Dagens namn: Albert, Albertina
fredag 30 augusti kl. 06.40

Farc-gerillan tar åter upp vapen i Colombia

Ny brottsrubricering mot Ola Bini, kritik väller in mot Swedbanks nya vd och Farc-gerillan tar upp vapen mot Colombia. Här är morgonens viktigaste nyheter.

Med bara två dagar kvar tills det är dags för Ola Binis rättegång ändrar åklagaren brottsrubricering. Svensken – som tidigare i år greps i Ecuador och anklagades för att samarbeta med Julian Assange – står nu anklagad för ”ottillåtet intrång i datorsystem”. Brottet har samma straffskala som den tidigare anklagelsen, och Bini riskerar fortsatt fängelse i uppemot 3–5 år.

Jens Henriksson fick först jobbet som vd för Swedbank efter att tre andra kandidater tackade nej, enligt källor till SvD. Samtidigt är fortsatt flera storägare kritiska till valet av Henriksson, inte minst eftersom han som Folksam vd – som är storägare i Swedbank – varit inblandad i både penningtvätthärvan och skandalen kring den förra ordföranden Anders Sundström.

Freden mellan Colombias regering och den tidigare gerillan Farc hänger på en skör tråd. I går meddelade president Iván Duque att han har gett en specialstyrka i uppdrag att gripa den tidigare gerillaledaren Iván Marquez, efter att denne sagt att han ska återuppta den väpnade kampen. Händelserna sker tre år efter det att fredsavtalet slöts.

Flera framträdande aktivister har gripits i Hongkong. Två av de gripna är Joshua Wong och Agnes Chow, som var två av ledarna under Paraplyrevolutionen 2014. Samtidigt meddelar aktivister att myndigheterna inte godkänt demonstrationen under morgondagen, som skulle markera den femte årsdagen av revolutionen.

Ecuador ändrar brottsrubriceringen mot svenska programmeraren Ola Bini.
Ecuador ändrar brottsrubriceringen mot svenska programmeraren Ola Bini. Foto: Dolores Ochoa/AP

Du missar väl inte SvD-psykologen?

Hur länge måste man prioritera barnens önskemål? När är det dags att åter ta med sina egna behov i beräkningen? Det är frågeställningarna som SvD:s psykolog Jenny Jägerfeld tar sig an denna vecka i SvD:s psykologkolumn.

Behöver du krogtips?

Äntligen är helgen här! Det kan man fira med att gå ut och käka en bit mat på stan. Om man dessutom befinner sig i Stockholmsregionen kan man botanisera sig i SvD:s Krogguiden, som varje vecka tipsar om nya såväl som gamla restauranger och barer. Denna vecka var det Långa raden på Skeppsholmen som recenserades. Ha en fin helg!

Annons
Annons
Annons