Annons

Göran Eriksson:Fakir Löfven – och sommartalet som kan bli hans sista

Bättre villkor för de anställda i vården är ett S-löfte riktat till LO-förbundet Kommunal. Men knappast det som ska rädda Socialdemokraterna från ett nederlag i valet om fyra veckor.

Den sista politiska ammunitionen tvingas Stefan Löfven spara tills valet kommit ännu närmare.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Foto: Tomas Oneborg

För Stefan Löfven är det just nu inte en valrörelse, utan en avancerad övning i självkontroll.

Mycket – opinionsundersökningar och historiska erfarenheter – pekar på att Socialdemokraterna kommer att göra ett riktigt dåligt val den 9 september. Och därmed undergräva sina egna möjligheter att fortsätta regera.

En begriplig impuls, hos ett världens mest framgångsrika maktpartier, vore att nu göra någonting – ungefär vad som helst – för att förhindra detta.

Men när Stefan Löfven sommartalar i Norrtälje på söndagen är han bakbunden av partistrateger som inte anser att tajmingen för den sista offensiven är den rätta. Stefan Löfven, som kommer att hållas personligt ansvarig om partiet lider ett historiskt nederlag, kan mycket väl ha hållit sitt sista sommartal som S-ledare, om inte partiet lyckas vända siffrorna uppåt de sista veckorna före valet.

Annons
Annons

De nyheter som statsministern presenterar i sitt sommartal är väldigt traditionell S-politik.

Om inte Socialdemokraterna har drabbats av politisk dödslängtan så har de förstås en plan för detta, med ett antal substantiella och omvälvande politiska förslag, som skulle kunna rädda partiet från det stora nederlaget.

Den planen sjösattes inte i Norrtälje. Där fick Stefan Löfven istället uppträda som en fakir, okänslig för den smärta som partikrisen skapar. Han fick inte göra det stora utspelet.

De nyheter som statsministern presenterar i sitt sommartal är väldigt traditionell S-politik. Ett av de största LO-förbunden, Kommunal, tackade omedelbart partiet för leveransen.

Vallöftena i Norrtälje handlar om att Socialdemokraterna vill att minst 90 procent av de anställda inom landets kommuner ska vara tillsvidareanställda, alltså ha ett fast jobb. Och att alla som tar studenten med vårdinriktning ska garanteras fast heltidsjobb efter avslutad utbildning.

S-löften om bättre arbetsvillkor i den offentliga sektorn har ställts ut många gånger förr, och partiet har ofta haft problem att uppfylla dem.

Dessutom lovar Socialdemokraterna att avskaffa så kallade ”minutscheman” i hemtjänsten, som innebär att personalen tvingas klocka olika sysslor – till exempel duschning eller städning – och redovisa tidsåtgången digitalt.

Vallöftena stämmer med Socialdemokraternas ambition att försöka få valrörelsen att handla om välfärd och vårdfrågor – där partiet har starkt förtroende – i stället för om invandring, där väljarna är mycket mindre imponerade.

Men vallöftena från Norrtälje är behäftade med en del problem – S-löften om bättre arbetsvillkor i den offentliga sektorn har ställts ut många gånger förr, och partiet har ofta haft problem att uppfylla dem. Ett färskt exempel är löftet om att avskaffa de så kallade delade turerna – två arbetspass med en lång rast emellan – från förra valet.

Dessutom handlar det här inte om att Socialdemokraterna utlovar att försöka genomdriva en ny skärpt lagstiftning, utan om förslagen ska genomföras i S-styrda kommuner.

Och sådana löften blir naturligtvis också mycket mindre värda om Socialdemokraterna går mot ett historiskt dåligt val, även i kommuner och landsting.

Värdet av de här vallöftena avgörs alltså också av om Stefan Löfven lyckas vända valrörelsen, när han väl får tillåtelse att avlossa det där vapnet som hittills hålls inlåst på partihögkvarteret.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons