Annons

Therese Larsson Hultin:Fäst inte alltför stor vikt vid 31 oktober

Vad innebär onsdagsmorgonens besked om att brexit skjuts fram till den sista oktober? Och vad betyder det för premiärminister Theresa May? SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin reder ut de senaste turerna i brexithärvan.

Publicerad

Lämnar britterna verkligen EU vid Halloween?

Theresa May vid det extrainsatta toppmötet i Bryssel
Theresa May vid det extrainsatta toppmötet i Bryssel Foto: Francisco Seco / TT

Det står skrivet i stjärnorna, men är det något vi lärt oss under de senaste tre åren så är det allt kan hända (eller inte hända) under Storbritanniens försök till skilsmässa från EU.

Den 31 oktober – då Halloween firas i flera länder – är ett ”flexibelt” datum, vilket i praktiken innebär att vi kan ta det med en nypa salt. Fortsätter det brittiska underhuset i samma anda som de senaste månaderna (läs: säger nej till alla förslag som läggs fram) så är det stor sannolikhet att EU:s stats- och regeringschefer tvingas samlas igen någon gång i slutet av oktober för att skjuta upp datumet ytterligare.

Å andra sidan säger onsdagsmorgonens överenskommelse att britterna kan lämna unionen när som helst innan dess, förutsatt att de klubbar igenom skilsmässoavtalet med EU.

Och vad händer med Theresa May?

Foto: Francisco Seco AP

Att den brittiska premiärministern är envis vet vi. Theresa May ser det som att hon fått folkets uppgift att leverera brexit, och det tänker hon göra. Samtidigt så är hennes ställning kraftigt försvagad efter alla nederlag i parlamentet och bristen på kompromissvilja från May.

Det premiärminister har lovat är att hon är beredd att lämna Downing Street – förutsatt att parlamentarikerna röstar igenom hennes avtal med EU. Gör de inte det så sitter hon rätt säkert i sadeln, eftersom Tory-partiet misslyckades med att rösta bort henne i en omröstning i december. Enligt Tories interna regler sitter premiärministern där med säkert i ett år.

Enda sättet för kritiska Tory-brexitörer att bli av med Theresa May – om hon inte avgår självmant – är att liera sig med övriga partier i underhuset och rösta för en misstroendeförklaring av den egna regeringen. I sådana fall blir det nyval om inte en ny regering kommer till stånd inom två veckor.

Efter toppmötet i Bryssel har 10 Downing Street läckt som ett såll till brittiska journalister, och budskapet är: Theresa May tänker inte flytta på sig.

I alla fall inte just precis nu.

Så ställer britterna upp i EU-parlamentsvalet nu?

Angela Merkel och Theresa May skrattar åt en tweet som påpekar att de har nästan identisk klädsel. Till vänster Donald Tusk och Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel.
Angela Merkel och Theresa May skrattar åt en tweet som påpekar att de har nästan identisk klädsel. Till vänster Donald Tusk och Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel. Foto: Olivier Hoslet/AP

Ja, det måste de om de vill utnyttja tidsfristen till sista oktober.

Väljer Storbritannien att trots allt inte delta i Europaparlamentsvalet den 23–26 maj (det sker på olika datum i olika delar av EU), så tvingas landet lämna EU den 1 juni, utan avtal. Det slog övriga 27 medlemsländer fast på toppmötet.

Det blir ett relativt meningslöst val för de brittiska väljarna, eftersom de ledamöter de röstar fram enbart sitter så länge som landet fortsätter vara medlem i EU. Det kan alltså röra sig om enbart några månader (eller så blir det längre - vem vet).

Anledningen att Storbritannien måste delta i valet är att samtliga medlemsländer måste vara represterade i Europaparlamentet. Deltar inte britterna i valet, men stannar kvar i EU efter det kommande halvårsskiftet, så kan parlamentets beslut ifrågasättas och bestridas i domstol, eftersom man kan hävda att de inte fattats i enlighet med EU:s fördrag.

Det vill övriga medlemsländer undvika till varje pris.

Annons
Annons

Theresa May vid det extrainsatta toppmötet i Bryssel

Foto: Francisco Seco / TT Bild 1 av 3
Foto: Francisco Seco AP Bild 2 av 3

Angela Merkel och Theresa May skrattar åt en tweet som påpekar att de har nästan identisk klädsel. Till vänster Donald Tusk och Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel.

Foto: Olivier Hoslet/AP Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons