Annons

Falkengren föll i kamp – om godis

Socker pekas mer och mer ut som ett av de största problemen mot folkhälsan. Men hur ser det egentligen ut med onyttigheterna när några av Sveriges största företagsledare möts? SvD:s Birgitta Forsberg guidar till hur det ser ut i mötesrummen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Colourbox och Lars PehrsonBild 1 av 1

1 / 6

Sockerfritt hos Triton

Foto: Colourbox och Lars Pehrson

Redan för tio år sedan blev riskkapitalbolaget Triton sockerfritt. I konferensrummen i Stockholm finns ett ställ med Rawbites-bars. Visserligen är de fulla av söta dadlar och russin – men utan raffinerat socker. Den enda gången medarbetarna erbjuds godis är då någon kund skickar över en gottekorg.

Men alla bolag har inte valt Tritons väg.

Annons
Annons

Barbara Bergström, grundare för Internationella engelska skolan.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

2 / 6

Bergström ser socker som ett gift

Barbara Bergström, grundare för Internationella engelska skolan.
Barbara Bergström, grundare för Internationella engelska skolan. Foto: Malin Hoelstad

Att Internationella engelska skolans grundare Barbara Bergström anser att socker är ett gift fick snabbt Annette Brodin Rampe erfara när hon tillträdde som vd i våras. Rampe fick byta skålarna med godis mot skålar med cashewnötter. Häromveckan fick hon sparken på dagen, vilket givetvis inte hade något samband med socker. I stället handlade det om olika syn på vilket ledarskap som krävs, enligt pressmeddelandet.

Annons
Annons

Annika Falkengren jobbar numera i Schweiz. Möjligen kan hon få sig en Toblerone eller två där.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

3 / 6

Annika Falkengren förlorade godiskampen

Annika Falkengren jobbar numera i Schweiz. Möjligen kan hon få sig en Toblerone eller två där.
Annika Falkengren jobbar numera i Schweiz. Möjligen kan hon få sig en Toblerone eller två där. Foto: Lars Pehrson

En annan godisentusiast är SEB:s tidigare koncernchef Annika Falkengren. Bankens kök kämpade länge med att byta godisskålarna mot frukt.

Till slut vann kökspersonalen. Allt fler fruktfat dök upp och när Johan Torgeby utsågs till ny vd ställde banken fram ett tjusigt sådant på presskonferensen.

Numera är det nästan bara frukt på huvudkontoret i Kungsträdgården i Stockholm. Men i fredags dök plötsligt en skål med geléhallon upp.

Annons
Annons

Börje Ekholm, vd för Ericsson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

4 / 6

Ekholm serverar smoothies

Börje Ekholm, vd för Ericsson.
Börje Ekholm, vd för Ericsson. Foto: Tomas Oneborg

När Ericssons vd Börje Ekholm presenterar kvartalsrapporterna brukar telekomjätten bjuda reportrarna till sin ”studio” i Kista i norra Stockholm.

Där finns en bardisk med smoothies, frukt och bär, men även små eleganta bakverk.

Annons
Annons

Daniel Ek, grundare av Spotify.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

5 / 6

Eks läckra hälsofrukost

Daniel Ek, grundare av Spotify.
Daniel Ek, grundare av Spotify. Foto: Lars Pehrson

Mest trendkänslig av alla är kanske Spotifys grundare och vd Daniel Ek. När han visade upp musiktjänstens nya hippa huvudkontor mitt i Stockholm i somras fick reportrarna en ultramodern frukost bestående av chiapudding med acai- och hallonsmoothie, bovete och banan plus bland annat juice på apelsin, rödbeta och ingefära.

Annons
Annons

Johan Dennelind, vd för Telia.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

6 / 6

Dennelind kör på socker

Johan Dennelind, vd för Telia.
Johan Dennelind, vd för Telia. Foto: Tomas Oneborg

Men Telias vd Johan Dennelind verkar ha missat trenden. Karameller, tablettaskar och muffins stod uppdukat till analytiker och reportrar när han presenterade kvartalsrapporten i fredags.

När det gäller motion är han i alla fall sund, Johan Dennelind. Dels är han en hängiven golfare, dels tränar han på gym.

Efter reklamen visas:
Sockrets oväntade betydelse genom historien
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons