Annons

”Fälls en statsminister är det risk att man fäller fler”

Det politiska dödläget kan sluta i nyval om talmannen misslyckas med att vaska fram en regering. Men den före detta talmannen Per Westerberg (M) tror inte att det kommer att hända.

Publicerad
Efter reklamen visas:
mellan raderna NÄR TVÅ BLOCK BLEV TRE

Riksdagsvalet har lett till politiska låsningar som verkar svåra att ta sig ur. Både Alliansen och SD har lovat att fälla Stefan Löfven (S) i den obligatoriska statsministeromröstningen som äger rum efter att riksdagen öppnar om en dryg vecka.

Då får talmannen i uppgift att sondera bland partierna för att lägga fram ett förslag på en ny statsminister. Talmannen har fyra försök på sig, och om samtliga röstas ner i riksdagen får Sverige automatiskt ett extra val.

Jag skulle tro att talmannen aktar sig för att lägga fram förslag som är en chansning.

Annons

Per Westerberg (M), talman i riksdagen mellan 2006 och 2014, tror dock inte att en sådan extraordinär situation kommer att inträffa.

– Jag skulle tro att talmannen aktar sig för att lägga fram förslag som är en chansning. Jag har tidigare sagt att risken är att man går igenom ett glastak. Har man väl fällt en statsministerkandidat är det risk för att man fäller fler. Då kan man hastigt och lustigt närma sig ett extra val, och det tror jag inte det svenska folket vill ha, säger han i SvD:s program Mellan raderna.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Per Westerberg (M), tidigare talman. Foto: Lars Pehrson

Den före detta talmannen håller med om att det skulle innebära att det kan dröja länge innan riksdagen har ett förslag på en ny statsminister att ta ställning till. Men utdragna regeringsbildningar är inte ovanliga, säger Per Westerberg.

– I Belgien tog det fjorton månader innan man fick en regering. I Tyskland tog det sex månader. Vi har alltså varit väldigt snabba i Sverige, men det har ofta varit väldigt klara politiska lägen, möjligen med undantag av det förra valet, säger han.

Praxis har ju varit att talmannen inte lägger fram ett förslag till riksdagen som man inte vet går igenom. Det kan brytas i år.

Magnus Isberg, före detta kanslichef vid konstitutionsutskottet och docent i statsvetenskap, håller med om att den talman som tar över efter Urban Ahlin (S) kommer att få ett tufft uppdrag.

– Praxis har ju varit att talmannen inte lägger fram ett förslag till riksdagen som man inte vet går igenom. Det kan brytas i år. Det är möjligt att det blir så, säger han i Mellan raderna.

Den nuvarande talmannen Urban Ahlin meddelade i december 2017 att han inte tänkte kandidera till riksdagsvalet, och att han därför inte kunde väljas till talman ytterligare en mandatperiod.

Det är fortfarande oklart vem som kommer att väljas till ny talman och vilket parti personen kommer att företräda. Anders Ygeman (S) öppnade på fredagen för att föreslå en talman från ett annat parti än S.

Annons
Annons
Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) och Per Westerberg (M), tidigare talman.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons