ett välkänt begrepp i byggbranschen. På NKS handlade det om laboratorier, medicinsk utrustning och hissar – men också om just personalutrymmen, administrativa lokaler, jourrum, förråd och tiotusentals skåp.

– Vi varnade för detta redan när sjukhuset bara fanns på ritbordet, men de problemen får ”vi ta sedan” fick vi höra. Nu blir det för trångt och det kommer saknas duschar och tvättmöjligheter så att det räcker till alla. Dessutom är det alldeles för långa avstånd mellan personalutrymmen och arbetsplatser, säger Carina Lenngren.

Sjukhusledningen har ännu inte svarat på Kommunals 6:6a, men säger i en skriftlig kommentar att situationen är känd och att alla lösningar givetvis ska uppfylla kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons