Annons

Fansen arga: ”Kalla inte IS-mördare för Beatles!”

Beatles = terrorism? Finns det ett dolt budskap i ”All you need is love”? Fans av Liverpools stolthet är upprörda över att deras favoritmusik nu förknippas med terrorgruppen IS. De vill stoppa benämningar som ”Jihad-John” och IS-Beatles.

Publicerad
Terrorgruppen IS fyra brittiska fångvaktare kom alla från västra London och började kallas för Beatles. Det gillas inte av en del fans av Liverpool-gruppen.
Terrorgruppen IS fyra brittiska fångvaktare kom alla från västra London och började kallas för Beatles. Det gillas inte av en del fans av Liverpool-gruppen. Foto: IBL, Facebook

Terrorgruppen IS hade fyra brittiska fångvaktare som alla kom från västra London. De gjorde sig skyldiga till mord och tortyr. Deras fångar skilde dem åt genom att ge dem smeknamnen John, Paul, George och Ringo.

– Vi kallade dem Beatles eftersom vi inte visste deras namn, har den franske journalisten Didier François berättat för fransk radio.

2015 dödades ”John” – Mohammed Emwazi – av en drönare. ”Paul” – Aine Davis – greps samma år i Turkiet, där han i dag sitter i fängelse.

Annons

I förra veckan blev det känt att de två sista medlemmarna – ”George” och ”Ringo” – gripits av kurdisk-arabiska styrkan SDF i norra Syrien. I själva verket heter de El Shafee Elsheikh och Alexanda Kotey. Men deras Beatles-namn gav upphov till arga reaktioner på sociala medier.

”Hur vore det om BBC slutade solka ned STORA och älskade gruppen, The Beatles, i det här sammanhanget?” skrev ett fan på twitter.

Många andra uttryckte liknande åsikter: ”SNÄLLA sluta kalla de gripna IS-krigarna för ’The Beatles’”.

Andra oroade sig för hur de kvarvarande medlemmarna av det riktiga Beatles skulle känna: ”Hur skulle du känna om du var Paul eller Ringo?”

Många föreslog också nya, i deras ögon, bättre förslag på IS-gruppen: Jihadaway, Johnny Hates Jihad, Jihadiwaddy eller Jihad and The Mary Chain. Men de verkar inte ha tänkt på hur Londontrion Johnny Hates Jazz eller skotska bröderna Reid skulle uppleva det.

Under tiden fortsätter debatten kring vad som ska hända med de nu gripna IS-medlemmarna. Brittiska politiker har sagt att de inte vill att de gripna ska återvända till Storbritannien. Ett annat alternativ som angivits är Guantánamo-lägret, men amerikanska statsjänstemän har sagt att det inte är aktuellt.

USA:s försvarsminister Jim Mattis reser just nu runt i Mellanöstern, tillsammans med bland andra försvarsdepartementets Kathryn Wheelbarger. Hon sa på måndagen till nyhetsbyrån AP att USA vädjar till alla sina allierade att ta emot gripna IS-krigare och ställa dem inför rätta. Kurdisk-arabiska SDF-styrkan håller tusentals IS-krigare fångna, varav många kommer från andra länder.

– Våra framgångar innebär att fler flyr slagfältet. SDF griper så många som 40 per dag, förklarade hon. SDF har inte kapacitet att ta hand om alla.

Annons
Annons
Annons

Terrorgruppen IS fyra brittiska fångvaktare kom alla från västra London och började kallas för Beatles. Det gillas inte av en del fans av Liverpool-gruppen.

Foto: IBL, Facebook Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons