Annons

Får första kvinnliga ordföranden – på 226 år

New York-börsen har utsett Stacey Cunningham till ordförande – det blir den första kvinnan på posten under börsens 226-åriga historia, rapporterar Wall Street Journal. Därmed styrs båda de stora USA-börserna av kvinnor.

Under strecket
Publicerad

New York-börsen får första gången på 226 år en kvinnlig chef.

Foto: Mark Lennihan/AP/TT

New York-börsen får första gången på 226 år en kvinnlig chef.

Foto: Mark Lennihan/AP/TT
New York-börsen får första gången på 226 år en kvinnlig chef.
New York-börsen får första gången på 226 år en kvinnlig chef. Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Sedan New York Stock Exchange (NYSE) slog upp portarna 1792 har 66 män bytt av varandra på ordförandeposten. Men när Thomas Farley nu lämnar över klubban till Stacey Cunningham på fredag rivs alltså en könsbarriär.

Jag gillade stället direkt och nu ska det bli spännande att leda det.

43-åriga Stacey Cunningham har innehavt flera tunga poster men kan knappast betraktas som någon internationell kändis inom finansvärlden – talande nog finns det inga foton på henne i de stora nyhetsbyråernas bilddatabaser.

Cunningham har arbetat hela sitt yrkesliv inom börsvärlden. Hon började sin karriär på NYSE redan 1994 som sommarpraktikant. Två år senare återvända hon för att jobba på det hetsiga börsgolvet – ett golv hon då delade med omkring 30 kvinnor och 1 300 män, enligt Yahoo Finance. Sedan dess har hon bland annat jobbat för Bank of America och Nasdaq enligt hennes LinkedIn profil. 2015 blev hon operativ chef för NYSE.

Annons
Annons

– Jag gillade stället direkt och nu ska det bli spännande att leda det, säger hon till The Wall Street Journal.

Precis som i Sverige har mansdominansen inom finanssektorn hamnat i strålkastarljuset efter metoo-kampanjen som startade i höstas. Ett exempel på det är att myndigheterna i New York nyligen gick ut med att statyn “Fearless Girl” föreställande en trotsig flicka kommer flyttas till en plats utanför NYSE:s historiska byggnad på Manhattan, med ansiktet vänt mot den klassiska attackerande tjuren.

Stacey Cunningham har tidigare berättat att när hon började på börsen rymdes kvinnornas toalett på sjunde våningen inne i ett gammalt telefonbås – männens hade däremot en ”palatslik” WC med soffor och heltidsanställd personal. I dag ligger de jämnstora manliga och kvinnliga toaletterna bredvid varandra.

I ett tal tidigare i år hyllade Cunningham Muriel Siebert – den första kvinnan som trädde in på börsgolvet 1967 och skälet till att telefonbåset byggdes om, skriver Yahoo Finance.

Stacey Cunninghams tillträde innebär att två av världens mest kända börser kommer att styras av kvinnor, då Adena Friedman blev vd för Nasdaq i Januari 2017.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons