Annons

Får ångest när det ringer: ”Integritetskränkande”

Michaela Forni har via den egna bloggen alltid varit öppen med sitt mående. 2016 kom hennes bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr” som handlar om utmattning, oro och prestationskrav.
Michaela Forni har via den egna bloggen alltid varit öppen med sitt mående. 2016 kom hennes bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr” som handlar om utmattning, oro och prestationskrav. Foto: Caroline Rosenkrantz

Pulsen ökar, svetten lackar, hjärtat slår. För den med telefonfobi utgör varje samtal en källa till ångest. Bloggaren och entreprenören Michaela Forni tycker att det är dags att överge telefonsamtalet som kommunikationsform: ”Jag blir stressad och känner mig inträngd när det ringer.”

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mardrömssituationen för Michaela Forni är att okända nummer ringer upprepade gånger: ”Det värsta är när ett okänt nummer ringer flera gånger på en dag utan att skicka ett sms. Vem gör ens så? Jag tycker nästan att det är otrevligt.”

Foto: Caroline Rosenkrantz

”Jag måste kontakta polisen, men vågar inte pga min telefonfobi!!”

”Svarar inte ens när mina vänner ringer, jag orkar bara inte prata i telefon, det är en ansträngning.”

”Jag har telefonfobi och nu vill potentiell arbetsgivare att jag ska ringa! Hjälp :-(”

En snabb googling på ”telefonfobi” ger en mängd sökträffar på forum som Familjeliv, Terapisnack och Flashback. Även kända personer som Bianca Wahlgren Ingrosso, Alex Schulman och Isabella Löwengrip har diskuterat sina negativa känslor inför att prata i telefon. I en bloggpost från 2010 berättar Löwengrip att hon sökt KBT-behandling för problemen:

”Jag har insett att jag lider av telefonfobi, under de två senaste åren har jag inte haft min mobil på ljud enda gång. (...) Nu har jag kommit till en nivå att jag inte svarar längre alls. Aldrig.”

Vad är det då som är så jobbigt med att knappa in några siffror, eller att lyfta luren och svara när det ringer?

Jag minns inte senast jag hade ljud på min telefon, men det måste vara säkert fem år sedan.

29-åriga Michaela Forni, entreprenör, influencer och författare, undviker telefonsamtal så långt det går. När telefonen ringer reagerar kroppen med att slå på skyddsmekanismerna.

Annons
Annons

Mardrömssituationen för Michaela Forni är att okända nummer ringer upprepade gånger: ”Det värsta är när ett okänt nummer ringer flera gånger på en dag utan att skicka ett sms. Vem gör ens så? Jag tycker nästan att det är otrevligt.”

Foto: Caroline Rosenkrantz

”Jag får nästan som stresspåslag i kroppen när telefonen ringer. Det känns integritetskränkande på något vis, som att någon bestämmer sig för att klampa in i ens liv när man är mitt uppe i något annat. Jag blir stressad och känner mig inträngd”, berättar hon – via mejl, givetvis.

Signalen som förknippas med stress och ångest har hon sedan flera år tillbaka slagit av.

”Jag minns inte senast jag hade ljud på min telefon, men det måste vara säkert fem år sedan. I dag har jag faktiskt inte ens vibration på mestadels av tiden, utan helt ljudlöst. Då slipper jag höra när telefonen ringer och kan välja när jag vill ta upp den.”

Mardrömssituationen för Michaela Forni är att okända nummer ringer upprepade gånger: ”Det värsta är när ett okänt nummer ringer flera gånger på en dag utan att skicka ett sms. Vem gör ens så? Jag tycker nästan att det är otrevligt.”
Mardrömssituationen för Michaela Forni är att okända nummer ringer upprepade gånger: ”Det värsta är när ett okänt nummer ringer flera gånger på en dag utan att skicka ett sms. Vem gör ens så? Jag tycker nästan att det är otrevligt.” Foto: Caroline Rosenkrantz

Enligt Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, utgör telefonfobi en undergrupp till social fobi. Hur vanligt det är finns inga siffror på – däremot visar vissa undersökningar att mer än 15 procent av svenskarna lider av någon form av social fobi. Telefonskräcken kan delas upp i två kategorier: rädslan för att ringa upp skiljer sig ofta mot rädslan över att bli uppringd.

Ett starkt inslag i telefonfobi är rädslan för det okontrollerbara – att inte veta vad personen i andra ändan tänker eller kommer att säga, enligt Per Carlbring.

– Rädslan blir extra stark just eftersom man inte ser den man talar med, inte kan läsa av varandra och se hur det man säger landar.

Annons
Annons

Rädslan blir extra stark just eftersom man inte ser den man talar med, inte kan läsa av varandra och se hur det man säger landar.

Klart är att vi ringer varandra allt mindre. I fjol tillbringade svenskarna 20 miljarder minuter mindre i telefon än vad vi gjorde vid millennieskiftet, enligt färska siffror från Post- och telestyrelsen – detta trots att befolkningen ökat sedan dess. För telefonrädda går med andra ord samhällsutvecklingen åt rätt håll.

– Det finns många fördelar med att inte prata i telefon. SMS är ofta mer effektivt och man inkräktar inte lika mycket på någon. Man behöver inte heller vara rädd för hur man låter eller hur andra ska uppfatta en, säger Per Carlbring.

Michaela Forni har övergett tankarna på att arbeta på sin telefonskräck: ”jag behöver inte jobba på den, det är 2018!” Nuförtiden kan man klara sig bra i samhället utan att behöva lyfta luren, menar hon.

”Jag tycker att vi ska släppa hypen kring telefonsamtalen. Det tillhör lite den äldre generationen, tror jag. I framtiden tror jag att telefonsamtalen främst kommer ske vid nödlägen och akuta situationer. Jobbsamtalen, speciellt för säljare, tror jag absolut kommer att dö ut.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons