Annons

Färre besökare på omdebatterad bokmässa

Bokmässans vd Maria Källsson beklagar debatten. Arkivbild.
Bokmässans vd Maria Källsson beklagar debatten. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Bokmässan skulle handla om litteratur under temat "bildning" men kretsade mer kring den högerextrema tidskriften Nya Tider och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Och besökssiffrorna störtdök.

Under strecket
TT
Publicerad

"Jag vill verkligen understryka att inne på Bokmässan har det varit lugnt", säger Maria Källsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

"Jag vill verkligen understryka att inne på Bokmässan har det varit lugnt", säger Maria Källsson.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
"Jag vill verkligen understryka att inne på Bokmässan har det varit lugnt", säger Maria Källsson.
"Jag vill verkligen understryka att inne på Bokmässan har det varit lugnt", säger Maria Källsson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Jag beklagar att det blivit en så stor debatt. Jag tycker inte man ske ge den typen av marginaliserande aktörer såhär mycket uppmärksamhet, säger mässans vd Maria Källsson till TT.

De två första dagarna hade omkring 10 procent färre besökare jämfört med 2016. På lördagen var tappet ännu större – då hade Bokmässan i Göteborg 35 procent färre besökare än motsvarande dag förra året. Sammanlagt besöktes mässan av 77 292 personer, en minskning med 19 000 jämfört med fjolåret.

– Vi hade ett stort besökstapp på lördagen, det var något vi delvis befarade. Men med den upptrappningen av nästintill krigsrubriker som var veckan innan, med alla avspärrningar, tillgänglighetsproblem och den krigszon som upprättades runt Bokmässan är det väl föga förvånande, säger Maria Källsson.

Annons
Annons

Flera besökare, författare och utställare valde att bojkotta evenemanget på grund av Nya Tiders medverkan. Maria Källsson tycker det är "sorgligt" att tidskriften tagit fokus från samtal om litteratur.

– Jag skulle säga såhär: På Bokmässans golv fungerade den öppna idén alldeles utmärkt. Den högerextrema utställaren försvann i myllret på mässgolvet och den ges inte mer uppmärksamhet än vad den förtjänar och det är faktiskt noll. För våra besökare är det här obetydligt. Men debatten fungerade inte, säger hon och konstaterar att mässan haft en "uppförsbacke" i år.

Huruvida Nya Tider ska ställa ut nästa år är oklart och vad det skulle betyda för Bokmässan om något större förlag inte vill medverka 2018 vill hon inte spekulera i.

Som ett svar på den högerextrema tidskriftens medverkan har flera alternativa mässor ägt rum under helgen. En är Scener och samtal som anordnades av Göteborgs litteraturhus.

– Många uttryckte ett behov av en plats att lyfta frågor kring hur en demokrati ska svara på hot. Många tyckte debatten fastnade vid Nya Tiders roll på mässan och en eventuell bojkott, säger verksamhetsledaren Sofia Gräsberg.

Totalt hade Scener och samtal ungefär 1 600 besökare under sina två dagar.

Nästa års teman på Bokmässan är "Mobilisering mot rasism och intolerans", "Fokus på mediefrågor" och "Bild och illustration". Mässan äger rum från 27 till 30 september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons