Annons

Göran Eriksson:Farlig fartminskning för finansministern

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Svensk ekonomi bromsar in, enligt finansministern Magdalena Anderssons nya prognos. Stämmer det så blir det mycket svårare för regeringen Löfven, som har lovat att bedriva en ekonomisk politik som man inte riktigt tror på själv.

Under strecket
Publicerad

Tajmingen kunde ha varit mycket bättre. Men nya dystra siffror över arbetslösheten blev offentliga bara några timmar innan finansminister Magdalena Andersson skulle presentera regeringens senaste ekonomiska prognos. På Harpsund, där regeringens samlats till den årliga budgetkonferensen, och där Sörmland är som vackrast.

Här är kortversionen: Ekonomin kommer att gå något sämre än vad regeringen tidigare har trott. Och risken för att det ska bli ännu sämre har vuxit under sommaren.

Flera andra bedömare har redan skrivit ned sina förväntningar på den svenska ekonomin, som regeringens expertmyndighet Konjunkturinstitutet i början av augusti. ”Oväntat snabb inbromsning av högkonjunkturen” var KI:s sammanfattande rubrik.

Det var alltså väntat att också Magdalena Andersson skulle revidera ned regeringens bedömningar, i jämförelse med de som gjordes i samband med vårbudgeten i april.

Men det handlar inte om någon tvärnit eller ens om en särskilt kraftig inbromsning – ”avmattning” är ordet som Magdalena Andersson väljer för att beskriva tillståndet.

Annons
Annons

Och ingenting i de prognoser som nu presenteras pekar på att regeringen skulle vara tvungen att omförhandla innehållet i det 73-punktsprogram som man har gjort upp med Centern och Liberalerna om.

Eller att den sämre utvecklingen skulle tvinga fram några besparingar. Tvärtom talar Magdalena Andersson på Harpsund för att stimulera ekonomin, alltså spendera mera, om utvecklingen blir sämre än väntat.

Anderssons bedömning just nu är att det så kallade reformutrymmet – pengar som regeringen kan spendera utan skattehöjningar eller besparingar – är 25 miljarder kronor nästa år.

I en europeisk jämförelse är också de svenska statsfinanserna starka. Så de politiska riskerna för regeringen i den här prognosen är inte kamerala, utan handlar om hur väljarna kommer att uppfatta ”avmattningen”.

Regeringen Löfven har ju betalat för makten genom att lova Centern och Liberalerna att bedriva en ekonomisk politik som Socialdemokraterna – i alla fall delvis – inte tror på.

Det är kanske inte så politiskt riskabelt i en högkonjunktur när solen skiner över de flesta väljare. Men den blir betydligt svårare att försvara om stämningen i landet slår över i växande pessimism, till följd av stigande arbetslöshet och växande utanförskap.

Det är i det perspektivet som den nya arbetslöshetsstatistiken från SCB är så farlig för regeringen. Statistiken över arbetsmarknaden i juli visar nämligen att arbetslösheten har ökat med nästan en procentenhet sedan förra sommaren, och att sysselsättningsgraden – andelen svenskar som jobbar – har sjunkit.

Men i de nya siffror som Magdalena Andersson presenterade på Harpsund räknade hon inte med någon ökning av arbetslösheten, jämfört med den senaste prognosen från april.

Annons
Annons

Finansministern kommenterade SCB:s mörka siffror med att det handlar om en enskild månad, och att sommarstatistiken kan vara ”hoppig”. Men tog också uppgifterna på stort allvar: ”Det är oerhört viktigt att hålla ögonen på arbetsmarknaden”, sa Andersson.

Och det är just på arbetsmarknaden som några av de – för S-väljarna i alla fall – politisk mest kontroversiella reformerna väntar efter uppgörelsen med Centern och Liberalerna. Det handlar bland annat om förändringarna i arbetsrätten, om den drastiska reformeringen av Arbetsförmedlingen och förändringar i a-kassan.

Ännu farligare blir det förstås om de växande oron i omvärlden – Andersson pekar på risken för en oordnad brexit och ett upptrappat handelskrig mellan USA och Kina – utlöser en kraftigare inbromsning än väntat.

Det saknas inte europeiska exempel på hur Socialdemokrater som samarbetat högerut rasar i opinionen när konjunkturen viker. Magdalena Anderssons bedömning i dag är att fartminskningen blir måttlig, men den är ändå inte ofarlig för Socialdemokraterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons