Annons
Recension

De trumpna fruar - Make Shakespeare great againFarsdrivna fruar övertrumfar män och makt

Slutet gott, allting gott... Trump övertrumfad
Slutet gott, allting gott... Trump övertrumfad Foto: Peter Lulle Johansson

Bredäng bjuder på buskis utan begränsningar. Överspelet är legio, inte konstigt eftersom en presidentkandidat är på celebert besök.

Under strecket
Publicerad

De trumpna fruar - Make Shakespeare great again

Genre
Teater
Regi
Fredrik Hiller
Medverkande
Thomas Järvheden, Inger Nilsson, Alla Luks, Therese Andersson Lewis, Glenn Edell, Fredrik Hiller, Johan Wennerstrand, Andreas Andersson, Philip Haglund
Var
Mälarhöjdens friluftsteater, Bredäng
Text
William Shakespeare

Tänk er att Donald Trump kom till Stockholm förra året, för att lura av ryska oligarker på Sverigebesök deras pengar - att användas för presidentkampanjen. Snabbast väg till deras bankonton är deras fruar, tänker sig vår Donald och inleder mängder av komplexa intriger.

Det är en rolig tankelek att skapa en Trumpfars löst kalkerad på Shakespeares komiska moralitet ”Muntra fruarna från Windsor” där skurken och cynikern Falstaff härjar fritt. Här är han utbytt mot en man med en frisyr som är så vidlyftigt aerodynamisk att den nästan lyfter mot himlen på egen hand.

Mälarhöjdens friluftsteater ligger ett stenkast från Konditori Lyran och har en vidunderlig vy över Mälaren. Just detta år är utsikten av någon anledning bortbyggd via en klumpig, mycket blå fondväg. Den unika miljön utnyttjas heller inte av regissören Fredrik Hiller som skapat uppskruvad ädelbuskis, med lika många uttryck som medverkanden. Var och en är sin egen teatersort, efter förmåga.

Komikern Thomas Järvheden gör Trump men liksom gömd under peruk, stressat spel och bakom utskjuten haka - det är synd att han inte litar mer på sin bärkraft och publikkontakt. Han sjunger ju fantastiskt. Glenn Edell spelar rysk miljardär som förklär sig till Vanheden från Jönssonligan med ett fysiskt utspel som imponerar med ändå blir för mycket - likt en Ola Forssmed som löper amok.

Bihandlingar med en viss Fredrik Skavlander, tv-psykolog, och utläggningar om svensk feminism och Gudrun Schyman fungerar som ironier men är inte helt djupsinniga. Till slut har dock såväl Trump som ryska mångmiljonärer fått lära sig att sann kärlek är viktigast av allt och att rysk och amerikansk homofobi och kvinnosyn med fördel kan förpassas till botten av en sjö nära scenen.

Slutet gott, därmed. På en utomhusfars som mycket nitiskt ägnar sig åt ett vällustigt överspel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons