Annons

Slitna anstalter orsakar överfulla fängelser

Nästan 500 färre fängelseplatser på fem år. Huvudorsaken uppges vara det eftersatta underhållet – som det nu ska sparas in på ytterligare.
”Hade man skött underhållet varefter som så hade man klarat läget vi har i dag, säger Per Sunneborn”, förbundsordförande i fackförbundet ST.

Under strecket
Publicerad

Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

Foto: Lars Pehrson

Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminalvården inledde i februari ett besparingsprogram för att komma till rätta med de stora underskott som myndigheten dras med. Besparingarna innebär bland annat att man skär ner på resurserna till tänkta renoveringar.

Samtidigt målar både Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården, och Per Sunneborn, ordförande för fackförbundet ST:s avdelning inom Kriminalvården, upp en bild av ålderstigna anstalter runt om i landet.

Enligt Per Sunneborn är det bristande underhållet orsaken till den rådande platsbristen på anstalter för män.

– Hade man skött underhållet varefter som så hade man klarat läget vi har i dag.

I Kriminalvårdens senaste årsredovisning framgår det att myndigheten, likt tidigare år, tvingats stänga platser för underhåll. Går man tillbaka till 2013 har det i genomsnitt blivit nästan 500 färre platser.

Annons
Annons

Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.

Foto: Lars Pehrson

Flera anstalter har framförallt stängts på grund av renoveringsbehovet. Anledningen är att det kostar för mycket att rusta upp anstalterna för att klara säkerhetskraven. En bidragande orsak har också varit att antalet intagna under många år minskade.

Grejen är den att vi har färre anstaltsplatser.

Men under 2018 steg antalet fångar och i början av mars var beläggningen på svenska anstalter för män 97 procent. Den genomsnittliga beläggningsgraden låg i fjol på 93 procent, vilket kan jämföras med med åren 2013 till 2017, då den låg på mellan 85 och 89 procent.

– Grejen är den att vi har färre anstaltsplatser. Vi har lagt ner anstalter och stängt platser. Platsbristen beror inte på en ökad intagning, säger Per Sunneborn

Han anser att problematiken väl illustreras av hur klosterverksamheten på Kumlaanstalten tvingades stänga i slutet av förra året för att ta tillvara på 15 platser. Samtidigt har ett hus på Kumla med 60 platser stått tomt mellan åtta till tio år. Byggnaden får inte användas på grund av att den inte klarar säkerhetskraven.

– Allt är dimensionerat för en fungerade verksamhet med tillhörande förråd och kök. Men bostadshusen är för nedgångna, säger Per Sunneborn.

Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården.
Nils Öberg, generaldirektör för Kriminalvården. Foto: Lars Pehrson

Nils Öberg tycker inte att det går att jämföra omprioriteringar av verksamheten, som i fallet med klosterverksamheten, med att de tvingas hålla platser stängda. Han förklarar att myndigheten har en god bild av vad som behöver göras.

Dessutom påpekar han att det har gjorts ett antal stora insatser genom åren, bland annat invigdes en nyrenoverad byggnad på Kumla 2012. Men Nils Öberg tillägger att det hade behövts göras mycket mer.

Han uppger att det finns krav på Kriminalvården att anpassa verksamheten beroende på antalet fångar men att det är en stor utmaning.

Nils Öberg vill att det ska gå att ställa om platser från häkten till anstalter och vice versa. Men också att det ska kunna gå att öppna och stänga antalet tillgängliga platser.

– Det kräver ett visst antal bruttoplatser och det betyder att man över tid kommer att ha en överkapacitet. Men anser man sig inte ha råd med det, hamnar man där vi är i dag. Då hinner man inte bygga ifatt en ökande klientutveckling, säger Nils Öberg.

Platser och beläggning på anstalt för män 2013–2018

ÅrTillgängliga ordinarie platser i genomsnittMedelbeläggningBeläggningsgrad
20134456379685%
20144257366486%
20154073359988%
20163972353389%
2017*3973349988%
2018*3959366493%
Från och med mars 2017 räknas medelbeläggningen på ett nytt sätt. Denna förändring gör att medelbeläggningen/beläggningsgraden blir lägre än tidigare.
Källa: Kriminalvården
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons