Annons

Fastighetspriser rasar – 1 av 3 kontor överflödigt

Kontorsbyggnaden Cube i Berlin.
Kontorsbyggnaden Cube i Berlin. Foto: Jens Kalaene / TT

Priserna på kontorsfastigheter i Europas storstäder kan i år falla med uppåt en tredjedel i spåren av pandemin. Det förutsäger tyska näringslivets forskningsinstitut IW. Fast en starkare konjunktur kan dämpa nedgången.

Under strecket
Publicerad

Vid sidan av Tyskland väntas priserna på kontorslokaler minska kraftigt även i europeiska storstäder.

Foto: Markus Schreiber/AP

Kontorsbyggnad i Berlin.

Foto: SvD

BONN Det ekar tomt i korridorerna hos många av de tyska storföretagen när hundratusentals anställda nu jobbar hemifrån. När pandemin bröt ut reagerade försäkringsbjässen Allianz omedelbart och skickade hem 90 procent av de anställda.

– Jag är ibland betydligt produktivare nu när jag är hemma, sa nyligen koncernchef Oliver Bäte och beskrev tiden med corona som en helt ny erfarenhet med långtgående konsekvenser för arbetslivet.

Hos Allianz kommer i framtiden minst 40 procent av de anställda att arbeta hemifrån. Det sa i början av veckan koncernens operativa huvudchef Christof Mascher till affärstidningen Handelsblatt. Globalt har Allianz 150 000 anställda.

I praktiken innebär detta, enligt Christof Mascher, att nästan vart tredje kontor blir överflödigt. Liknande signaler kommer från storföretag som Siemens och kemibjässen BASF, som räknar med att minst hälften av personalen skulle kunna jobba hemifrån i framtiden.

– I så fall måste man naturligtvis utgå från dramatiska konsekvenser på fastighetsmarknaden, säger Ralf Henger, som är fastighetsexpert vid tyska näringslivets forskningsinstitut DIW.

Annons
Annons

Vid sidan av Tyskland väntas priserna på kontorslokaler minska kraftigt även i europeiska storstäder.

Foto: Markus Schreiber/AP

Kontorsbyggnad i Berlin.

Foto: SvD
Vid sidan av Tyskland väntas priserna på kontorslokaler minska kraftigt även i europeiska storstäder.
Vid sidan av Tyskland väntas priserna på kontorslokaler minska kraftigt även i europeiska storstäder. Foto: Markus Schreiber/AP

DIW skriver i en rapport från mitten av juli att både hyror och priser på kontorsmarknaden i år kommer att falla med i snitt mer än 30 procent i Tyskland. Hårdast drabbas Berlin, med hyror som minskar med en femtedel och priserna på kontorsfastigheter som rasar med 35 procent.

I Düsseldorf, Frankfurt, Köln, Hamburg och München är nedgången inte fullt så drastisk. Bäst klarar sig Hamburg med en prisnedgång på drygt en femtedel.

Om det är något som pandemin har lärt oss så är det att hemarbete fungerar men att det är lika viktigt att också kunna träffas på en gemensam arbetsplats.

Vid sidan av Tyskland väntas priserna på kontorslokaler minska kraftigt även i europeiska storstäder som Paris, Wien, Lissabon och Dublin. I Milano i norra Italien, som drabbats hårt av pandemin, kan fastighetspriserna enligt DIW minska med hälften.

Ralf Henger vid IW varnar dock för att betrakta siffrorna som huggna i sten. För det första kan konjunkturen komma att överraska positivt och därmed också sysselsättningen. Det gäller framför allt Tyskland och möjligen också Sverige.

Kontorsbyggnad i Berlin.
Kontorsbyggnad i Berlin. Foto: SvD

För det andra måste trenden mot mer hemarbete inte betyda att man uteslutande jobbar hemifrån.

– Om det är något som pandemin har lärt oss så är det att hemarbete fungerar, men att det är lika viktigt att också kunna träffas på en gemensam arbetsplats. Framtidens arbetsliv lär alltså bli en hybrid av hemarbete och kontorsarbete.

På det tyder också en färsk enkät på uppdrag av forskningsinstitutet ZEW. En stor majoritet av de 1 800 tillfrågade tyska företagen uppgav att de planerar att satsa mer på distansarbete. Bland företagen i it-branschen var det hela 70 procent och bland industriföretagen drygt 50 procent.

Den viktigaste drivkraften är att miljardtunga besparingar lockar. Enligt konsultbolaget Eurocres som utvecklar nya arbetskoncept står fastigheter ofta för nästan en femtedel av bolagens sammanlagda kostnader.

– Här finns miljarder att spara, sa nyligen Eurocres vd Sven Wingerter till tyska public service ARD.

Vid sidan av hyran och kostnader för drift rör det sig också om att minska klimatavtrycket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons