Annons

Scener ur hjärtatFamiljen Ernman: Utbrända barn på lika utbränd planet

Malena Ernman och Greta Thunberg
Malena Ernman och Greta Thunberg Foto: Malin Hoelstad

Familjen Ernman lever med ytterst ovanliga livsbetingelser. Deras blick på oss andra, vi som sitter fast i en sämre bemedlad vardag, kan emellanåt upplevas som sträng, på gränsen till nedlåtande. Gunilla Kindstrand har läst Malena Ernmans självbiografi ”Scener ur hjärtat”.

Under strecket
Publicerad

Det framstår inte som en slump att den ena dottern börjar sin numera världsberömda skolstrejk för klimatet dagarna innan boken kommer ut.

Foto: Polaris Bild 1 av 1

Scener ur hjärtat

Författare
Beata och Malena Ernman, Greta och Svante Thunberg
Genre
Biografier
Förlag
Polaris

227 s.

”Vi är ingen vanlig, tråkig familj”, säger Malena Ernman i en av många intervjuer om den nya boken ”Scener ur hjärtat”.

Nej, tråkig är aldrig vardagen i familjen Ernmans självbiografi. Den är snarare ångestfylld, förtvivlad och samtidigt fylld av överlevnadsinstinkt och gränslös stolthet. 

Det börjar pang på. Bakom den framgångsrika fasaden faller familjen sönder. Den ena dottern svälter sig och tappar lusten att leva. Den andra dottern utvecklar en hypersensibilitet som gör skolgången outhärdlig. Till slut brister också mamman och svimmar bakom scenen minuterna innan en viktig föreställning ska börja. Gråt, skrik, raseri och sorg. Det ena väntrummet avlöser det andra. När diagnoserna väl ställs, upplevs de som benådningar.

Det ovanliga med ”Scener ur hjärtat” är ambitionen att knyta den krisande familjen till den megalomana västerländska livsstilen. Det ständiga begäret som driver upp tempot och fräter sönder framtiden. Utbrända barn och utbrända föräldrar på en lika utbränd planet.

Det blir en resa i elbil genom Europa för att nå den monstruöst stora, megakommersiella O2-arenan i ett julpyntat London.

Annons
Annons

Det framstår inte som en slump att den ena dottern börjar sin numera världsberömda skolstrejk för klimatet dagarna innan boken kommer ut.

Foto: Polaris Bild 1 av 1

”Scener ur hjärtat” är en lättläst, ibland okoncentrerad, men ofta gripande öppenhjärtig. Den kommer i bästa fall att få ytterligare några av oss att sluta flyga, minska köttkonsumtionen, sopsortera med större disciplin, köpa begagnat istället för nytt, etc. Det duger bra som anledning att läsa. Här och var provocerar den svårt.

Familjen Ernman är, som sagt, ingen vanlig, tråkig familj utan en liten enhet med ytterst ovanliga livsbetingelser. Deras blick på oss andra, vi som sitter fast i en sämre bemedlad vardag, kan emellanåt upplevas som sträng, på gränsen till nedlåtande. Men givetvis lagas också den ernmanska klimatlogiken efter läge.

När en av döttrarna prompt vill se sin favoritartist i London uppstår ett problem eftersom flyg är en moralisk omöjlighet. Alltså blir det en resa i elbil genom Europa för att nå den monstruöst stora, megakommersiella O2-arenan i ett julpyntat London.

Det framstår inte som en slump att den ena dottern börjar sin numera världsberömda skolstrejk för klimatet dagarna innan boken kommer ut.
Det framstår inte som en slump att den ena dottern börjar sin numera världsberömda skolstrejk för klimatet dagarna innan boken kommer ut. Foto: Polaris

Ernman/Thunberg är en familj som via den hårda vägen lärt sig att hantera publicitetens risker och fördelar. Det framstår inte som en slump att den ena dottern börjar sin numera världsberömda skolstrejk för klimatet dagarna innan boken kommer ut. I ett kapitel begrundar också Malena Ernman det faktum att hon fått så många ansvariga att bryta mot sina regelverk för att döttrarna ska få mer support av samhället. Hon konstaterar att hennes 250 000 följare på sociala medier nog inte varit helt oviktiga för de läkare och lärare som suttit på andra sidan skrivborden.

Annons
Annons

Ur ett annat perspektiv kan berättelsen läsas som ett embryo till operalibretto. Ett drama för fyra. Den kraftfulla modern i titelrollen. De två supersmarta och karaktärsstarka döttrarna sekunderar. Läkare och lärare som kör i bakgrunden. Den mäktigaste arian sjungs av modern i det ögonblick hon ska ta emot sin egen neuropsykiatriska diagnos. I det ögonblicket förvandlas världen och blir ostämd och fasansfull. Psykologen talar montont på lilla G. Genom fönstret strömmar fågelsång i F9-ackord men den slits sönder av en rasande motorykel, en gnisslande dörr, en skrapande stol. Hon genomströmmas av smärta.

Dramat slutar kanske inte lyckligt men i alla fall lyckligare och lugnare.

Den fjärde karaktären i spelet skulle behövt mer dramaturgisk uppmärksamhet: Fadern, (Svante Thunberg) som får stå pall när alla andra vacklar. Han förekommer i sidorepliker, resonerar klokt men fragmentariskt kring politik och omvärld, men blir aldrig synlig i helfigur. Han framstår, trots det, som den mest intressanta gestalten av de fyra.

Dramat slutar kanske inte lyckligt, men i alla fall lyckligare och lugnare. De skriver en bok tillsammans.

”Det var vår terapi”, säger Malena Ernman, i en annan av de många förhandsartiklarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons