Annons

Gåtan Epstein – Trump sa upp vänskap

Donald Trump tillsammans med sin framtida fru Melania samt Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell på Mar-a-Lago i februari 2000.
Donald Trump tillsammans med sin framtida fru Melania samt Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwell på Mar-a-Lago i februari 2000. Foto: Davidoff Studios Photography/Getty

En avsatt minister, en president som tar avstånd och en miljardär som återigen anklagades för grova sexbrott. I lördags hittades sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein livlös i sin cell – här är historien som ännu en gång skakat USA.

Under strecket
Publicerad

Jeffrey Epsteins ö Little Saint James i Amerikanska Jungfruöarna. Bilden togs tidigare i sommar.

Foto: Gianfranco Gaglione/APBild 1 av 6

Fallet Jeffrey Epstein har skapat rubriker – och skakat USA.

Foto: Richard Drew/APBild 2 av 6

Jeffrey Epstein anklagades för att ha utnyttjat unga flickor sexuellt. Bilden är från i juli i år.

Foto: Uma Sanghvi/APBild 3 av 6

Jeffrey Epstein.

Foto: TTBild 4 av 6

President Donald Trump tillsammans med USA:s före detta arbetsminister Alexander Acosta. Efter att Epstein lyckats förhandla fram en överenskommelse med Acosta fick han ett mycket milt straff.

Foto: Evan Vucci/TT Bild 5 av 6

Fallet Jeffrey Epstein har skapat rubriker – och skakat USA.

Foto: Richard B. Levine /APBild 6 av 6

Jeffrey Epsteins ö Little Saint James i Amerikanska Jungfruöarna. Bilden togs tidigare i sommar.

Foto: Gianfranco Gaglione/APBild 1 av 1

”Han valde flickor som han antog att ingen skulle lyssna på och han hade rätt”, sade Courtney Wild som mötte Epstein när hon var 14 år, till den amerikanska tidningen Miami Herald för drygt ett år sedan.

66-årige Jeffrey Epstein satt häktad misstänkt för nya sexbrott när han hittades död i sin cell lördagen den 10 augusti. Men trots att fallet fått enorm uppmärksamhet finns flera frågetecken – vem var han egentligen? Vilka var offren? Och varför är president Trump personligt engagerad?

Jeffrey Epsteins ö Little Saint James i Amerikanska Jungfruöarna. Bilden togs tidigare i sommar.
Jeffrey Epsteins ö Little Saint James i Amerikanska Jungfruöarna. Bilden togs tidigare i sommar. Foto: Gianfranco Gaglione/AP

Pengar och paradisö

Jeffrey Epstein spektakulära karriär skulle kort kunna beskrivas som en klassisk ”American dream”. Föräldrarna var andra generationens invandrare och hans pappa arbetade med att plocka skräp från Brooklyns gator.

Epstein hoppade av universitetet men lyckades få jobb som mattelärare på den ansedda Daltonskolan på Manhattan – tills han fick sparken för ”dåligt beteende”, bland annat för att ha umgåtts med unga, kvinnliga studenter.

Annons
Annons

Fallet Jeffrey Epstein har skapat rubriker – och skakat USA.

Foto: Richard Drew/APBild 1 av 1

Därefter blev han mäklare på banken Bear Sterns och arbetade sig uppåt i hierarkin och blev utsedd till delägare.

1982 startade Epstein ett eget företag med inriktning på att placera förmögna kunders pengar. Han har själv, enligt New York Times, velat framställa sig som affärsinriktad med en skicklighet som gjort honom oumbärlig – men de finansiella tjänster han utfört är inte mycket att skryta om och antalet klienter få, enligt tidningen.

Även om det är oklart hur stor förmögenhet Epstein hade råder det inga tvivel om att han var rik. Han ägde privatplan, exklusiva hus och en av Manhattans allra största lägenheter – värd 56 miljoner dollar. Dessutom ägde han två små öar i ögruppen Jungfruöarna.

Trump: ”Han gillar kvinnor lika mycket som jag”

Fallet Jeffrey Epstein har skapat rubriker – och skakat USA.
Fallet Jeffrey Epstein har skapat rubriker – och skakat USA. Foto: Richard Drew/AP

Epstein umgicks med både makthavare och kungligheter. Tidigare presidenten Bill Clinton har hört till vänkretsen, liksom Storbritanniens prins Andrew.

Han var dessutom nära vän med Leslie Wexner – ägare av underklädeskedjan Victorias Secret.

Även president Donald Trump har umgåtts med Epstein och sagt att han ”kände honom precis som han kände alla i Palm Beach”. Men efter ett stort gräl upphörde umgänget, förklarade Trump under kampanjen 2016.

– Jag har inte pratat med honom på 15 år, jag var inget fan av honom kan jag säga dig.

Annons
Annons

Jeffrey Epstein anklagades för att ha utnyttjat unga flickor sexuellt. Bilden är från i juli i år.

Foto: Uma Sanghvi/APBild 1 av 1

Backar man bandet till 2002 så lät det dock annorlunda. Då beskrev Trump sin relation med Epstein så här:

– Jag har känt Jeff i 15 år. En toppenkille. Han är rolig att vara med. Det sägs att han gillar vackra kvinnor lika mycket som jag, många av dem är yngre.

En video från en fest 1992 visar hur Trump och Epstein pratar, skrattar och kommenterar kvinnor under ett evenemang i Mar-a-Lago i Florida. Det här var, enligt New York Times, under samma år som Trump arrangerade en mer privat tillställning med Epstein på Mar-a-Lago utan kameror. Trump och Epstein ska ha varit de enda männen på festen dit en lång rad kalenderflickor hade flugits in för underhållning. Detta enligt George Houraney, en affärsman i Florida som ska ha varit den som ordnade så att kvinnorna deltog.

Det är ännu oklart varför Trump och Epstein rök ihop. Epstein har heller inte velat svara på frågor om Trump.

Jeffrey Epstein anklagades för att ha utnyttjat unga flickor sexuellt. Bilden är från i juli i år.
Jeffrey Epstein anklagades för att ha utnyttjat unga flickor sexuellt. Bilden är från i juli i år. Foto: Uma Sanghvi/AP

Sexbrotten och misstankarna

Misstankarna mot Epstein började snurra runt 2005 – med anklagelser från ungefär 40 kvinnor och flickor varav några så unga som 14 år. Övergreppen ska ha skett i hans hem i Florida och Manhattan och han ska också ha betalat ungdomar för att rekrytera nya flickor. Epstein har nekat till anklagelserna.

Annons
Annons

Jeffrey Epstein.

Foto: TTBild 1 av 2

President Donald Trump tillsammans med USA:s före detta arbetsminister Alexander Acosta. Efter att Epstein lyckats förhandla fram en överenskommelse med Acosta fick han ett mycket milt straff.

Foto: Evan Vucci/TT Bild 2 av 2

Epstein dömdes 2008. Hans fall prövades aldrig i federal domstol, han undkom livstids fängelse och fick efter en hemlig uppgörelse ett minst sagt lindrigt straff – 13 månaders fängelse. Dessutom tilläts han varje morgon lämna fängelset för att kunna gå till sitt arbete.

Själv liknade han brottet vid att ”stjäla en bagel”.

– Jag är ingen sexbrottsling, jag är en lagöverträdare. Det är skillnad mellan en mördare och en person som stjäl en bagel, skröt Epstein till tidningen New York Post 2011.

Jeffrey Epstein.
Jeffrey Epstein. Foto: TT

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald en granskning som kastade ljus över anklagelserna mot Epstein och den uppgörelse som träffats tio år tidigare. Över 80 kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp.

Den 6 juli i år frihetsberövades Epstein återigen. Han greps av FBI och New York-polisen på en flygplats i New Jersey, anklagad för trafficking med ett nätverk av minderåriga. 

Den senaste tiden har han även skapat en rad andra rubriker, bland annat för att han velat föra vidare sitt dna genom att befrukta upp till 20 kvinnor i New Mexiko.

Epstein ville även att hans huvud och penis skulle frysas ned efter hans död, genom så kallad Kryonik, skriver flera amerikanska medier. Hoppet var att kroppsdelarna skulle kunna återupplivas i framtiden.

Alexander Acosta – den kickade ministern

President Donald Trump tillsammans med USA:s före detta arbetsminister Alexander Acosta. Efter att Epstein lyckats förhandla fram en överenskommelse med Acosta  fick han ett mycket milt straff.
President Donald Trump tillsammans med USA:s före detta arbetsminister Alexander Acosta. Efter att Epstein lyckats förhandla fram en överenskommelse med Acosta fick han ett mycket milt straff. Foto: Evan Vucci/TT
Annons
Annons

Fallet Jeffrey Epstein har skapat rubriker – och skakat USA.

Foto: Richard B. Levine /APBild 1 av 1

Åklagaren som 2008 låg bakom den för Epstein mycket fördelaktiga överenskommelsen heter Alexander Acosta. Fram till nyligen var han arbetsmarknadsminister i Donald Trumps regering. Han tvingades avgå till följd av den mer än tio år gamla uppgörelsen med Epstein.

Inledningsvis var uppgörelsen hemlig, och Epsteins förmodade offer ska inte ha känt till den. Men när tidningen Miami Herald i slutet av förra året började publicera sina avslöjande artiklar blev överenskommelsen känd. Några månader senare slog en domare fast att den gamla uppgörelsen mellan åklagaren och Epstein inte kan betraktas som laglig.

Det var också efter att Miami Heralds artiklar börjat publiceras som Epstein enligt åklagarna betalade ut miljonbelopp till två – ännu inte namngivna – personer. Enligt åklagarsidan försökte Epstein kort och gott köpa de två personerna.

"Detta tillvägagångssätt, och i synnerhet tidpunkten för det, pekar på att den svarande försökte påverka medkonspiratörer som annars skulle kunna förse oss med ny information mot bakgrund av de nyligen återupptagna anklagelserna", meddelade åklagarsidan i en inlaga till rätten i fredags.

Vad händer nu?

Fallet Jeffrey Epstein har skapat rubriker – och skakat USA.
Fallet Jeffrey Epstein har skapat rubriker – och skakat USA. Foto: Richard B. Levine /AP

Den 10 augusti hittades Epstein livlös i sin cell. Hans död har väckt starka reaktioner, inte minst bland de flickor och kvinnor som inlett rättsprocessen.

”Vad händer nu med min kamp för rättvisa?” frågade en av dem, via advokaten Gloria Allred.

Svaret på den frågan är ännu oklar. Men eftersom Epstein var den enda person som nämndes i åtalet, är det målet nu nedlagt, skriver Rolling Stone.

Däremot kan de som anklagat Epstein starta civilmål och begära skadestånd från dödsboet.

Advokaten Lisa Bloom, som företräder flera av hans påstådda offer, uppmanade på Twitter Epsteins dödsbo att frysa alla hans tillgångar och reservera dem för ersättningar till hans offer:

”Det är den enda rättvisa de kan få. Och de förtjänar det.”

Den återupptagna granskningen av åtalet mot Epstein 2008 fortsätter som tidigare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons