Annons

Fairphone tar fram rättvis smartphone

Att hitta rättvisemärkta produkter på butikshyllorna blir allt enklare, men alternativ saknas för de konsumenter som vill ta hänsyn till miljö och etik även då de väljer sin smartphone. Det vill holländska Fairphone ändra på med sin rättvisetelefon.

Under strecket
Publicerad
Foto: FAIRPHONE Bild 1 av 1
Foto: FAIRPHONE Bild 1 av 1
Foto: FAIRPHONE

Att hitta en kravmärkt banan i fruktdisken är ingen match för den engagerade konsumenten. Desto större är utmaningen för den som vill köpa en miljövänlig eller rättvisemärkt smartphone.

Det uppmärksammade holländaren Bas van Abel, grundare av Amsterdam-baserade Fairphone, som står i begrepp att lansera världens första telefon framtagen under “rättvisa” förhållanden.

– Målet är att skapa en telefon som orsakar minsta möjliga skada på miljö och människor. Vi vill visa elektronikbranschen att det faktiskt är möjligt att tänka nytt, och vi vill erbjuda ett rättvist alternativ till de kunder som efterfrågar det, säger Tessa Wernink, kommunikationschef på Fairphone.

Debatten om hemelektronikens inverkan på miljö och mänskliga rättigheter hamnar ofta i skymundan. Istället ligger fokus oftast på mat- och klädbranschen, som får stå till svars för allt från giftiga utsläpp till att betala ut oskäliga löner.

Annons
Annons

Men faktum är att telefonen är en riktig bov både då det kommer till miljö och mänskliga rättigheter. Ett av problemen, som bland annat organisationen Fair trade center valt att lyfta fram i en rapport, är användandet av så kallade konfliktmineraler vid tillverkningen av en vanlig smartphone. Det handlar främst om de tre grundämnena tenn, tantal och wolfram.

En stor del av brytningen sker i Demokratiska republiken Kongo, där mer än fem miljoner människor satt livet till i de senaste årens inbördeskrig. De så kallade konfliktmineralerna är en av orsakerna till varför kriget kunnat fortsätta, då handeln utgjort en stadig inkomstkälla för de olika väpnade grupperna i området.

– Tidigare avsade sig branschen sitt ansvar med hänvisning till att man inte kunde ta ansvar så långt tillbaka i leverantörskedjan, men efter påtryckningar från organisationer och konsumenter har man nu insett att man inte kan ignorera problemet.

Faktumet att en elektronikpryl består av så många enskilda beståndsdelar är, enligt honom, en av anledningarna till att branschen ligger efter då det kommer till certifieringar och hållbarhet. För produkter som kaffe eller choklad, som har en huvudingrediens är det lättare för tillverkaren att ha koll på de olika leden av underleverantörer.

I arbetet med att ta fram sin telefon har Fairphone identifierat ett antal områden där de menar att många konventionella tillverkare misslyckas. Konfliktmineraler är ett område. Den korta livslängden på en vanlig smartphone, som endast är tänkt att hålla i ett par år innan den når soptippen, ett annat. Ett tredje område man valt att fokusera på är orättvisa produktionsförhållanden i samband med själva tillverkningen.

– I dagsläget söker vi efter en produktionspartner, och det, tillsammans med mineraltillgången, har varit den största utmaningen hittills. Den första telefonen vi släpper kommer inte vara till hundra procent framtagen under rättvisa förhållanden, fast det är dit vi vill nå. Vi ser på det som en stegvis process, där vi arbetar med kontinuerlig förbättring, säger Tessa Wernink.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons