Annons
Kommentar

Torbjörn Isacson:Farliga förkortningar förför börsen

Fjolårets rekordartade kursstegring på Stockholmsbörsen fortsätter i samma stil under 2020-talets första börsdag.
Fjolårets rekordartade kursstegring på Stockholmsbörsen fortsätter i samma stil under 2020-talets första börsdag. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Aktiemarknaden inleder 2020-talet uppåt, baserat på samma bokstavskombinationer som dominerade det urstarka fjolåret. Men det kan mycket väl vara andra förkortningar som dominerar mot slutet av året.

Under strecket
Publicerad

Fjolårets rekordartade kursstegring på Stockholmsbörsen fortsätter i samma stil under 2020-talets första börsdag. Inte nog med att 2019 blev det starkaste året på hela 2010-talet med en börsuppgång på över 30 procent, det här året inleds i samma stil med en kursutveckling som är starkare än på många år.

Rivstarten lär ge nytt bränsle till förespråkarna för några av de populära bokstavskombinationer som aktiemarknaden gärna lutar sig mot, som TINA och FOMO, det vill säga There Is No Alternative och Fear of Missing Out.

TINA är egentligen kopplat till Storbritanniens Margaret Thatcher och 1980-talets tro på fria marknader, valmöjligheter och en global ekonomi. På dagens kapitalmarknad handlar det till stor del om att det inte finns några alternativ till börsen. Även om Riksbanken till slut valde att backa från de senaste årens minusränta och i stället lägga sig på nollan är räntebärande placeringar inte mycket att hänga i julgranen.

Det är däremot i allra högsta grad en aktiemarknad som i fjol var den bästa på hela 2010-talet med en uppgång på drygt 30 procent. Därtill kommer aktieutdelningar som slår bankböckerna med hästlängder.

Annons
Annons

När det gäller kursrusningen under årets första börsdag ska man nog heller inte blunda för mer tekniska faktorer.

Allra bäst gick fastigheter, där index steg med drygt 50 procent. Inte minst här slog ”Rädslan för att missa något” till med full kraft när K-Fastigheter noterades i december. Både småsparare och större institutioner slogs om att få tilldelning i ett fastighetsbolag som värderades över substansvärde. Även om den omedelbara tjurrusningen i aktien har mattats något har fastighetskungen Erik Selins miljon kronor, som han satte in i K-Fastigheter för knappt tio år sedan, stigit till cirka två miljarder kronor. Och det är klart att många kan drabbas av panik av att känna sig utanför när de ser något sådant hända.

Men även tunga branscher som industri, och ett blytungt bolag som Atlas Copco, krossade index under det starka börsåret 2019. Detta trots alla tidigare farhågor om en internationell konjunktur som kan försvagas och rader av tecken på makroekonomisk osäkerhet. Det sätter också sina spår i värderingen av många bolag, som nu ligger på toppnivåer.

När det gäller kursrusningen under årets första börsdag ska man nog heller inte blunda för mer tekniska faktorer som att en del investerare valde att minska sin risk inför att böckerna över året skulle slås ihop och sedan kunna presenteras. Då är det lätt hänt att en del aktier säljs, för att sedan snabbt köpas tillbaka efter årsskiftet.

Någon större nyhetsaktivitet som kan skapa ett stort köpsug går inte att spåra. Med tanke på hur jul- och nyårsdagarna är utspridda den här gången lär också en hel del aktörer ha haft annat i tankarna denna årets första börsdag.

Annons
Annons

Förr eller senare kommer något att göra att rädslan biter sig fast.

I politikens Storbritannien möttes TINA på Thatchers tid av en motslogan i form av TATA; There Are Thousand Alternatives. Den inriktning som landet nu har slagit in på visar förvisso att alternativ till fri handel och rörelser över gränserna kan uppfattas som väldigt lockande. Några tusen bra alternativ finns realistiskt sett dock inte inom politiken, och än mindre på dagens kapitalmarknad.

Att girigheten just nu är en stark drivkraft, där få vill missa chansen att hålla sig framme vid köttgrytorna, syns bland annat i det så kallade Fear and Greed-indexet. Sju olika indikatorer vägs samman på en skala mellan 0 och 100, och visar om marknaden drivs av girighet eller rädsla. Just nu ligger index på 93, vilket ger rubriken ”Extreme greed.”

Den känslan kan inte hålla i sig hur länge som helst. Förr eller senare kommer något att göra att rädslan biter sig fast. Då räcker det inte att alternativen är svaga.

Och det kan trots allt mycket väl vara andra bokstavskombinationer som dominerar aktiemarknaden när året närmar sig sitt slut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons