Annons

Obamas åtta tuffa år – mellan fredspris och tårar

En historisk sjukvårdsreform, halverad arbetslöshet, Nobels fredspris, Iranavtalet och tinade relationer med Kuba – men också fler trupper i Afghanistan. Barack Obama välkomnades med öppna armar och har varit en av USA:s populäraste presidenter i omvärlden men på hemmaplan har han fört en hård kamp under sina åtta år vid makten.

Under strecket
Publicerad

Barack och Michelle Obama på väg till Vita huset i januari 2009.

Foto: Alex Brandon/APBild 1 av 1

1 / 9

2009: Första året – Obama får Nobels fredspris

Barack och Michelle Obama på väg till Vita huset i januari 2009.
Barack och Michelle Obama på väg till Vita huset i januari 2009. Foto: Alex Brandon/AP

Den 20 januari 2009 – samma år som Michael Jackson dör och Angry Birds gör megasuccé – svärs Barack Obama in som USA:s nye president, den förste afroamerikanske medborgaren någonsin på ämbetet.

Under sitt första år hinner han bland annat fatta beslut om att stänga det hårt kritiserade fängelset Guantánamo på Kuba, något som åtta år senare fortfarande inte förverkligats. Däremot har många av fångarna förflyttats därifrån och bara ett 40-tal finns kvar.

Obamas första stora utmaning blir att handskas med den ekonomiska krisen. Han beslutar om flera statliga nödlån till bankerna och räddningspaket för bilindustrin för att motverka finanskrisen och massarbetslösheten och få fart på ekonomin. Sjukförsäkringsreformen The Affordable Care Act, mer känd som Obamacare är i sin linda.

Samtidigt som USA:s militära insats i Irak trappas ned, ökar den i Afghanistan, i december fattas beslut om att 30 000 nya soldater ska skickas till landet.
Nobels fredspris 2009 går till den nybakade presidenten för bland annat hans arbete med att lösa ”globala kriser” och skapa en kärnvapenfri värld.
– Oavsett de misstag vi gjort är detta ett faktum: USA har bidragit till den globala säkerheten i över sex decennier med våra medborgares blod och våra vapens styrka, säger Obama i sin Nobelföreläsning.

Annons
Annons

Obama skriver under den nya sjukförsäkringsreformen "The Affordable Care Act" som ger miljontals amerikaner sjukvård.

Foto: J. Scott Applewhite/APBild 1 av 1

2 / 9

2010: Skriver under ny sjukvårdsreform

Obama skriver under den nya sjukförsäkringsreformen "The Affordable Care Act" som ger miljontals amerikaner sjukvård.
Obama skriver under den nya sjukförsäkringsreformen "The Affordable Care Act" som ger miljontals amerikaner sjukvård. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Det här är året när Uber startar sin service i San Francisco och en ny då ganska okänd liten bildapp lanseras – Instagram.
Den nya vårdreformen Obamacare klubbas igenom efter flera kompromisser i kongressen och sex år senare har nästan 60 miljoner amerikaner registrerat sig. De kommande åren kommer Republikanerna att försöka riva upp Obamacare över 60 gånger .
Det är ett svart år för Demokraterna som förlorar majoriteten i representanthuset, vilket gör det svårt för Obama att få igenom sin politik. Fram på scenen träder en ny rörelse – nykonservativa Tea Party – som vinner terräng och likställer Obamacare med bland annat fascism.

Samtidigt publicerar Wikileaks hemliga dokument om den amerikanska arméns krigsföring i Irak och Afghanistan. Bland annat släpps videon ”Collateral murder” som visar hur en armehelikopter skjuter ihjäl civila i Irak 2007. Bakom de läckta dokumenten står soldaten och underrättelseanalytikern Chelsea (då Bradley) Manning som sedan döms till 35 års fängelse.
Under 2010 exploderar BP:s oljeplattform Deepwater Horizon utanför Louisiana och i kölvattnet av oljekatastrofen lovar Obama att frysa alla nya och pågående oljeborrningsprojekt utanför amerikanska kuster.

Annons
Annons

Under jakten på Usama bin Ladin.

Foto: Pete Souza/APBild 1 av 1

3 / 9

2011: Tar fast Usama bin Ladin

Under jakten på Usama bin Ladin.
Under jakten på Usama bin Ladin. Foto: Pete Souza/AP

Arabiska våren inleds men mycket fortsätter att handla om ekonomi för USA:s del under 2011. Statsskulden ökar på grund av det stora budgetunderskottet men detta år görs en ekonomisk uppgörelse med Republikanerna. Senaten godkänner ett sparpaket och skuldtaket höjs. USA slipper därmed ställa in betalningar av bland annat räntor och pensioner.

Det här är året när en av världens mest eftersökta män – Usama bin Ladin – dödas av en amerikansk specialstyrka den 2 maj i Pakistan. Något som blir en fjäder i hatten för presidenten. Flera världsledare, inklusive expresidenten George W Bush, framför sina gratulationer till Obama. Samma år börjar även amerikanska trupper lämna Irak.

Donald Trump är en av de som driver debatten om Obama verkligen är född i USA eller i Kenya hårdast. Det leder till att Obama visar upp sitt födelsebevis från Hawaii. Dessutom ger han igen under en middag i Vita huset med inbjudna journalister.
– Ingen är lyckligare eller stoltare än Donald Trump nu när han kan lägga ned debatten. För nu kan han fokusera på ämnen som betyder något, som till exempel om vi fejkade månlandningen och vad som hände i Roswell, sade Obama då.

(På nätet och i populärkulturen florerar konspirationsteorier om att ett ufo kraschade utanför Roswell, i New Mexico, 1947, vilket sedan dess mörkats av CIA och försvarsmakten.)

Annons
Annons

Obama slår Republikanska kandidaten Mitt Romney i 2012 års presidentval.

Foto: Alan Diaz/APBild 1 av 1

4 / 9

2012: Vinner presidentvalet – igen

Obama slår Republikanska kandidaten Mitt Romney i 2012 års presidentval.
Obama slår Republikanska kandidaten Mitt Romney i 2012 års presidentval. Foto: Alan Diaz/AP

USA skakas detta år av dödsskjutningen av den obeväpnade svarta 17-åringen Trayvon Martin i februari i Florida. Det följs av stora protester och en omfattande rasdebatt. Protestvågen når sin kulmen efterföljande år när gärningsmannen frias helt från mordet. I december sker en ny skolskjutning på en för- och mellanstadieskola där 26 barn och vuxna mördas.
Stödet för Barack Obama har dalat från den allra första euforismen när han flyttade in i Vita huset och han får svårare att få igenom sin politik i kongressen där Republikanerna dominerar allt mer. Bland annat blir det tydligt under kommande år när Obamas kamp för bland annat skärpta vapenlagar inte går igenom.

Obama vinner ändå presidentvalet i november mot republikanernas kandidat Mitt Romney och får förtroende att vara kvar vid makten i fyra år till.
I sitt tacktal säger han bland annat:

– Jag har aldrig varit mer hoppfull över vår framtid. Jag har aldrig haft högre förväntningar på Amerika än nu. Och jag ber er att upprätthålla det hoppet.
Under 2012 börjar arbetslösheten sjunka något och Obama uttalar som första sittande president sitt stöd för homoäktenskap.

Annons
Annons

För första gången besöker en amerikansk president Stockholm. Här tillsammans med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt.

Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 1

5 / 9

2013: Obama besöker Sverige

För första gången besöker en amerikansk president Stockholm. Här tillsammans med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt.
För första gången besöker en amerikansk president Stockholm. Här tillsammans med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Frank Augstein/AP

Det här är året när visselblåsaren Edward Snowden avslöjar hur den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ägnat sig åt massiv övervakning av miljontals amerikanska medborgare och andra länders telefon- och internetanvändande. Men Barack Obama försvarar delvis programmet:

– Du kan inte både ha 100 procent säkerhet och samtidigt 100 procent privatliv, säger Obama till New York Times.
I februari 2013 ger Barack Obama klartecken till att förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och USA, det så kallade TTIP-avtalet, kan inledas.
Efter rapporter om att kemiska vapen och nervgasen sarin kan ha använts i striderna i Syrien varnar presidenten för att det finns ”en röd linje” som inte får korsas. Många tolkar det som att Obama förespråkar en militär intervention i landet.
I september besöker Barack Obama Stockholm.
– Jag är stolt över att göra det första amerikanska bilaterala presidentbesöket i Sverige, säger Obama och skämtar bland annat om vädret:
– Stockholm är sannerligen en av världens storslagna städer. Fantastiskt vacker. Statsministern säger att vädret alltid är så här.

För övrigt blir mötet med en annan person en av de mest omtalade det här året och bilderna kablas ut över världen: det när Obama skakar hand med Raúl Castro på Kuba under en minnesstund för Nelson Mandela.

Annons
Annons
Foto: Susan Walsh/APBild 1 av 1

6 / 9

2014: Politiskt tufft år – förlust i kongressen

Foto: Susan Walsh/AP

Obamas administration har genom åren fått kritik på hemmaplan för att bland annat vara alltför försiktig när beslut ska fattas och reagera för sent på säkerhetspolitiska utmaningar. Under 2014 annekteras Krim och Sevastopol av Ryssland med militära maktmedel, något som får USA att hota med fler sanktioner om inte Ryssland lämnar Ukraina.

I juni gör utvecklingen i Mellanöstern med ett allt starkare IS att Obama skickar 300 nya militära rådgivare till Irak och ytterligare truppförstärkningar i november.
Men presidenten fortsätter att brottas med missnöje från väljarna och ett lågt stöd. Samma år står det klart att Republikanerna tar makten i kongressen vid mellanårsvalet och får majoritet i både senaten och representanthuset, vilket skapar fler gråa hår för Obama när det gäller att få igenom viktiga reformer och lagar.

Motståndet gör att Obama använder sig av så kallade exekutiva beslut, bland annat säger han sig vilja göra detta för att underlätta för miljoner papperslösa migranter att söka arbetstillstånd.
Samtidigt har det skett fler deportationer av invandrare under Obamas tid vid makten än under Bush. USA:s största organisation för latinos rättigheter kallar Obama för ”deporter-in-chief”.

Annons
Annons

Barack Obama tillsammans med flera andra världsledare under klimatmötet i Paris

Foto: Jacky Naegelen/APBild 1 av 1

7 / 9

2015: Iran, klimatavtal och nytt ljus på Kuba

Barack Obama tillsammans med flera andra världsledare under klimatmötet i Paris
Barack Obama tillsammans med flera andra världsledare under klimatmötet i Paris Foto: Jacky Naegelen/AP

Under 2015 kommer vad många benämner som en av Obamas största framgångar under hans tid i Vita huset – det nukleära avtalet med Iran. Avtalet gör det möjligt att begränsa Irans kärnenergiprogram och ge internationell insyn i utbyte mot lättnader i sanktionerna mot landet. Obama har senare kallat det för ett ”historiskt framsteg”.

Avtalet godkänns med nöd och näppe i kongressen och väcker hård kritik bland Republikanerna men har internationellt setts som en av Obamas största utrikespolitiska framgångar.

Samma år beslutar Högsta domstolen att samkönade äktenskap är lagliga. Den avgående presidenten har generellt utökat rättigheterna för HBTQ-personer i USA. 2009 utökades lagen om hatbrott till att gälla även de som begås på grund av sexuell läggning och 2010 hävdes förbudet om öppet homosexuella inom militären.

De frysta relationerna med Kuba som pågått sedan kalla kriget börjar långsamt tinas upp. Det här är året när USA:s ambassad i Havanna på Kuba öppnas igen efter 54 år och Obama lättar på importförbudet samt på restriktioner för resor till och från landet.

I december, bara veckor efter ett av de blodigaste terrordåden i Frankrikes historia mot bland annat nattklubben Bataclan i Paris, samlas världsledarna i den franska huvudstaden till ett globalt klimatmöte. Det blir ett nytt klimatavtal något som ses som en stor framgång för Obama.

Han kallar det själv för en ”vändpunkt för jorden”.

Annons
Annons

Barack Obama med vicepresidenten Joe Biden utanför Vita huset.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

8 / 9

2016: Utvisar ryska diplomater

Barack Obama med vicepresidenten Joe Biden utanför Vita huset.
Barack Obama med vicepresidenten Joe Biden utanför Vita huset. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Obamas sista år i Vita huset blir omtumlande med både fram- och motgångar. I mars besöker han som den förste amerikanske presidenten på 88 år Kuba och träffar ledaren Raúl Castro. Något som ytterligare visar att de iskalla relationerna mellan länderna håller på att tina upp.
”Hur är läget Kuba? Har just landat här, ser fram emot att möta och höra direkt från det kubanska folket”, skriver presidenten på Twitter efter flygresan.
På hemmaplan kämpar Obama vidare. Bland annat lägger han sitt veto mot ett lagförslag som ska göra det möjligt för anhöriga och offer för 11 septemberattackerna 2001 i New York att stämma Saudiarabien. Men Obama får se sig överkörd av kongressen som klubbar igenom lagen.
I det amerikanska presidentvalet i november vinner republikanska kandidaten Donald Trump – i motsats till vad många hade förutspått. Obama-backade Hillary Clinton gör ett svidande nederlag och Trump tas emot av Obama i Vita huset.
Under de sista månaderna före årsskiftet ligger dock inte den avgående presidenten på latsidan. Strax före jul väljer Obama att stå tillbaka när en FN-resolution som fördömer de israeliska bosättningarna på ockuperade Västbanken och i östra Jerusalem röstas igenom i säkerhetsrådet. Eftersom USA avstår från att rösta går resolutionen igenom.
Obama förbjuder även all ny borrning efter olja och gas på federala vatten i Atlanten och i Norra ishavet vid Alaskas kust under en femårsperiod.

I samband med att skandalen om de misstänkta ryska hackerattackerna riktade mot bland annat Demokratiska partiet briserar, utvisas 35 ryska diplomater och deras familjemedlemmar. Dessutom införs sanktioner mot Ryssland.

Annons
Annons

Barack Obamas sista tal som president hålls i Chicago.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

9 / 9

2017: Bejublat och tårfyllt avskedstal

Barack Obamas sista tal som president hålls i Chicago.
Barack Obamas sista tal som president hålls i Chicago. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Barack Obama håller sitt sista tal i januari 2017 i Chicago, där hans politiska karriär tog sin början. Stundtals i tårar sammanfattar han sin tid vid makten i det 51 minuter långa talet då han både hinner med att tacka hustrun Michelle och hylla sina båda döttrar. Dessutom tackar han det amerikanska folket.

– Ni gjorde mig till en bättre president, och ni har gjort mig till en bättre människa, säger Obama.
Källor: The Guardian, Washington Post, New York Times, CNN, TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons