Annons

Får den här kvinnan dig att känna dig avundsjuk?

”Jag kan inte med hennes personlighet”, skriver en kvinna om en i det gamla kompisgänget. Men om hon säger upp bekantskapen förlorar hon och maken även de andra i gänget och alla trevliga fester. ”Du har aldrig tyckt om henne skriver du. Varför?”, frågar Idagsidans psykolog.

Publicerad
 ”Vi träffas och firar midsommar och nyår och delar av gänget träffas och umgås även vid andra tillfällen med jämna mellanrum” , skriver en kvinna till Idagsidans psykolog Jenny Jägerfeld.
”Vi träffas och firar midsommar och nyår och delar av gänget träffas och umgås även vid andra tillfällen med jämna mellanrum” , skriver en kvinna till Idagsidans psykolog Jenny Jägerfeld. Foto: Johan Nilsson/TT och SvD

Fråga: Jag har varit gift med min man i 31 år. Vi har ett umgänge med hans gamla kompisar sedan skoltiden och deras respektive. Vi träffas och firar midsommar och nyår och delar av gänget träffas och umgås även vid andra tillfällen med jämna mellanrum.

Saken är den att jag inte gillar den ena kompisens fru. Jag har aldrig gjort det. Detta gör att jag/vi avstår från träffar som att till exempel gå på teater eller konserter om detta par ska med.

Ibland är jag om min man ense om att vi inte ska gå, men ibland förstår han inte varför jag tycker det är så jobbigt.

Annons

”Du kan väl prata ut med henne så blir det kanske bättre”, säger min man.

Det har ändå gått så långt att min man har sagt att vi ska säga upp bekantskapen med detta par. Men det går ju inte för då kan vi inte fira midsommar med dem som jag tycker om – och det vill jag inte vara utan.

”Du kan väl prata ut med henne så blir det kanske bättre”, säger min man. Men jag kommer ju inte att tycka om henne för det. Jag kan helt enkelt inte med hennes personlighet. Så är det.

Vad har du för råd att ge i ett sånt här fall? Jag har insett att det aldrig kommer att förändras så jag får stå ut med midsommar och nyår och umgås med dem jag gillar resten av året.

Svar: Under livet behöver vi interagera med ett stort antal människor. Vissa tycker vi mycket om att vara tillsammans med, medan vi kan irritera ihjäl oss på andra, avsky dem rent av. Det är viktigt att inse att vi inte kan komma överens med alla.

Det skönaste vore ju förstås om man kunde undvika dessa människor helt, men det kan vi inte, åtminstone inte utan att gå miste om saker som vi vill eller behöver vara delaktiga i, precis som du beskriver.

Du skriver att du har svårt för den här kvinnans personlighet. Du skriver dock inget om vad det är som gör att du ogillar henne. Vad är det som händer i dig när ni ses? Vilka känslor och tankar uppstår och varför?

Försök att förhålla dig nyfiken och intresserad, mer analytisk än känslomässig.

Jag tror att du behöver förstå och sätta ord på vad som händer för att hitta sätt att hantera situationen bättre. Visualisera att du tar ett kliv tillbaka för att försöka analysera er historia och er interaktion. Försök att förhålla dig nyfiken och intresserad, mer analytisk än känslomässig. Kanske kan de frågor jag ställer hjälpa dig att bena ut vad som händer.

Du har aldrig tyckt om henne skriver du. Varför? Är det trots allt något hon har sagt eller gjort någon gång för länge sedan som sårat dig och som etsat sig fast i dig? Eller är hon en sådan som många ogillar?

En del människor är skrytiga, oempatiska eller far fram som bulldozers i sociala sammanhang och är svåra för de allra flesta att stå ut med. Då kan det vara bra att påminna sig om att det inte är riktat mot en personligen. Men ibland handlar det snarare om något som personen väcker hos en själv.

Kanske får den här kvinnan dig att känna dig avundsjuk, otillräcklig, dum eller nervös? Är det bara hon som får dig att känna så? Eller kan det även hända vid andra tillfällen? Kanske är det i så fall något som du själv måste jobba med.

Finns något i ditt förhållningssätt mot den här kvinnan som försvårar er kontakt?

En annan sak som du behöver fråga dig är om det finns något i ditt förhållningssätt mot den här kvinnan som försvårar er kontakt. Kanske beter du dig svalt eller argt vilket kan påverka hennes sätt gentemot dig. Om man har svårt för någon är det också troligare att man tolkar det personen säger på ett negativt sätt. Fråga din man och be om ett ärligt svar. Hur ser han på det hon gör och säger och på det du gör och säger. Hur ser han på gruppdynamiken i ert kompisgäng i stort?

Ibland kan det också handla om att en person man har svårt för omedvetet eller medvetet påminner om någon i ens eget förflutna. En självupptagen mamma, en ångestdriven pappa eller en sadistisk lärare. Och att detta väcker känslor och tankar som egentligen inte har med personen i sig att göra. Acceptera då att hon väcker de här känslorna, men agera inte på dem.

Eftersom du inte tror att det hjälper att tala med henne, så har du som jag ser det två val. Du kan undvika att träffa henne och du kan hitta mer konstruktiva sätt att hantera situationen på plats. Ni undviker redan vissa träffar med de här paren, men vissa vill du inte vara utan.

Ett sätt att minska obehaget eller stressen inför en tillställning där hon kommer att närvara kan handla om att hitta ett sätt att ta kontrollen. Att redan innan fundera över hur firandet kommer att se ut. Hur länge kommer ni att ses? Vilka kommer att vara där? Vilka är de svåraste situationerna? Minglet, middagen, tolvslaget? Varför?

Hon kanske är odräglig, kall eller svår för att hon har ett fruktansvärt liv.

Försök att på förhand tänka ut strategier för att det ska bli så bra som möjligt för dig. Om du behöver gå undan en stund så gör det. Kanske kan du hjälpa till i köket eller sätta dig bredvid någon du tycker om. Fundera även över om du kan hitta ett sätt att markera på om hon skulle gå över en för dig viktig gräns. Kanske kan din man hjälpa dig på något sätt, genom att vara i närheten eller stötta upp i samtal?

Ett annat sätt att hantera situationen är att försöka hitta medkänsla med din mans kompis fru. Hon kanske är odräglig, kall eller svår för att hon har ett fruktansvärt liv, för att hennes mamma är allvarligt sjuk, för att hon har ångest dygnet runt eller för att hennes äktenskap är helt dött. Du kan inte veta.

Istället för att låta de arga eller negativa känslorna helt ta över kan du försöka hitta något försonande i hennes person. Ibland går det faktiskt att göra ett aktivt val och besluta sig för att inte låta de sårade eller arga känslorna ta överhanden utan att istället medvetet försöka tänka på någon med värme och medkänsla.

Annons
Annons
Annons

”Vi träffas och firar midsommar och nyår och delar av gänget träffas och umgås även vid andra tillfällen med jämna mellanrum” , skriver en kvinna till Idagsidans psykolog Jenny Jägerfeld.

Foto: Johan Nilsson/TT och SvD Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons