Annons

”Faran över”-signal skickades ut – utan ljud

Den mänskliga faktorn uppges nu ha orsakat falsklarmet som tjöt över Stockholm. SOS alarm försökte även skicka ut en ”faran över” – men signalen gick inte ut skarpt.

Skarp kritik riktas mot berörda myndigheter och fortfarande finns en rad frågetecken kring händelsen.

Under strecket
Publicerad

SOS Alarm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Vi ser mycket allvarligt på händelsen”, kommenterar Anders Ygeman falsklarmet.

Foto: Emma-Sofia Olsson

”Det här är otroligt viktig att de här strukturerna fungerar”, säger finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M).

Foto: Adam Wrafter

SOS Alarm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
SOS Alarm.
SOS Alarm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vid 22-tiden på söndagskvällen tjöt larmet om ”Viktigt meddelande till allmänheten” över Stockholms län. Men det kom ingen information från myndigheterna och under drygt tio minuter var en stor mängd oroliga stockholmare ovetande om att det i själva verket var ett falsklarm.

Enligt Linda Bengtsson, presschef på SOS alarm, var det ett test av systemen som gick fel.

– Vi gör tester på rutinbasis veckovis för att se om systemet fungerar, säger hon.

Tanken var att det skulle vara ett tyst test, men i stället tjöt ”Hesa Fredrik” över hela Stockholmsområdet. Från början gick SOS ut med att det var ett tekniskt fel men under måndagen ändrade de informationen till att det rörde sig om ”den mänskliga faktorn”.

– Vi har brustit i våra rutiner, säger Linda Bengtsson.

Annons
Annons

”Vi ser mycket allvarligt på händelsen”, kommenterar Anders Ygeman falsklarmet.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Hon vill däremot inte gå in närmare på hur misstaget gick till.

”Vi ser mycket allvarligt på händelsen”, kommenterar Anders Ygeman falsklarmet.
”Vi ser mycket allvarligt på händelsen”, kommenterar Anders Ygeman falsklarmet. Foto: Emma-Sofia Olsson

SOS alarms personal, som sitter i ett bergrum i centrala Stockholm, upptäckte inte själva att de sänt ut en skarp signal. Det var när samtalen från undrande stockholmare började komma in som de reagerade.

– Då reagerade vi och hade kontakt med Sveriges Radio och då gick de ut med den informationen, säger Linda Bengtsson.

Men det tog över tio minuter innan krisinformation.se och P4 Stockholm gick ut med att det var ett falsklarm. Vid ett verkligt larm är det de två kanalerna som ska kommunicera orsaken i samband med att det tjuter.

I det här fallet tog det alltså över tio minuter innan någon information kom ut. När mängder av stockholmare sökte myndigheter för att ta reda på vad som hänt kraschade hemsidor och telefonlinjer. Det gick inte att komma in på SOS alarm, polisens eller Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskaps sajter – och SOS växel gick inte att nå.

Polisens tillförordnade it-chef Peter Asztalos säger att det var svårt att komma in på sajten under cirka 20 minuter, för att trafiken till sajten ökade med 6–7 gånger jämfört med en ”vanlig” söndag.

– Polisens hemsida är helt enkelt inte dimensionerad för den trafikmängden, och vi håller på att sjösätta en ny lösning som är lättare att skala upp när användandet ökar, säger han.

Annons
Annons

”Det här är otroligt viktig att de här strukturerna fungerar”, säger finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M).

Foto: Adam Wrafter
”Det här är otroligt viktig att de här strukturerna fungerar”, säger finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M).
”Det här är otroligt viktig att de här strukturerna fungerar”, säger finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M). Foto: Adam Wrafter

Underrättelseanalytikern Johan Wiktorin är en av många som riktat skarp kritik mot myndigheternas beredskap.

– De måste kunna hantera en mindre kris som ett falskt alarm, det här är oacceptabelt, säger han.

Trots att det från och med juli i år finns möjlighet för myndigheterna att skicka ut mass-sms till medborgare i området, kom utöver informationen på deras hemsidor, inga ytterligare uppgifter. Det kom inte heller ut någon ”faran är över”-signal.

 De borde ha gjort någonting av de två sakerna, då hade man ju nått folk. Men tydligen finns ingen rutin för hur man ska agera, menar Johan Wiktorin.

Enligt SOS alarm försökte de skicka ut en ”faran över”- signal men av någon anledning fungerade det inte. Ljudsignalen gick inte ut skarpt, enligt Krisinformation.

– Det är nånting som har felat. Detaljer kring händelsen behåller vi för oss själva tills vi har hela händelseförloppet, säger Linda Bengtsson på SOS.

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) har formellt krisledningsansvar i Stockholms läns landsting och riktar stark kritik mot inblandade myndigheter.

– Det är otroligt viktigt att de här strukturerna fungerar, säger hon.

Enligt Svenonius dröjde det två timmar innan hon kunde säkerställa att informationen om att det rörde sig om ett falsklarm var korrekt. Hon tycker inte att det är tillräckligt att uppgiften fanns på Krisinformations Twitterkonto elva minuter efter falsklarmet.

– Vi behöver få uppgifter verifierade via de formella kanalerna. I teorin skulle den information som fanns tillgänglig i sociala medier vara en del av en fientlig insats, säger hon.

MSB:s vikarierande generaldirektör Nils Svartz säger till TT att ”mycket finns att lära”.

– Vi måste förstärka vår hemsida så att den håller i sådana här lägen, och se över våra rutiner tillsammans med de andra inblandade. Vi måste också se över hur vi ska ge ut den informationen på bästa sätt i dag så att vi kan nå så många som möjligt.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger i ett sms att regeringen ser ”mycket allvarligt” på det inträffade:

”Det är oerhört viktigt att det finns fungerande rutiner för detta. Regeringen kommer därför att ge ett uppdrag till MSB om att redovisa och utvärdera omständigheterna kring felaktig VMA-signal i Stockholm 9 juli”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons