Annons

Familjegrälet kan förstöra stämningen på första maj

Det är dagen då arbetarrörelsen av tradition går samman för att protestera mot politiska orättvisor. Men hur blir det i år – när Socialdemokraterna drar ner på Arbetsförmedlingen och ändrar i turordningsreglerna?

– Det är rätt dålig stämning, säger Enna Gerin, utredare på fackliga tankesmedjan Katalys, inför 1 maj.

Under strecket
Publicerad

Stefan Löfvens regering har genom uppgörelsen med Centern och Liberalerna förbundit sig att genomföra saker som inte alls uppskattas av de fackliga organisationerna.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 3

Enna Gerin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys.

Foto: Sara Appelgren Bild 2 av 3
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 3 av 3

Stefan Löfvens regering har genom uppgörelsen med Centern och Liberalerna förbundit sig att genomföra saker som inte alls uppskattas av de fackliga organisationerna.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Mellan Raderna Dags för första maj-tågen, vad händer med arbetarrörelsens dag?
Stefan Löfvens regering har genom uppgörelsen med Centern och Liberalerna förbundit sig att genomföra saker som inte alls uppskattas av de fackliga organisationerna.
Stefan Löfvens regering har genom uppgörelsen med Centern och Liberalerna förbundit sig att genomföra saker som inte alls uppskattas av de fackliga organisationerna. Foto: Jessica Gow/TT

Onsdagen väntas ge snålblåst, regn och till och med snö på sina håll. Men det är inte bara vädret som kan lägga sordin på demonstrationsivern i årets 1 maj-tåg.

Det är klart att det skaver att hålla hand och sjunga internationalen tillsammans

– Det är rätt dålig stämning. Jag tror att det kommer att bli väldigt tungt, säger Enna Gerin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys.

Arbetarrörelsen är djupt splittrad efter Socialdemokraternas överenskommelse med L och C i regeringsfrågan. Januariavtalet med det så kallade 73-punktsprogrammet innehåller stora förändringar av såväl arbetsrätten som skattesystemet – en skarp högergir som sticker i ögonen på fackföreningsrörelsen.

Nu ska facket gå i samma demonstrationståg som de ministrar som bär ansvaret för politiken.

Annons
Annons

Enna Gerin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys.

Foto: Sara Appelgren Bild 1 av 1

– Det är klart att det skaver att hålla hand och sjunga internationalen tillsammans samtidigt som många delar av arbetarrörelsen fått hårda slag mot sig, säger Enna Gerin.

Enna Gerin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys.
Enna Gerin, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys. Foto: Sara Appelgren

Regeringen har redan genomfört kraftiga nedskärningar i Arbetsförmedlingens verksamhet, och så sent som i förra veckan – bara dagar före 1 maj – beslutade man om att utreda en ”modernisering” av arbetsrätten, något som inom delar av vänstern setts som ett dråpslag.

Egentligen är det alltid svårt för socialdemokrater att demonstrera mot en socialdemokratisk regering.

Även om missnöjet mot S är utbrett tror inte Enna Gerin att det är så många S-väljare som kommer att välja till exempel Vänsterpartiets demonstrationståg.

– Snarare tror jag att det kan leda till att folk blir demobiliserade, att de som normalt går med S och LO hellre inte går alls.

Det är en bild som delas av den S-märkta statsvetaren Marja Lemne. Hon säger att hon känner ett antal inbitna 1 maj-firare som sagt att de i år kommer att bryta med traditionen.

– Egentligen är det alltid svårt för socialdemokrater att demonstrera mot en socialdemokratisk regering. Det finns ju ett inneboende motstånd där. En kvalificerad gissning är att det inte kommer att förekomma några plakat där det står "lämna 73-punktsprogrammet", även om det är många som tycker det, säger hon.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Sandro Scocco är chefsekonom på vänsterorienterade och fackligt finansierade tankesmedjan Arena Idé. Han tror att talen kommer att handla mindre om politikens innehåll, och mer om anledningen till varför Socialdemokraterna befinner sig där de befinner sig.

– Alltså om nödvändigheten av att det är som det är för att hålla SD utanför politiskt inflytande, säger han.

Sandro Scocco tror att partiföreträdare kommer att fokusera på att hålla ”mörkerkrafterna borta”, medan LO-företrädarna kommer att ”dundra” lite mer mot förändringarna i arbetsrätten, ”marknadshyror”, och och bantningen av Arbetsförmedlingen.

– Det känner de sig nog tvungna till, säger han.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin är en av få talare som uttryckligen sagt att han kommer att angripa förslagen i 73-punktsprogrammet. Under onsdagen talar han i både Enköping och Uppsala.

För mig är det en självklarhet att protestera när ojämlikhet ökar och man ger sig på arbetsrätten.

– Det enda jag känner ett ansvar för är Kommunals medlemmar. Det finns mycket i januariavtalet som är dåligt, och det är också därför jag säger ifrån. Vi kommer med kritik oavsett om det är en socialdemokrat eller om det är en moderat som är statsminister. Det är politiken vi är kritiska till, säger han till SvD.

Annons
Annons

Tobias Baudin säger att han inte vill ”recensera” att andra fackliga företrädare har varit mildare i sin kritik, men säger att ha tycker att det finns ett utrymme för protest – också mot de egna.

– För mig är det en självklarhet att protestera när ojämlikhet ökar och man ger sig på arbetsrätten. Det har också varit socialdemokratins framgång att man så att säga har kunnat vara i opposition mot sig själv när man sitter i regering.

Marja Lemne säger att hon kommer att ha särskilt fokus på S-föreningen Reformisterna, som har kanaliserat mycket av det interna missnöjet inom Socialdemokraterna efter regeringsbildningen. Föreningen ska ha en egen sektion i tåget i Stockholm, medan en av grundarna, Daniel Suhonen, kommer att tala i Nynäshamn.

– Det ska ju bli intressant att se hur många som sluter upp där, och hur kritiska föreningens företrädare vågar vara. Är det så att de inte är kritiska kan luften gå ur Reformisterna, säger Marja Lemne.

Enna Gerin sitter i styrelsen för Reformisterna, men kommer själv inte gå i tåget. Hon säger att hon tror att många inom arbetarrörelsen bär på en tudelad känsla inför att demonstrera.

– Å ena sidan finns det mycket att protestera mot, men å den andra finns det säkert de som tycker att det är hyckleri att stå och lyssna på ministrar som ska genomföra den här mittenorienterade nyliberala politiken.

På Paris gator har de ”Gula västarna” protesterat i månader mot president Macron och hans åtstramningspolitik. Är det snarare någonting sådant vi kan komma att se på svenska gator i morgon? Det tror inte Enna Gerin.

– Här är det mer att folk knyter näven i fickan. De är jävligt förbannade, men gör sin plikt och håller tyst. Men vem vet, det här kanske är droppen?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons