X
Annons
X

Så undviker du att bli snuvad på bolånet

Ett lånelöfte är ingen garanti för bolån. Bankerna bedyrar att det är ytterst få som med ett beviljat löfte inte får bolån – men det händer i undantagsfall.

Här är fallgroparna som kan snuva dig på lånet.

Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 1 av 7

Efter reklamen visas:
Fem argument som tystar banken

Bostadens värde

Lånelöftet som banken ger är generellt och inte objektspecifikt. Den största skillnaden mellan lånelöftet och själva kreditbeslutet är att i det senare skedet har kunden hittat en specifik bostad vars unika förutsättningar måste rymmas inom löftet. Därför behöver en prövning göras av bostaden som kunden vill belåna.

Foto: Tomas Oneborg

SBAB tar till exempel in information om bostaden från kunden men kan också vända sig till mäklaren för att säkerställa att den är möjlig att belåna enligt bankens kriterier. Det görs också en värdering och ett belåningsvärde slås fast.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 2 av 7

Bostadsrättsföreningens ekonomi

Foto: Tomas Oneborg

En viktig faktor som alltid bör finnas med i bakhuvudet i samband med bolån till en bostadsrätt är bostadsrättsföreningens ekonomi.

Det är inte ovanligt med bristande kunskap i frågan. En undersökning gjord av Sveriges bostadsrättscentrum i våras visade att varannan bostadsrättsägare har dålig koll på föreningens ekonomi och 87 svarade att föreningens likviditet inte var något som oroade dem.

Men genom att själv vara påläst och granska föreningens årsredovisning och förvaltningsberättelse kan man undvika otrevliga överraskningar.

Bostadsrättsföreningens ekonomi kan påverka din egen eftersom månadskostnaden kan öka – och därmed sänka din återbetalningsförmåga i bankens ögon om den är högre än vad du angett när du sökte lånelöfte.

Flera banker som SvD pratat med berättar att man kontrollerar bostadsrättsföreningens ekonomi och den eventuella påverkan den kan ha på kundens ekonomi.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 3 av 7

Betalningsanmärkning

Foto: Tomas Oneborg

Om du har en noterad betalningsanmärkning redan innan du ansöker om lånelöfte är det troligt att drömmen om ett nytt bolån tar slut redan där. I den preliminära kreditupplysning som tas i samband med löftet syns anmärkningen direkt.

Men många banker gör ytterligare en kreditupplysning i samband med bolåneansökan. Har du då dragit på dig en färsk betalningsanmärkning kommer bolånet med största sannolikhet inte att gå igenom.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Erik Nylander/TT Bild 1 av 1

Del 4 av 7

Förändrad anställning

Foto: Erik Nylander/TT

Vissa banker vill ha uppgifter om din arbetsgivare, vilken position du har och hur länge du har varit anställd. Andra nöjer sig med bara anställningsformen.

Däremot är det inte ovanligt att banken verifierar din anställning och inkomst genom arbetsgivaren. Eventuella förändringar i anställningsform kan påverka din inkomst och i sin tur bankens bedömning av din återbetalningsförmåga.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Del 5 av 7

Kvar att leva på-kalkylen

Foto: Tomas Oneborg

För att bedöma din återbetalningsförmåga gör bankerna en så kallad kvar att leva på-kalkyl. Den visar hur mycket hushållet ska ha kvar att leva på efter att räntekostnader, boendekostnader och resterande levnadskostnader betalats.

Att det saknas utrymme i KALP-kalkylen är en av de vanligaste anledningarna till att lånet inte beviljas, och därför kan det vara bra att veta vad som räknas in i utgiftsposterna.

Den kalkyl som används mest frekvent är Konsumentverkets schablon, som utgår från hur många som finns i hushållet. Utgifter till mat, personlig hygien och förbrukningsvaror, hemutrustning, kläder och skor, medier och mobiltelefoni räknas in. Slutligen finns kategorin övrigt som bland annat försäkringar faller under.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Del 6 av 7

Säkra kontantinsatsen tidigt

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om du har möjlighet – sälj först och köp sedan. Lyckas inte bostaden bli såld till det önskade priset kan insatsen till den nya bostaden påverkas. Är affären redan gjord blir det också enklare att se svart på vitt om kalkylen håller.

SBAB påpekar att en vanlig anledning till att låntagaren faller på mållinjen till bolånet är just att villkoret att den befintliga bostaden ska ha sålts – för att kunna finansiera den nya – inte kunnat infrias.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Del 7 av 7

Kontrollera tiden

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Håll koll på tiden! Tiden är en faktor som är enkel att påverka själv. Många gånger hittar man kanske inte ett nytt boende inom tidsramen för lånelöftet. Då behöver det förlängas.

Bankerna som SvD tittat på skiljer sig åt i generositet. Lånelöften från Swedbank, Danske Bank, Nordea och Handelsbanken är giltiga i sex månader, medan löften från SBAB och SEB endast gäller i tre månader.

Efter reklamen visas:
Han sparade ihop till kontantinsatsen
Annons
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X