Annons

NostranoFångar italienska känslan – och utlöser ett jubel

Det bortglömda enkla får upprättelse. De italienska kvarterskrogarna må vara många men långt ifrån alla bjuder på den rätta stämningen. Nostrano på Södermalm lyckas inte överraska matmässigt men vi vill ändå återvända.

Publicerad
Foto: Tomas Oneborg

Nostrano

Typ
Mellanklass
Kontakt
Timmermansgatan 13, tel: 08–644 10 35.

Betyg: 4 av 6

Trångt mellan borden och dammiga ljuskronor, men det gör ingenting. Nostrano, italienska för ”lokalt” eller ”hemmagjort”, bjuder på det mys som vi söker hos en kvarterskrog.

Vi börjar med antipasto misto som består av charkuterier, lite mozzarella, några oliver och ett par crostini. Det är en okej men en något tråkig start.

En mer innovativ förrätt är grillad bläckfisk med taleggiokräm och chips på ventricinakorv och visst smakar det bra men det ligger bara en bläckfiskarm på tallriken. Konstigt och snålt. Vi äter också friterad pecorino med apelsinsallad, honung och rostade pinjenötter och får friterad-camenbert-nostalgi. Gott, men platsar mer som efterrätt.

Annons

Den av oss som äter det italienska paradnumret saltimbocca jublar.

Pastarätterna serveras här som fullgoda portioner. Linguini med kalvfrikadeller, svamp, marsalavin, vitlök och tryffel är rustik och kraftfull med grovt malda frikadeller smekta av den milt söta marsalavinet.

Gratinerade pastarullar med prosciutto, salvia och tomatsås är precis vad det låter som. Det är snällt och det enda som sticker ut är den smörspetsade tomatsåsen som är härligt rund i smaken.

Foto: Tomas Oneborg

Grillade lammracks med tomat- och paprikaragu imponerar genom kvaliteten på köttet, men så har priset också smugit upp mot 300 kronor. Den av oss som äter det italienska paradnumret saltimbocca – kalvytterfilé, prosciutto, sås på salvia, vitt vin, tomat och färska örter – jublar.

Vi gillar att man satsar på det ofta bortglömda enkla.

Här sitter smakerna. Och friterad rosmarinpotatis passar perfekt till.

Det är roligt att Nostrano vågar ta ut svängarna med sin vinlista. Man har bra viner på glas, och en, med tanke på krogens storlek, rejäl samling flaskor att välja bland. Till detta kommer en mycket anständig lista på grappasorter – för den som vill avsluta middagen på ett traditionellt sätt.

Foto: Tomas Oneborg

Efterrätterna är många och utmärkta. En fin tiramisu är alltid ljuvligt men nästan lika läcker är kaffe- och nougatglassen med smörkolasås. Den som vill ha något lite lättare, väljer det italienska bakverket cannoli, som ju är ganska mastig, eller bara mandelskorpor med ett glas vino santo. Skorporna är dock så hårda och torra att inte ens ett rejält dopp i vinet hjälper. Men vi gillar att man satsar på det ofta bortglömda enkla.

Det är lätt att tycka om Nostrano och den trevliga personalen. Nej, detta kanske inte är en restaurang som människor åker tvärs över stan för men kvarterskrogkänslan sitter som en smäck, även om priserna är tämligen höga.

Nostrano fångar den italienska känslan utan för stora åthävor. Helt enkelt bra mat utan dramatiska gester.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4
Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4
Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4
Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons